понеділок, 3 квітня 2017 р.

ДУБРОВИЦЬКІ ЛІСІВНИКИ ВЖЕ 
САДЯТЬ ЛІС

Весняна лісокультурна кампанія відкриває річний цикл роботи лісівників з проведення лісокультурних робіт. І незважаючи на те, що весна лише нещодавно постукала теплими променями у вікна, посадка лісу йде повним ходом в усіх лісництвах ДП «Дубровицький лісгосп». Завчасно підготовлена земля із радістю приймає в своє лоно тендітні сіянці лісових порід, які в майбутньому перетворяться в зелений оберіг Дубровиччини.
З початку березня лісогосподарськими підрозділами підприємства вже створено 201 га нових лісів на зрубах 2016-2017 років. Як розповідає інженер лісових культур Валерій Шах, це вже більше запланованих площ. «Ми планували створити 190 га нових насаджень, проте вже подолали запланований рубіж, хоча весняна лісокультурна кампанія лише набирає обертів», – каже Валерій Володимирович. Також за словами пана Шаха, планується провести доповнення лісових культур на площі понад 70 га та понад 32 га – сприяння природному відновленню.
Лісівник каже, що підприємство повністю забезпечене власним садивним матеріалом. Більше 2 млн. сіянців дерев, де левова частка (1900 тис. шт.) припадає на основну лісоутворюючу породу Полісся сосну звичайну, виплекано дбайливими та вмілими людськими руками.
«Підприємство намагається кожну лісокультурну кампанію забезпечувати власними посадковим матеріалом. Для цього при кожному лісництві облаштовано тимчасові лісові розсадники. Маємо й 0,3 га теплиць для вирощування садивного матеріалу в контрольованому середовищі», – продовжує Валерій Шах.
Роботи з лісовідновлення – закритий цикл, що розпочинається саме з насіння. Вже для лісів наступного сезону лісівники заготовили цьогоріч 186 кг насіння сосни звичайної, 10 кг ялини, 30 кг дуба та 17 кг насіння дерев чагарникових порід.
А загалом планується провести лісокультурну кампанію в оптимальні та стислі терміни, поки сама природа сприяє цьому. До посадки лісу залучається й населення. Активно допомагають лісівникам школярі з Мочулищенського та міського НВК «Ліцей-школа». Це вагомий виховний момент – дитина усвідомлює свою причетність до важливої справи.
У дубровицьких лісівників вже стало за правило – щоразу висаджується дерев у рази більше, ніж зрубується. І ці цифри не лише на папері, це – правдива статистика їхньої роботи. І якщо наші земляки в ході акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», пік якої припадає на 21 березня, коли відзначаємо Всесвітній день лісу, власноруч посадять хоча б одне дерево, є впевненість: зелені легені планети будуть збережені та примножені!

Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар