понеділок, 3 червня 2019 р.



Травень – місяць тюльпанів
Днями була у Рівному. Дуже люблю це місто за особливий, спокійний шарм. Кожного разу, як буваю в обласному центрі, неквапно гуляю вулицями, щоб насолодитися обличчям міста. 1 травня у Рівному йшов теплий дощик, а повсюдно, як килим, цвіли тюльпани. Радості додають ці квіти серцю, бо милують око ніжними кольорами. Вони роблять вулиці більш світлими та яскравими у будь-яку погоду. Квітковий релакс додає серцю спокою.
А знана у нашому місті родина Шугалевичів побачила днями значно більше прекрасних тюльпанів, аніж я у Рівному,  відвідавши «Волинську Голландію». Це фестиваль тюльпанів, який проходить другий рік. Фермерське господарство «Лілі-Лайн» влаштувало свято, щоб показати, як на Волині вирощують тюльпани із Голландії.
На полях  господарства зараз розквітло більше 2-х га тюльпанів – піоновидні, бахромчаті, папугові та багато інших, загалом близько 350 сортів. А панянок та особливих модниць порадував екслюзивний сорт тюльпанів «Victorias Secret».
Як розповіла Ірина Шугалевич, вона мріяла давно побачити цю плантацію тюльпанів між Луцьком та Ковелем. Цього року мрія здійснилася. «Враження неймовірні, фото і словами не передати цього різноманіття кольорів і квіткових настроїв. Я була впевнена, що нам годинки-півтори вистачить, але милувалися тюльпанами більше 3 годин і насолоджувалися б ще, але вже діти потомились, – додає Ірина. – Зачаровують ці тюльпанові килимки, в одному тоні чи різнобарвні. Просто відпочиваєш, насолоджуєшся, поринаєш у це різнобарв’я. Особисто мені складно було сприймати щось навколо, окрім квітів. Це релакс для душі. Дуже гарно, на цьому фоні не звертаєш уваги на якісь незручності. Додому повернулися стомлені і задоволені від найменших до найстарших».
А зараз трішки про цю неймовірну квітку. Тюльпан – один з небагатьох представників квітів для саду, що став причиною масового «божевілля» і спровокував феномен під назвою «тюльпаноманія». І саме завдяки такій дивовижній популярності, він стрімко поповнив свій рід величезною кількістю приголомшливих сортів.
Свою назву тюльпан отримав за схожість з перським головним убором тюрбаном (або тюлі-баном, як називали його в Персії). Він високо цінувався перською знаттю і здобув нітрохи не меншу популярність при дворі султана Османської імперії.
В1625 році одна цибулина рідкісного тюльпана прирівнювалася до 7 кг чистого золота, а до 1637 року ціни на тюльпани зросли ще в 25 разів. Однією цибулини тюльпана було достатньо, щоб купити цілий будинок, але попит на квіти при цьому стабільно випереджав ринкову пропозицію!
Майже піввікова ейфорія, в якій щасливо перебували голландські садівники, закінчилася в 1637 році так само раптово, як і почалася. Однак цього часу цілком вистачило, щоб створити неймовірну кількість сортових тюльпанів, в числі яких був і перший чорний тюльпан.
В даний час налічується близько 10 тисяч сортів тюльпанів, які активно застосовуються в ландшафтному дизайні. До їх числа належать махрові і супермахрові, бахромчасті, попугайні, лілієцвітні, тюльпани тріумф і дарвін. А форми варіюються від класичних «тюрбановидних» до піоновидних, лілійних і трубчастих.
Дуже різноманітні тюльпани і за забарвленням. Смугасті, з контрастним обведенням однотонних пелюсток, крапчасті й монохромні: їх палітра представлена в найширшому діапазоні від ніжно-рожевих і кремово-білих до зелених, пурпурних і темно-лілових або чорних кольорів.
І у господинь нашої Дубровиці так багато квітне тюльпанів на подвір’ях. У «Фейсбук» багато світлин, які свідчать про симпатії до тюльпанів у місцевих господиньок. Любимо цю квітку!
Люба Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар