понеділок, 3 квітня 2017 р.

У полоні фіалкового царства

Часто у переліку критеріїв при виборі справи життя зовсім немає місця для заняття до душі. І щасливець той, хто врешті знаходить «своє». Надія Єрмійчук з Сельця працює на роботі, виховує двох дітей, а ще плекає квіти. Переступаєш поріг її помешкання, – і здається, ніби потрапив на екскурсію у мініатюрний ботанічний сад. На спеціально сконструйованому стелажі і підвіконнях – надзвичайне розмаїття фіалок. Господиня за три роки зібрала 150 їх сортів. І кожна квітка домашньої оранжереї для неї особлива.


До фіалок пані Надія завжди була небайдужа. Каже, що найбільше цінує їхню магічну здатність створювати в домі затишок, додавати ніжності та краси у будь-який інтер’єр. Своє хобі квіткарка розпочинала з кількох вазонів. Коли ж дізналася, що фіалок є тисячі сортів, різного кольору, форми та розміру, захотіла поповнити свою ще тоді невеличку колекцію.
«Вперше замовила листочки в Дніпропетровську. Було літо, жарка погода і поки посилка дійшла, майже всі вони пропали. Згодом випадково познайомилась з жінкою з Луцька, вона прислала мені паростки. З цього часу мене, напевно, і захопила ця справа», – розповідає пані Надія.
Зараз вона й сама допомагає поповнити чийсь квітковий оазис. Адже має чим поділитися: 150 видів вже розквітли, і ще декілька чекають свого «зіркового часу».
Питаю, яка ж рослинка з усього цього різноманіття найулюбленіша. «Люблю їх усіх. Та найдужче тих, що ще не порадували своїм цвітом. Адже доводиться чекати рік, а інколи і більше, поки з листочка вийде квітка. Та й забарвлення її часом може стати сюрпризом. Буває, що колір зовсім не відповідає опису».
«Коли купили листочок фіалки, слід його обрізати гострим лезом навскіс, – розвіює моє дилетантство квітникарка, – далі присипати його товченим активованим вугіллям. Упродовж 10-15 хвилин просушити, а потім поставити в кип’ячену охолоджену воду. Через два-три тижні з’являться корінці. Тоді треба листок посадити в землю. Важливо, щоб був хороший ґрунт: пухкий, аби пропускав повітря. Потрібно висаджувати в маленькі горщики, найкраще пластмасові, з отворами на дні. Якщо ж помістити рослину у завелику посудину, то вона буде рости в коріння. Тобто листків наросте дуже багато, а потішити цвітом зможе лиш на четвертий рік».
Пані Надія також заперечує міф, мовляв, вирощування фіалок потребує багато зусиль. «Ця рослина невибаглива, просто любить правильний догляд. Фіалкам комфортно в освітлених приміщеннях, але їх не варто виставляти під прямі промені. Для них ідеальні північні чи західні вікна, де сонце буває нечасто. Ще слід пам’ятати, що фіалки бояться протягів. Не люблять вони і надмірної вологості. Поливати в зимовий період потрібно раз в 4-5 днів, влітку частіше. При поливі не можна мочити листочки, аби не загнивали. Також обов’язково  слід видаляти відцвілі квіти і зіпсовані листки. Тоді рослина буде мати гарний вигляд та цвістиме довше».
Колекціонерка зазначає, що коли коріння здорове і догляд належний – фіалка почуває себе добре. Якщо у рослини є проблеми, то це одразу відображається на її зовнішньому вигляді: листки втрачають колір, блиск, квітка погано росте.
Отож, трішки уваги – і фіалка обов’язково віддячить рясним цвітом. А ще злагодою у сім’ї. Оскільки саме її називають квіткою миру та вічного кохання.
Леся КОНДРАТИК.
Квіти щастя,

кохання і грошей

Людина задоволена життям, якщо в її будинку панує злагода і добробут.
На це впливають багато чинників. Втім можна спробувати залучити і додаткові сили, аби щастя оселилося в домі. Для цього господині часто заводять на своїх підвіконнях кімнатні рослини, що за повір’ями приносять благополуччя в оселю. Вірити у це чи ні – справа кожного, але трішки дива нікому не завадить.

Товстянка (крассула) або ж просто «грошове дерево» є одним з найвідоміших грошових символів. Якщо листя на рослині дрібне – буде дзвеніти в кишені дріб’язок, якщо велике, то в кишені будуть хрустіти паперові купюри. А вже якщо товстянка зацвіла – з упевненістю очікуйте багатства.
«Бамбук щастя» – популярна назва драцени. У Китаї вірять, що на всіх мешканців будинку, в якому є ця рослина, чекає удача, процвітання і щастя в сімейному житті.
Прості й відомі всім рослини – герань, азалія й бегонія – допомагають досягти  успіху. В народі кажуть, якщо в будинку є азалія, то господарі будуть жити довго й щасливо. Герань у сусідстві з азалією – джерело статку в домі. Причому їхнє сусідство – неодмінна умова для цього.
Цитрусові – це специфічні рослини, які залучають матеріальне благополуччя. Наприклад, назва лимона в перекладі з китайської збігається з позначенням золота.
Спатифіліум. Ви давно самотні? Постійно сваритеся з чоловіком? Посадіть у себе спатифіліум, адже не дарма його друга назва – «жіноче щастя». Він приносить у дім взаєморозуміння й любов. До того ж кажуть, що він квітне лише в щасливому будинку.
Китайська троянда, гібіскус. Це символ Малайзії, емблема Гаваїв. Там ця рослина вважається символом миру, а ще «квіткою прекрасних жінок». Якщо у вас в будинку з’явиться гібіскус, чекайте на пристрасне кохання. Цей вазон добре освіжає та очищує повітря. Він відновлююче впливає на хворі та пониклі рослини, що ростуть поряд з ним.
Восковий плющ або хойя. У багатьох країнах ця рослина служить... освідченням у коханні, зеленою валентинкою до Дня всіх закоханих. Вона принесе вам сімейне щастя, особливо якщо ви поставите її в свою спальню.
Мирт володіє, крім краси, ще й цілющими властивостями,  перекладається з грецької, як «бальзам». Це найкращий подарунок для молодої сім’ї. Мирт сприяє вдалому шлюбу, а в уже сформовану сім’ю приносить щастя, мир і розуміння.  Також деревце насичує повітря фітонцидами, котрі знищують хвороботворні мікроорганізми і цілюще впливають на дихальні шляхи.
Аїхризон. У нього своєрідне листя, схоже за формою на сердечка. Відтак народні назви аїхризона говорять самі за себе: «дерево щастя», «дерево кохання».
Калатея вважається символом і оберегом домашнього щастя. Дуже хороший і символічний подарунок.
Хлорофітум. Ця непоказна рослина однією своєю появою в будинку обіцяє лад і порозуміння. Гарний вибір для офісного приміщення, де багато людей, яким потрібно працювати злагоджено. Хлорофітум добре чистить повітря, поставте його в кімнаті з новими меблями, після ремонту – і квітка вбере з повітря всю хімію.
Оксаліс, кислиця. Незважаючи на свою другу назву, оксаліс здатний дуже підсолодити життя самотній людині. Вважається, що кислиця доброму господареві допомагає знайти справжнє кохання.
Антуріум – покровитель сильної статі. Антуріум ще називають «чоловічим щастям», адже він зміцнює «чоловічу силу». Звичайно ж, такій квітці місце не на кухні, а в спальні.


9 натуральних добрив для вазонів

Нижче наведені натуральні «підживлювачі» для кімнатних рослин, які можна приготувати в домашніх умовах з найбільш доступних інгредієнтів.


1. ЦУКОР
Мабуть, найбільш популярним натуральним добривом, застосовуваним для підживлення кімнатних квітів, є звичайний цукор.
З уроків хімії ми пам’ятаємо, що цукор розпадається на фруктозу і глюкозу. Перша нам ні до чого, а ось друга, тобто глюкоза, виконує відразу 2 функції. Насамперед, вона служить джерелом енергії для всіх процесів життєдіяльності рослин (дихання, поглинання різних живильних речовин і т.д.), а по-друге, є прекрасним будівельним матеріалом.
Для готування «цукрового» підживлення розведіть 1 ст. л. цукру в 0,5 л води або просто посипте цукром, а потім полийте землю у квітковому горщику. Удаватися до такого підживлення домашніх квітів треба не частіше одного разу на місяць.
Замість цукру підживлювати домашні квіти можна і звичайною глюкозою, що продається в аптеці. Такі підживлення будуть ще більш діючими, ніж «цукрові». Для цього 1 таблетку глюкози потрібно розвести в літрі води.
2. КАВА
Відмінним добривом для всіх домашніх квітів (і не тільки домашніх) є  кава, тим більше що готувати спеціально його не потрібно. Просто, випивши чашечку кави, не виливайте гущу, а змішайте її із землею у вазоні. Завдяки такому нехитрому прийому земля стане більш пухкою і легкою. До того ж підвищиться кислотність грунту, і в ній буде більше кисню.
В якості підживи для домашніх квітів нерідко використовують і чайну заварку. Безсумнівно, такі добавки зроблять землю в квітковому горщику більш пухкою, але не забувайте, що заварку в ґрунті просто «обожнюють» чорні мушки.
3. ЦИТРУСОВІ ТА ІНШІ ФРУКТИ
Скоринки мандаринів, апельсинів і навіть бананів можуть перетворитися на прекрасне добриво для домашніх рослин. Правда, для цього над ними доведеться трохи «почаклувати».
Щоб приготувати добриво із цитрусових, їхню цедру необхідно подрібнити, наповнити нею приблизно на третину літрову банку й залити цю банку доверху окропом. Настоявши таке «цитрусове» добриво протягом доби, виймаємо кірки, воду в банці знову доводимо за обсягом до літра, додавши чистої води, і поливаємо наші квіточки. Так само готується добриво з бананових кірок.
На відміну від цитрусових, шкірки банана можна додавати і безпосередньо в земельний субстрат: під час пересадження домашніх квітів додайте в горщик з живильним ґрунтом трохи заздалегідь висушених і здрібнених бананових шкірок. Згодом вони перегниють і підживлять рослини мікроелементами.
4. ПОПІЛ
У попелі міститься калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, цинк і навіть сірка. Причому калій і фосфор містяться в попелі в легкодоступній для рослин формі, що робить його одним із кращих добрив для квітів.
Щоб підживити квіточки, попіл можна просто змішати з ґрунтом при пересадженні рослин. Так ви не тільки зробите земельний субстрат більш живильним, але й знезаразите його, завдяки чому ушкоджені при пересадженні корінці точно не загниють. А ще із попелу можна приготувати рідке підживлення для домашніх квітів. Для цього 1 столову ложку попелу розводять у літрі води.
5. ЦИБУЛЕВИЙ  КОКТЕЙЛЬ
Звичну цибулю, без якої просто неможливо уявити собі нашу кухню, з успіхом можна використовувати не тільки в кулінарії. «Живильний коктейль», приготований із цибульної лушпайки, сприятливо позначиться на зростанні всіх без винятку домашніх рослин - адже в ньому міститься повний набір мікроелементів.
У його готуванні немає нічого складного, єдиний нюанс: він не може довго зберігатися, тому таке підживлення потрібно готувати щоразу заново. Потрібно близько 50 грамів цибульної лушпайки залити 2 літрами гарячої води, довести відвар до кипіння і, прокип’ятивши близько 10 хвилин, дати настоятися протягом трьох годин. Після того, як відвар охолонув, проціджуємо його й обприскуємо рослини.
6. ДРІЖДЖІ - ВІДМІННИЙ СТИМУЛЯТОР РОСТУ
А ви знали, що дріжджі можна використовувати не тільки для готування найсмачнішого квасу і дріжджового тіста? Виявляється, із дріжджів можна приготувати відмінний ростостимулюючий розчин.
Щоб приготувати дріжджове підживлення, розчиніть 10 грамів дріжджів і 1 ст. ложку цукру в 1 літрі злегка теплої води. Якщо звичайних дріжджів під руками немає, можна скористатися й сухими, розчинивши 10 г сухих дріжджів і 3 ст. ложки цукру в 10 літрах води. Незалежно від того, які дріжджі ви використовували для готування живильного розчину, - звичайні або сухі - перш ніж підживлювати рослини, дайте йому настоятися приблизно 2 години. Потім розчин розводять водою у співвідношенні 1:5 і поливають ним землю в горщиках з рослинами.
7. ПЕРЕГНІЙ
Перегній воістину є універсальним добривом, що з однаковим успіхом застосовують як для підживлення рослин у саду-городі, так і для живлення кімнатних квітів.
Але перегній від перегною різниться, і якщо основні якості у різних видів цього добрива приблизно однакові, то різні домашні рослини у якості підживлення віддають перевагу різному перегною. Так, наприклад, фікуси, пальми, цитрусові, дифенбахія та монстера люблять перегній на основі пташиного посліду, ефект від застосування якого набагато вищий, ніж від підживлень коров’яком.
Перед застосуванням перегній з пташиним послідом потрібно розвести водою (10 г на 3 літри води) до одержання рідини слабкого мутно-зеленуватого відтінку, а перш ніж удобрювати квіточки, землю в горщиках варто трохи полити звичайною водою.
Щоб підживити інші кімнатні квіти, найкраще використовувати листяний перегній - наприклад, додавши його до земельного субстрату під час пересадження рослин.
Підживити квіточки можна і перегноєм на основі коров’ячого (свинячого і так далі) гною, для чого 100 г перегною розводять в 10 літрах води.
8. КАРТОПЛЯНИЙ ВІДВАР
Рослини люблять крохмаль. Коли ви відварюєте картоплю, злийте розчин і остудіть, а потім можна полити кімнатні рослини. Крохмаль у рослинах виконує запасну функцію, це своєрідна «скарбничка енергії» на несприятливий період часу.
9. ВОДА ВІД ПРОМИВАННЯ КРУП
Багато господинь використовують у якості добрива воду від промивання круп (рису, гречки та ін). Вона  містить кремній, залізо, магній, фосфор.

Використовуючи різні добрива для домашніх квітів, намагайтеся не переборщити, адже все добре тільки в міру, а надлишок живильних елементів порушить рівномірний розвиток ваших рослин і може послужити причиною їхньої загибелі.


Немає коментарів:

Дописати коментар