пʼятницю, 25 березня 2016 р.

«Берсерк» як ще один шлях до успіху

З сарненчанином Антоном Радьком, багаторазовим призером і чемпіоном Рівненської, Київської та Хмельницької областей з бойового самбо й змішаних єдиноборств, фіналістом чемпіонату України зі змішаних єдиноборств ушу-саньда, панкратіону, бразильського джиу-джитсу, Кубка світу зі змішаних єдиноборств, розмовляємо у редакції про сьогодення, спорт і молодь. Мій співрозмовник – симпатичний молодий чоловік середньої статури. Зустрівши його на вулиці, ви навряд чи здогадалися б, що має він стільки перемог і нагород. Як спортсмена знає Антона багато людей не лише в Україні, як тренер віднедавна він відомий  і у Дубровицькому районі. Нещодавно у Дубровиці був відкритий філіал сарненського клубу «Берсерк». А нам про чемпіона і його спортивну роботу розповів Роман Віденчук із Золотого, повідавши про спортивні захоплення синів Віктора і Петра, їх перші здобутки у спорті. Батько завдячує Антону Радьку за виховання і навчання своїх дітей.
– Якось товариш із Сарн зазначив, що його син займається у сусідньому райцентрі у спортивному клубі «Берсерк», охарактеризвував і заняття із змішаних єдиноборств, і тренера з якнайкращого боку, – ділиться спогадами Роман Віденчук, – я вирішив і своїх синів долучити до цього виду спорту, хотів, щоб діти і фізично, і морально удосконалювалися під наглядом хорошого тренера. Певний час возив хлопців на заняття до Сарн (своїх дітей і ще кількох юних земляків). Згодом подумав: добре було б, щоб такі заняття проходили у Дубровиці, і до них долучалися наші місцеві діти, доїжджати не всім же зручно. Знайшли місце під спортивну залу для занять, і почав Антон вже тут наших дітей тренувати.



У великій мірі, саме завдяки Роману Віденчуку і відкрито філіал «Берсерку» у Дубровиці. Як зазначив пан Роман, він дуже хотів би, щоб якнайбільше наших хлопчаків займалися спортом, а не призвичаювалися до шкідливих звичок. «Якщо дитина має велике бажання займатися у тренера Антона Радька, але не взмозі оплатити заняття, то цю проблему вирішимо. Головне, щоб хлопці могли відкрити у собі хист спортсмена, стати здоровими і всебічно розвиненими людьми, – додає Роман Віденчук. – Про своїх дітей скажу, що сини займаються у тренера з задоволенням, стали значно міцнішими фізично, більш зібраними і відповідальними у поведінці і щоденному житті. Головне мають здобутки і перемоги. А це дуже важливо для становлення особистості».
А зараз трішки лікбезу: змішані єдиноборства, або ММА – досить молодий спорт, який набирає все більшу популярність з кожним роком. Якщо ще кілька років тому важко було знайти людину, яка хоч трохи уявляє, що таке змішані єдиноборства, то сьогодні більшість фанатів спорту і кожен любитель бойових мистецтв знає, що це таке. ММА розшифровується як Mixed Martial Arts, що досить добре характеризує цей спорт, адже в ньому можуть брати участь представники будь-яких шкіл і напрямків бойових мистецтв.
На сьогоднішній день у світі мільйони фанатів ММА. Що таке вони знайшли в цьому спорті? Чим же він залучає такі величезні маси людей? Відповідь криється в широкому арсеналі технічних дій, дозволених в змішаних єдиноборствах. Вам завжди хотілося дізнатися, хто сильніший – борець чи боксер? ММА вміщує в себе практично весь арсенал ударної і борцівської техніки. Ще в часи античності були непогано розвинені єдиноборства. Турнір з бойових мистецтв входив до Олімпійських ігор і називався Панкратіон. Судячи з усього, ці змагання були схожі на сучасне ММА.
Що ж до Антона Радька, то наприкінці минулого року спортсмен завоював пояс інтернаціонального чемпіона ММА за версією WAKO-PRO (Всесвітня асоціація організацій кікбоксингу (професійна).
14 листопада минулого року в Словацькому місті Бардейове пройшов Міжнародний турнір за правилами кікбоксингу, боксу та ММА. Одним із головних поєдинків вечора був бій Антона за вакантний титул інтернаціонального чемпіона за версією WAKO-PRO у вазі 77 кг і спортсменом зі Словаччини. Він пройшов у впертій боротьбі всі відведені три раунди. Після завершального гонгу одноголосним рішенням судді віддали перемогу та пояс чемпіона Антону Радьку. А поєдинок цей серед 15 визнали найкращим.
– Відчуття не передати словами, – згадує Антон Радько. – Особливо, коли оголосили спочатку назву клубу, а потім прозвучав Гімн України.
В соціальній мережі «Вконтакте» є сторінка клубу «Берсерк». При бажанні тут можна ознайомитися з життям клубу, перемогами учасників. Є цікаві фото та відеоматеріали. Ось лише кілька фактів про недавні успіхи вихованців клубу, засвідчені на цій сторінці:
«9 січня 2016 року в м. Березно відбувся відкритий чемпіонат України з вільного козацького бою (за правилами ММА). В змаганнях брали участь понад 100 спортсменів з усіх областей України. Наш клуб представляло шість спортсменів, які показали чудовий результат та завоювали три перших місця та три – других. Віденчук Віктор змагався відважно, провівши чотири бої, та став чемпіоном України з вільного козацького бою. Маркевич Тарас змагався теж відважно, провівши два бої, теж став чемпіоном України з вільного козацького бою. Капран Іван також зайняв перше місце. Маринін Володимир, Вербицький Віталій та Сидорчук Микола посіли другі місця.
Вітаємо всіх спортсменів і бажаємо відваги, міцного здоров’я та подальших перемог!».
«15-16 грудня в м. Харків відбувся Кубок Світу з Козацького Двобою! Наш клуб у складі 6 спортсменів взяв  участь в ньому. Сидорчук Микола (Дубровиця), Маркевич Тарас(Дубровиця) і Кузьковець Андрій (Сарни) зайняли 1 місце, Вербицький Віталій (Сарни) – 2 місце, Віденчук Віктор (Дубровиця) та Шупрудько Дмитро (Сарни) – 3 місце, останнього цинічно засудили рефері. Участь в Кубоку взяли представники чотирьох країн, зокрема, багато команд з Украіни. Бажаєм нашим спортсменам удачі і наснаги!».
«12-14 лютого 2016 року під патронатом Рівненської обласної федерації змішаних єдиноборств ММА та Березнівської райдержадміністрації, Березнівської райради, на базі ДЮСШ «Колос» проходили навчально-тренувальні збори. Спортсмени мали змогу вдосконалити технічні навички ударної та борцівської техніки. Тренування проводив досвідчений боєць та тренер СК «Берсерк» Антон Радько з міста Сарни. Дякуєм за науку!».
Таких успіхів, перемог і спортивної наснаги у «Берсерка» багато. За ними – напружена праця тренера і його вихованців, їх характери, власні здобутки, мрії і сподівання. Якщо ж батьки мають бажання, щоб їх діти долучилися до цієї дружньої спортивної сімї, то мають можливість у Дубровиці відкрити синам світ цього мужнього спорту.
«Не обов’язково бути переможцем, можна просто бути кращим ніж вчора», – теж прочитала на сторінці «Берсерку». Хотілося б, щоб ці слова стали девізом для нашої молоді, яка будує свій світ і нашу Україну. Хай прославляють себе, батьків і свій край наші сини спортивними здобутками.
Цікавимося, якою ж була дорога до спорту у Антона?
– Я виріс не в спортивній сім’ї. Коли повернувся з армії, то зрозумів, що хочу і буду займатися спортом професійно, бо в цьому вбачав становлення себе як особистості. Шукав себе у спорті. Зрештою прийшов саме до цього виду. Ліпив себе сам, мав мрію, йшов до неї нелегким шляхом, але вірив, що зможу.
Що ж до назви клубу, то пояснимо, що берсерки - скандинавські воїни, які багато часу слугували еталоном сміливості в різних битвах. Загалом, це вікінги, які присвятили своє життя Одіну, Верховному Богу в скандинавів. Вони билися, немов хижі звірі, не відчували ніякого болю.
– До речі, панкратіон – найдавніше змагання, що було включено в програму Олімпійських ігор Давньої Греції в 648 році до н.е. А ще найважче й дуже небезпечне. У спортивному поєдинку змагалися два неозброєних атлети, які могли застосовувати прийоми боротьби, бити руками й ногами, ліктями, проводити больові й задушливі захоплення, не використовуючи при цьому ніякого захисного спорядження. Переможці ставали національними героями в Греції. Однак був і зворотний бік медалі – жорсткі умови проведення двобоїв призводили до великої кількості пошкоджень і травм, що загрожували здоров’ю. Саме тому панкратіон як спортивне єдиноборство не зберігся в початковому вигляді до наших днів. Відроджений вид боротьби безпечніший, бої в ньому проводять із використанням легких і зручних протекторів, однак суть поєдинку не змінилася – бійцям дозволені будь-які тактичні дії.
– Думаю, що теперішні діти, які якнайбільше часу проводять біля комп’ютера багато втрачають, бо передусім здоров’я треба берегти, – ділиться думками Антон Радько. - А прикладом у цьому батьки мають бути. Разом з сином чи донькою на прогулянки ходити треба на стадіон чи до спортклубу, а не у барі за чаркою і цигаркою просиджувати. Своє здоров’я  такі батьки не бережуть і дітей нічому доброму не навчають.
Про кожного свого підопічного можу розповісти багато, як і про своїх вихованців, як бійців з характером. Радий, що долучаюся у Дубровиці до виховання підростаючого покоління. Є тут чудова молодь, є й батькі, які готові вкладати кошти у здоров’я дітей. Скажу відразу, що до своїх юних спортсменів я вимогливий, вважаю, що треба силу духу загартовувати змалечку, бути відповідальним перед собою і спортом. Перевантажена шкільна програма також не додає сьогоднішнім дітям здорового духу, бо опанувати такий об’єм інформації навіть дорослій людині неможливо. Коли ж дитина займається спортом, то вона має можливість стати успішною людиною, здоровою фізично і морально. Має шанс стати переможцем.
Вихованець тренера двадцяти дворічний Микола Сидорчук з Дубровиці розповідає, що радий можливості займатися спортом під опікою тренера-професіонала. «Звичайно, можна й самотужки намагатися чогось досягти у спорті, але ефективність тренувань значно зросте, якщо поряд буде талановитий майстер  – такий, як наш Антон, – каже Микола, – по-перше, він не дає лінуватися, по-друге, направить сили в потрібне русло, щоб якомога швидше побачили результат».
Наш земляк розповідає нам і про свій недавній успіх. На змаганнях у Вінниці з відкритого кубку області з ММА він посів перше місце у своїй ваговій категорії.
– Шкода, що ще небагато хлопців знають про наш клуб. Хочеться, щоб активніше долучалися до спорту і діти, і мої ровесники. Поряд з нашим тренером можна досягти хороших результатів.
Ось таку грань спортивного життя нашого району спробували ми відкрити у цьому матеріалі. Переконана, що переважна більшість наших читачів не знали про можливість займатися таким видом спорту у нашому райцентрі. Наостанок залишаємо контактний телефон тренера, з яким можете обговорити можливість займатися цим спортом своєї дитини.
Контактний тел.
Антона Радька:  066 65 22 733.

Любов КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар