пʼятницю, 25 березня 2016 р.

* Презентація книги

«ТРАДИЦІЇ ПОЛІСЬКОГО СЕРПАНКУ»
15 березня у актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація книги Лариси Костюк та Уляни Букайло «Традиції поліського серпанку».






Організатором презентації виступив Рівненський обласний центр народної творчості і вів її директор центру Феодосій Васєчко.
Про значення серпанку як візитівки Дубровиччини, проблеми відновлення серпанкового ткацтва та історію створення книги розповіли автори видання Лариса Костюк, кандидат історичних наук, доцент кафедри культурології та мистецтвознавства РДГУ, Уляна Букайло, вчитель Крупівської ЗОШ І-ІІ ступенів та Ольга Мойсюк, кандидат мистецтвознавства, завідуюча організаційно-методичним відділом РОЦНТ.
Участь у презентації взяли і виступили з вітальним словом до авторів і всіх присутніх (а зала була вщент заповнена людьми, не байдужими до цього виду мистецтва) заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук, в.о. начальника обласного управління культури і туризму РОДА Світлана Хомяк, завідувач кафедри культурології і музеєзнавства РДГУ, професор Володимир Виткалов, директор КЗ «Рівненський обласний краєзнавчий музей» Олександр Булига, завідувач відділу етнографії обласного музею, заслужений працівник культури України Алла Українець, начальник районного управління культури Дубровицької РДА Наталія Мозоль, а також заслужений майстер народної творчості України Ніна Рабчевська.
Між виступами науковців та посадових осіб своє мистецтво продемонстрував народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Берегиня» Крупівського сільського будинку культури.
Про саму книгу. Вона – результат багаторічних досліджень авторами творчості крупівських майстринь і підсумок І Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми збереження і популяризації національних традицій серпанкового ткацтва у сучасній Україні», що проходила 11-12 вересня 2015 року у с. Крупове та у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.
Це видання – творче намагання представників педагогічного складу західноукраїнської інтелігенції відновити в пам’яті краян минулий культурний досвід, що чимало сотень років побутував на наших землях. Мова в ній іде про унікальний вид декоративно-ужиткового мистецтва – поліський серпанок – вид художнього ткацтва, з яким пов’язана минула слава північних районів Рівненщини і Дубровиччини зокрема. У книзі розкрито сутність цього виду мистецтва, його основні форми прояву, а також на прикладі творчого доробку провідних ткаль села Крупове, заслужених майстрів народної творчості України Уляни Кот, Ніни Рабчевської, Ніни Дем’янець, народного майстра декоративно-ужиткового  мистецтва Ольги Придюк проаналізовано художні здобутки в цьому виді національного рукомесла.
Значна частина матеріалу відображає процеси відродження, збереження і побутування серпанкового ткацтва, переростання ткацтва з ремесла в художню творчість. У книзі подано достатньо оригінальний візуальний ряд, який допоможе краще зрозуміти специфіку цього виду художньої діяльності та побачити зразки оригінальної мистецької роботи вищеназваних майстринь.
Характерною ознакою цієї книги є також і її документальність, знання авторами специфіки життєдіяльності краю, носіїв його культурної спадщини, ментальних ознак населення Полісся загалом. Але головне в ній – бажання авторів, які значною мірою причетні до окреслених у виданні питань своїм народженням та різноплановою участю у функціонуванні традиційної культури північних районів Рівненщини, донести до читача оригінальну спадщину своїх земляків, розкрити в книзі все те, що багато віків зберігалося й культивувалося на цих історичних землях України.
Книга, а надто вдало підібраний авторами візуальний ряд, допоможе усім, кому не байдужі регіональні культурно-мистецькі проблеми, краще пізнати Дубровиччину і стане ще однією сходинкою на шляху розбудови культурного майбуття нашого краю, то тим паче, що останнім часом порушується питання про внесення серпанку до культурної спадщини ЮНЕСКО.
Знаменно, що рецензентами видання є Марта Токар, професор Львівської національної академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України і вже згадувана завідувач відділу етнографії КЗ «Рівненський обласний краєзнавчий музей» РОР, заслужений працівник культури України Алла Українець.
І ще. Завершуючи презентацію, Феодосій Васєчко повідомив, що 23 березня у Львові в палаці Потоцьких відкривається перша виставка серпанку, в якій також будуть представлені вироби крупівських майстринь.
Алла ЛОТОЦЬКА.

МАТЕРІ
Ще вдень така рухлива і метка,
А вночі, кажете, усе не спиться?
Ой доле материнська, нелегка,
Хай кольоровий сон тобі присниться.
              Що діти всі щасливі і в добрі,
              І все у них в житті вдається,
              Що внуки-правнуки ростуть в теплі,
              І Матір Божа все до них сміється.
Що в душах їхніх завжди буде рай,
І одне одному вони в підмозі,
Що зло навік зайде за небокрай
І вже вернутися буде не в змозі.
              Хай буде так. І спокій у душі,
              У Вашій, мамо, запанує врешті.
              Робота всяка зробиться. Лишіть
              Всі думи й усміхнетеся нарешті.
А нас пробачте, просим, за слова,
Що мовлені були коли бездумно,
Нехай образа в серці не сплива,
Благословіть на вчинки нас розумні.
              Бо нива довга Вашого життя
              Так рясно всіяна була сльозами.
              Нащадків Ваших книга вже буття
              Хай буде зрошена весни дощами.
Вони – життя, добробут й мир,
Що так є необхідні в цьому світі.
Живіть же, мамо, ще багато літ
У спокої душевнім і веснянім цвіті.
Уляна БУКАЙЛО, с. Крупове.


Немає коментарів:

Дописати коментар