понеділок, 3 червня 2019 р.


ШКОЛА ВЖЕ ГОТУЄТЬСЯ ДО НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО
27 травня на базі Центру позашкільної освіти пройшло засідання колегії управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації з трьох актуальних питань.

Цікаві речі щодо реалізації концепції нової української школи та державного стандарту початкової освіти у закладах освіти району озвучила завідувачка райметодкабінету Тетяна Таборовець. Вона підкреслила, що величезні напрацювання в цьому напрямку є в кожному навчальному закладі. Аналізуючи цифри та факти, озвучені на засіданні колегії, для себе з приємністю констатувала, що перший млинець на шляху НУШ в нашому районі не видався глевким. Для нас, колишніх радянських школярів, спостерігати за такими освітніми нововведеннями трохи незвично і навіть лячно. Однак відеофільм про НУШ в Сварицевицькому НВК, проемонстрований на засіданні колегії, вмить розвіяв побоювання  й розбудив якісь ностальгічні нотки. Стало шкода, що в наш час школа була зовсім іншою – більш приземленою чи що. Зрештою, про що й говорити – нинішні вундеркіндики на «ти» з комп’ютером від народження, а логіці їхнього мислення може позаздрити інколи й дорослий. Та й вчителі дивують палітрою фантазії, завдяки якій засвоєння матеріалу відбувається в ігровій формі. Загалом розмаїття форм та навчальних методів ( чого вартий один курс «Я пізнаю світ») нинішньої початкової школи просто вражає. Для цікавості переглянула в Інтернеті презентації ще кількох наших  шкіл. Найкращі враження. Респект вчителям та їхнім маленьким здобувачам освіти.
Щодо забезпечення НУШ в наступному навчальному році було озвучено, що знову ж таки для першачків буде закуплено меблі (одномісні парти, столи для вчителя, стільці, дошки). З техніки школи поповняться комп’ютерами та принтерами для вчителя, будуть знову й ЛЕД-панелі. До придбання дидактичного матеріалу в цьому році підійшли досить економно (якщо минулоріч йшлося про придбання до 100 найменувань, то зараз, з досвіду вже теперішніх першачків, на дидактику дивляться більш вибірково, націлюючи вчителів, щоб якусь частину виготовляли самостійно або ж ділилися вже раніше придбаним).
Про роботу ДЮСШ з питань фізичного розвитку учнів та результативності спортивно-масової роботи звітував її директор Сергій Стасько. Пан Сергій коротко та змістовно охарактеризував роботу секцій та груп з футболу, баскетболу, волейболу, легкої та важкої атлетики, боксу, вільної боротьби, що діють в спортивній школі. Нині в ДЮСШ навчається 470 вихованців. У їхньому арсеналі 36 призових місць на 45 обласних та всеукраїнських турнірах, більше ста призових місць в особистих заліках, понад 200 підтверджених спортивних розрядів в різних вікових групах. Багато це чи мало? «Однозначно, ми могли б показувати й ліпші результати, якби мали достатнє для цього фінансування. На жаль, можливості навіть в тих же виїздах на змагання надто обмежені», – зауважив сам директор ДЮСШ.
Багато інформації можна було почерпнути з аналізу головного спеціаліста управління освіти молоді та спорту Любові Легкої на основі рейдових перевірок  щодо дотримання санітарно-гігієнічного режиму та здійснення контролю за дотриманням харчування школярів. Рейди управління провело без попереднього узгодження з керівниками навчальних закладів. Забігаючи наперед, скажемо, кричущих фактів виявлено не було. А ті, що були озвучені в якості негативу на колегії, першопричинами мають те ж недофінансування галузі. Адже йшлося в тому числі про значні капіталовкладення, які б дозволили підтягнути наші школи до діючих норм та стандартів, які ставляться перед сучасники навчальними закладами. Разом з тим наголосила Любов Володимирівна бодай на усуненні тих недоліків, що фінансово посильні. Одною з нагальних проблем вже котрий рік поспіль залишається забезпечення школярів якісною питною водою – на більшості території району вона потребує знезалізнення. Ця проблема вже давно на контролі управління. Наскільки вдасться її вирішити, залежатиме від багатьох чинників, адже для здоров’я дітей необхідно чи не кожну школу забезпечити спеціальною станцією очищення питної води. Це знову ж таки – великі кошти. Водночас, є питання, яку воду діти споживатимуть вдома. Йшлося також про багато інших параметрів, які мають перебувати під контролем керівника навчального закладу – від освітлення, провітрювання, теплового режиму до розміру меблів та фізичних навантажень на учня. 
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар