понеділок, 3 червня 2019 р.



Нотатки про інавгурацію, або часточка Дубровиці у присязі Президента
я весна, весна виборчих перегонів. У понеділок ми почули присягу нового Президента України Володимира Зеленського.
Світ побачив, що українці провели вибори без силового протистояння, у чесній боротьбі.
На цих президентських виборах багато чого відбулося вперше.
Вперше на повну в кампанії використовувались новітні технології і соцмережі. Вперше тотально програли традиційні політики.
Зрештою, вперше перемогла людина, яка в цій політиці не була.
Передача влади пройшла у кращих європейських традиціях - наступного дня після оголошення попередніх результатів Петро Порошенко привітав Володимира Зеленського.
Гідно спрацювали Збройні Cили, правоохоронці, виборчі комісії, особливо ЦВК, Конституційний суд країни. Правом голосу скористалися  понад 18 млн. українців, формування виборчих комісій відбулося без жодних зривів, а це важка праця, хто спробував – знає. 20 квітня Україна та світ спостерігали за інавгурацією Володимира Зеленського.
У своїй промові новий Президент заявив: «Кожен з нас Президент. Не 73 відсотки, що за мене голосували, а всі 100% українців. Це не моя, а наша спільна перемога. І це наш спільний шанс, за який ми несемо спільну відповідальність. І щойно не тільки я складав присягу, а кожен з нас поклав руку на Конституцію і кожен з нас присягнув на вірність Україні». За його словами, кожен українець відсьогодні несе відповідальність за свою країну, яку ми залишаємо дітям. «Кожен з нас на своєму місці зможе зробити все для розвитку України. Європейська країна починається з кожного. Ми обрали шлях до Європи, але вона не десь там, а вона в серці. І коли Європа буде ось тут, то вона буде в Україні. І це наша спільна мрія», - наголосив Президент. Він також заявив, що віднині і біль України також є спільним болем кожного з нас: і біль за загиблих на Донбасі, і за переселенців, і за тих, хто втратив власний дім.
Дуже щиро сприйняли українці заклик Володимира Зеленського не вішати у кабінетах його портретів: «Я не хочу, щоб у ваших кабінетах були мої портерти. Тому що президент – це не ідол. Повісьте туди зображення ваших дітей. І дивіться на них, дивіться їм в очі, коли будете приймати рішення!», – сказав Зеленський. Президент зробив кілька важливих заяв: про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових виборів, а також визначив першочерговим завданням – «припинення вогню на Донбасі».

Пересопницьке Євангеліє
На інавгурації було продемонстровано наші, колоритні, автентичні традиції, їх елементи – Пересопницьке Євангеліє 16 століття, Державний Гімн України походженням з 1862 року, Духовний Гімн України – молитва за Україну, що написана у 1885 році, а ще символи Головної влади в країні – булава та печатка з часів Гетьманів та Великих Князів. Окремо хочу сказати про Пересопницьке Євангеліє, адже саме ця книга має у собі дух нашого дубровицького краю. Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна пам’ятка староукраїнської літературної мови й мистецтва, це переклад Євангелія так званою простою мовою, досить близькою до народної.
Унікальність пам’ятки полягає також у тому, що нам відомі дані про місце написання рукопису, точні дати його створення, а також імена створювачів та фундаторів видання. Роботу було розпочато 15 серпня 1556 р. у Заславському монастирі при церкві в ім’я Святої Трійці на Волині (нині м. Ізяслав Хмельницької обл.). А завершено її було 29 серпня 1561 р. в Пересопницькому монастирі (тепер с. Пересопниця Рівненської обл.). Замовниками та фундаторами ПЄ виступали українські шляхтичі – княгиня Анастасія Юріївна Заславська-Гольшанська (в дівоцтві Гольшанська-Дубровицька), її зять і дочка – князь Іван та Євдокія Чарторийські. Переклад було здійснено архімандритом Пречистенського (на честь Пречистої Богородиці) монастиря Пересопниці Григорієм, а писцем пам’ятки став вихованець волинської рукописної школи Михайло Васілієвич, син протопопа Сяніцького.
Пересопницьке Євангеліє – розкішна книга, вагою 9 кг 300 гр, писана пізнім уставом на пергаменті форматом 380х240 мм. Книга складається з 482 аркушів. Рукопис багатоорнаментований, прикрашений високохудожніми кількакольоровими заставками й мініатюрами. За красою й багатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних собі серед українських рукописів. Його зміст – традиційне четвероєвангеліє.
Раді, що книга, у якій є культурний вклад нашої землячки, шанується на найвищих церемоніях держави.

Українські традиції в образі першої Леді
Великий інтерес у жінок викликав образ Олени Зеленської. Вбрання спеціально для інавгурації для першої леді створив відомий український дизайнер Артем Климчук.  Також стало відомо, що на створення ексклюзивного костюма витратили 184 години (майже 8 діб). Одяг створювався виключно вручну сімома окремими фахівцями.
Нова перша леді прийшла на урочисте засідання в білосніжному діловому костюмі. Свій образ вона доповнила елегантною зачіскою і скромним макіяжем.
Особливістю костюма стала практично непомітна вишивка, яка додала вбранню елегантності. Відзначимо, для її створення дизайнери використовували традиційні українські техніки і адаптували мотиви орнаментів, характерних для Сумської і Полтавської областей початку XIX століття. При виборі розташування елементів на піджаку творці одягу надихалися символізмом стародавнього Трипілля. Родзинкою образу стали золоті сережки, створені також вручну українським ювелірним брендом Guzema Fine Jewelry ексклюзивно для нової першої леді.
Вбрання дружини президента викликало захват у користувачів мережі. Олену порівняли з найвідомішими першими леді світу та назвали однією з найкрасивіших.
Нагадаємо, що тепер дружина Володимира Зеленського зобов’язана обирати образи згідно з протоколом. Вбрання має бути насамперед консервативним. Строкатий одяг від світових брендів, високі підбори (більше 7 см) та яскравий манікюр для першої леді – табу. 

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар