понеділок, 3 червня 2019 р.







Пам’ять кровить сьогоденням
8-9 травня Україна традиційно вшанувала День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні і у нашому районі говорили про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловили повагу всім борцям проти нацизму, увічнили пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки. Вже кілька років поспіль утверджується традиція відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі «не святкуємо, а вшановуємо», згадується Друга світова з акцентом на ролі людей, які боролися проти нацизму.
9 травня пройшло урочисте покладання квітів до обеліску слави у Дубровиці. До всіх присутніх тут звернулися шанований ветеран Федір Кренько, голова РДА Микола Петрушко, голова районної ради Микола Кухарець, голова міської ради Богдан Микульський. Зворушливі спогади про батька, який пройшов шляхами війни, звучали з вуст дубровичанина Володимира Архипова.
Все менше і менше сивочолих учасників бойових дій Другої світової війни приходить у місті та у селах району на такі вшанування. На жаль, час невблаганний. Відходять у вічність солдати Другої світової, вже країна охоплена теперішньою війною. У серцях солдат, незалежно від віку, живуть спогади. Пересвідчилася у цьому, побувавш разом з міським головою Богданом Микульським, секретарем виконкому Оксаною Краглевич та секретарем міської ради Миколою Годунком в родинах учасників бойових дій Другої світової з Дубровиці – Івана Миколайовича Новака, Федора Івановича Кренька, Степана Петровича Дуки. Бракує вже фізичних сил у ветеранів, але велику силу духу мають ці люди. Досі з подробицями згадують наші сивочолі земляки свої військові дороги. Традиційно від міської ради шанованим жителям міста – продуктові набори до святкового столу.
З щирими вітаннями та з подарунками побували цього дня у домівках ветеранів району голова РДА Микола Петрушко, голова районної ради Микола Кухарець, військовий комісар Анатолій Білаш, у дубровицьких ветеранів і голова Дубровицької районної організації ветеранів Леонід Сулаєв. Приєдналися до цих щирих зустрічей у селах району сільські голови: Галина Шеремета та Микола Дашук, Олег Білотіл, Мирослав Кремезь, а також депутат районної ради Василь Грицюк.
Микола Петрушко передав всім учасникам бойових дій Другої світої війни вітання та матеріальну допомогу від народного депутата України Василя Яніцького.
Знаю, що школярі, молодь, сільські голови нашого району не оминули увагою людей, які пройшли стежками війни зовсім юними хлопцями. Біля пам’ятників полеглим у селах також пройшли урочисті заходи, приурочені Дню перемоги над нацизмом. Згадали полеглих, вшанували живих!
Дуже гарне і тепле спілкування, однозначно, додало моральної втіхи нашим шанованим землякам цього дня. Уклін тим, хто наближав Перемогу для України у минулому столітті, уклін тим, хто наближає мир в Україні зараз.
Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар