понеділок, 3 квітня 2017 р.

НАГОРОДА,  «ПОДАРУНКИ»,  АЛЕ  БЕЗ  ОСОБЛИВИХ  ЕМОЦІЙ
17 березня відбулося пленарне засідання дванадцятої сесії районної ради сьомого скликання. Особисто для мене вона запам’яталася абсолютною беземоційністю та кількома неординарними моментами, про які й розповім нашим читачам.












По-перше, на цьому засіданні депутатському корпусу було представлено нового голову РДА Миколу Петрушка, якого добре знають по роботі керівником комунального підприємства районної ради «Теплосервіс».
По-друге, цього дня було нарешті вручено орден «За заслуги» ІІІ ст. директору заводу будівельних матеріалів Миколі Голяці. Нагадаємо, такої державної нагороди наш земляк удостоєний з нагоди Дня Соборності України за значний внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток української держави, справи консолідації українського суспільства та багаторічну сумлінну працю (до вітань депутатів долучилися й вихованці дубровицького НВК «Ліцей-школа», оскільки Миколу Голяку єднає з цим закладом давня й тісна дружба).
Мало вибуховий ефект й звернення депутата Василя Вороб’я про припинення «торгівлі на крові» (його текст читайте нижче).
Несподіванкою й наступною знаковою подією цієї сесії стало складання Олексієм Лясковцем депутатських повноважень (у заяві про це тепер уже екс-депутат зазначив: «Я прошу вибачення перед своїми виборцями, які довірили мені представляти їхні інтереси у Дубровицькому районі та щиро їм дякую, що проголосували за мою кандидатуру. Сподіваюсь, що два депутати від села Берестя займуть моє місце і будуть допомагати селу і відстоювати його інтереси. Відчуваючи повний супротив з боку районної ради, я завжди керувався людськими якостями та життєвими принципами, намагався створити для жителів с.Берестя та району комфортні та прозорі умови. Для того, щоб кожен мешканець Дубровиччини міг віднайти правду, справедливість, підтримку та допомогу від влади, яку вони обрали. Але, як показав час, це нікому не потрібно, тим паче самій владі. У районній раді замість реальної діяльності протягуються лобістські рішення, якими виводяться кошти з районного бюджету. Ведуться політичні війни між такими ж жителями району, як і вони, тільки від інших політичних сил, які прийшли до ради, та відбувається узурпація влади у районі кількома особами. Постійно ділиться сфера впливу, націлена на контроль незаконного видобутку бурштину, розділення кварталів та покривання корупційних схем»). Він також подякував за неоціненний життєвий досвід та попросив вибачення, якщо когось образив своєю позицією. До слова, заяву пана Лясковця задовольнили без особливих обговорень. Лише депутат Михайло Яцковець зауважив: «Ми дійшли до того, що стали благодійною організацією. Підтримуємо відомчі органи, які повинні фінансуватися зверху. Ми забули про розвиток, молодь, спорт, культуру, на які майже не виділяються гроші. Я повністю згідний з причиною, по якій йде Лясковець. Прикро, що він йде, але заяву потрібно підтримати».
Запам’ятається ця сесія й неочікуваними презентами, які підніс очільникам району депутат від «Волі» Валерій Салюта. Після розгляду питання про звіт голови районної ради Валерій Володимирович «ощасливив» президію подарунками: заступнику голови районної ради Олександру Задорожному дістався державний прапор України, голові районної ради Миколі Кухарцю – стара пилка, іменована по-простому «Дружба-2», загорнута в пожовклий номер «Поліського репортера», а новопризначеному голові райдержадміністрації – щоденник для нотаток з логотипом партії «Воля» та депутатське звернення. Першого заступника голова РДА Миколу Кохна пан Салюта також не залишив поза увагою. Та йому піднесення він вручив поза залою засідань.
Обговорили депутати у «Різному» й злободенне питання про майбутнє району в складі Сарненського госпітального округу. Було вирішено на наступній сесії висловити свою позицію (не скорочувати обсягів медичних послуг, що неминуче станеться зі створенням госпітальних округів) в черговому зверненні до керівництва державою.
А загалом депутати розглянули близько тридцяти питань порядку денного.
Група депутатів-освітян лобіювали виділення коштів на підвищення заробітної плати обслуговуючому персоналу та працівникам дошкільних відділень НВК  (ціна питання – 12 млн. грн.).
Відповідно до запиту депутата Василя Вороб’я було виділено 10 тис. грн. для ремонту літвицького ФАПу. А от на осівську пожежну команду, про що клопотав Валерій Салюта, за браком коштів, фінансування не передбачено. 
Також розглянуто та затверджено цілий ряд програм: морального та матеріального заохочення кращих трудових колективів, виробничників, організаційного забезпечення проведення свят, масових заходів, поздоровлень; підтримки статутної діяльності Дубровицької районної організації Товариства Червоного Хреста України; попередження, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (прозвучали зауваження депутата Михайла Яцковця до керівництва пожежною частиною, чи сповна було вжито заходів для залучення коштів з Державного бюджету); соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей; впровадження єдиної технології громадян, які звертаються за призначенням усіх видів соціальної допомоги в приміщенні управління соціального захисту населення по вул. Воробинська, 22; розвитку транскордонного співробітництва на 2017-2020 роки; розвитку малого і середнього підприємництва у Дубровицькому районі на 2017 рік; виконання програми економічного та соціального розвитку Дубровицького району за 2016 рік та затвердження програми на 2017 рік.
Після розгляду звіту голови районної ради Миколи Кухарця, який, якщо не зважати на вищеназвані «подарунки», багато часу не забрав, депутати внесли до деякий програм зміни.
Так, було оновлено комплексну програму профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю, розвитку туризму, а також викладено в дещо іншій редакції рішення районної ради від 19 червня 2008 року № 286 «Про районну цільову соціальну програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», рішення районної ради від 18.12.2015 р. №12 «Про районну програму виконання мобілізаційних заходів (завдань) та їх фінансування на 2016-2018 роки» та рішення районної ради від15 жовтня 2015 року №558 «Про Програму збереження архівних фондів ліквідованих підприємств Дубровицького району на 2016-2018 роки».
Було також внесено зміни до районного бюджету на 2017 рік. Зокрема, спрямовано кошти вільного залишку загального фонду районного бюджету у сумі 827,0 тис. грн. на:
  утримання бюджетних установ – 378,0 тис. грн.:
загальноосвітні навчально-виховні  заклади освіти – 74,0 тис.грн. на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам дошкільних відділень, 304,0 тис. грн. - на оплату послуг за теплопостачання;
фінансування заходів місцевих і регіональних програм -  419,0  тис.грн.:
 матеріальної підтримки найбільш  незахищених верств населення на 2016- 2020 роки – 100,0 тис. грн.;
соціального захисту військовослужбовців  та членів їх сімей  на 2017-2020 - 50,0 тис.грн.;
«Здоров’я дітей  Дубровиччини» на 2016 – 2020 роки – 50,0 тис.грн.;
«Ветеран» на 2014-2018 роки – 20,0 тис.грн.;
збереження архівних фондів ліквідованих підприємств Дубровицького району на 2016-2018 роки – 62,0 тис.грн.;
морального і матеріального  заохочення кращих трудових колективів, виробничників, організаційного забезпечення проведення свят, масових заходів, поздоровлень на 2017-2021 роки – 20,0 тис.грн.;
реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (до 2017 року) - 10,0 тис.грн.;
фінансової підтримки центру надання адміністративних послуг Дубровицької районної державної адміністрації   на 2014 - 2018 роки – 10,0 тис.грн.;
військово - патріотичного виховання та підготовки     молоді  до служби  в Збройних Силах України на 2015-2019 роки – 3,0  тис.грн.;
забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в Дубровицькому районі на 2016-2018 роки -2,0 тис.грн.;
відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів на 2015-2018 роки – 10,0 тис.грн.;
розвитку фізичної культури і спорту в районі на 2017-2019 роки  - 20,0 тис.грн.;
розвитку туризму в Дубровицькому районі на 2016-2020 роки – 20,0 тис.грн.;
програми економічного та соціального розвитку Дубровицького району на 2017 рік на виконання делегованих повноважень, відповідно до статті 85 Бюджетного Кодексу України – 20,0 тис.грн.;
попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру Дубровицького району на 2017-2021 роки  - 22,0 тис.грн.;
погашення заборгованості за виконані у 2014 році роботи по ремонту доріг комунальної власності - 30,0 тис.грн.
Із загального фонду районного бюджету за рахунок залишку медичної субвенції з державного бюджету, який утворився станом на 01.01.2017 року,   93,7 тис. грн. спрямовано на придбання напівавтоматичного  хімічного аналізатора для проведення біохімічних аналізів крові  КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ».
Насамкінець депутати затвердили схему землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель частини району (Селецька сільська рада); технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка передається в оренду Лясковцю Анатолію Петровичу та Гурику Івану Івановичу на території Берестівської сільської ради, та земельної ділянки, яка передана в оренду публічному акціонерному товариству «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» на території Туменської сільської ради.
Визначилися вони й щодо тексту звернень: до Міністерства юстиції України щодо заповнення вакантної посади державного нотаріуса Дубровицької районної державної нотаріальної контори та до Президента України та Верховної Ради України з приводу неприпустимості проведення виборів на окупованій частині Донбасу.
Було знято з контролю й чималий перелік рішень районної ради.
Людмила РОДІНА.









* Пост-факт
Микола ПЕТРУШКО, голова райдержадміністрації, про враження від сесії:  На цій сесії вперше був в якості керівника району. Й хочу відмітити як позитив злагоджену роботу депутатського корпусу. Добре, що всі важливі питання завчасно обговорили в постійних комісіях, тож саме пленарне засідання пройшло оперативно, без популістських виступів. Усі наші депутати - досить досвідчені, а головне небайдужі до проблем нашого району люди.
З-поміж найголовнішого для себе відмітив запит освітян, маємо величезний дисбаланс в оплаті праці окремих категорій працівників цієї галузі, й це питання треба нагально вирішувати. Шкода, що втрачено вже багато часу, й на сполох почали бити аж у березні. Але маємо те,що маємо, й ситуацію треба виправляти.
Неоднозначно сприйняв звернення депутата Василя Вороб’я щодо блокади на Сході. Депутати в залі були одностайними, голосуючи за це, але не думаю, що їх позицію поділяють всі мешканці нашого району. Приймаючи такі важливі рішення, необхідно більше дослухатися до людей.
Щодо «подарунків» скажу так. Сприйняв це, як невеличку розважальну паузу. З паном Салютою досі зустрічався лише раз й то також в сесійній залі. На фоні тих серйозних проблем й викликів, що існують в Україні в цілому та районі зокрема, його витівка виглядає, як таке собі шоу. Можу ж запевнити одне - я завжди відстоюватиму букву закону. В тому числі домагатимуся, щоб закон про спецконфіскацію торкнувся не тільки президента-втікача, бо у нас багато кому треба відповідати за мільйонні статки, нажиті неправедним шляхом. Я не вмію піаритися, хай люди самі складають мені оцінку за мою роботу. Бо звик працювати на конкретний результат.
Валерій Салюта, депутат, про свої «подарунки»: Я ніколи не приховував своєї позиції щодо бездіяльності районної ради. «Великий патріот» і «радикал» Олександр Задорожний з приходом до влади сам радикально помінявся, згубивши свою свободу невідомо в якому кварталі. Тож подарував йому національний стяг, щоб пробудити його приспане сумління совісті.
Миколі Кухарцю ми вручили пилу також з підтекстом. Він, кажуть, по життю прекрасна людина, але разом з тим це не дає йому права забувати, що він ще й очільник району. Тож нехай зробить на своїй посаді щось для того, аби припинили «розпилювати» район.
Подарунок для нового голови РДА Миколи Петрушка теж варто сприймати як своєрідний месидж. Ми подарували йому блокнот для записів та ручку з логотипом «Воля», щоб жодне зауваження людей не залишалося поза увагою та не забував, що є в районі «Воля» і вона працює. Вручили й депутатське звернення, про зміст якого дізнаєтеся згодом. А якщо новий голова повторюватиме помилки попередників, то згодом піднесемо в подарунок граблі – як застереження, щоб не наступав часто.
Олександр ЗАДОРОЖНИЙ, заступник голови районної ради, з приводу підтексту «подарунків», які вручав депутат Салюта та звинувачень в дерибані: можу сказати наступне. Як посадова особа ніколи не дію за принципом «я начальнік, ти дурак», а намагаюсь вести діалог, дискутувати на актуальні теми, адекватно сприймаю зауваження. Проте, коли мене безпідставно публічно звинувачують в дерибані, корупції – заявляю, маєте такі дані, звертайтесь в правоохоронні органи.
Нагадую Валерію Володимировичу, що для ефективного розподілу бюджетних коштів, необхідно відвідувати засідання постійної комісії районної ради з питань бюджету, фінансів та податків, членом якої він є (з 22 засідань вищезгаданої комісії Валерій Салюта брав участь у трьох!). Саме на бюджетній комісії депутати обговорюють нагальні питання, які необхідно в першу чергу профінансувати, а вже на сесії депутати ухвалюють колегіальне рішення, і у мене, як депутата, є лише один голос з 34!
Не претендую на звання «головний патріот» району, адже є сотні наших земляків, котрі люблять і цінують свою Батьківщину, захищаючи усіх нас на фронтах неоголошеної російсько-української війни. Зі свого боку роблю все можливе, щоб рівень національної свідомості громадян та історичної пам’яті, зокрема, молодого покоління, був на порядок вищим.
ЗВЕРНЕННЯ ДЕПУТАТІВ ПРО НЕПРИПУСТИМІСТЬ «ТОРГІВЛІ НА КРОВІ»
                                                           Президенту України Петру Порошенку
                                                           Голові Верховної Ради України Андрію Парубію
                                                           Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману
Ми, депутати Дубровицької районної ради, глибоко стурбовані ситуацією, котра відбувається на сході України, зокрема торговельними відносинами з тимчасово непідконтрольними українській владі територіями України. 13 березня 2017 року українські правоохоронці, застосувавши силу до учасників торговельної блокади поблизу станції Кривий Торець, здійснили ганебний вчинок проти власного народу: учасників АТО, добровольців, активістів, волонтерів, які робили те, чого влада не спромоглась зробити за три роки проведення так званої АТО, що є по суті неоголошеною російсько-українською війною.
В умовах війни, розв’язаної Російською Федерацією проти України, економічна блокада є ефективним засобом боротьби із загарбниками. Здійснюючи торгівлю з окупантами, олігархи заробляють на крові українських героїв, наживаються в той час, коли на передовій щодня гинуть українські військові, чиїсь чоловіки, батьки, діти…
Вимагаємо:
– віднести до тимчасово окупованих територій, території не підконтрольні українській владі, щоб повну відповідальність за соціально-економічне становище на цих територіях, несли ті, хто її контролює. Припинити економічні відносини з окупованими територіями та країною агресором;
– визнати бойові дії у зоні так званої АТО – військовою агресією Російської Федерації проти України;
– повернути у власність держави підприємства та фінансові установи, кінцевими бенефіціарами яких є особи, причетні до анексії Криму та військової агресії на Донбасі;
– притягнути до відповідальності керівників, причетних до силового розгону учасників торговельної блокади;
Президенту України, попросити вибачення перед протестувальниками, за аморальні, зухвалі дії силовиків.
У разі, якщо вимоги народу України не буде почуто, відповідно до Загальної декларації прав людини Генеральної Асамблеї ООН та Констутуції України, залишаємо за собою право на протест.


Немає коментарів:

Дописати коментар