понеділок, 3 червня 2019 р.



У ДЕНЬ ВИШИВАНКИ НА СЕСІЇ З ОРНАМЕНТОМ БУЛА НАВІТЬ СИСТЕМА ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ
Дата проведення пленарного засідання 31 сесії районної ради збіглася з Днем вишиванки. Тож у сесійній залі було барвисто не тільки від вигаптованого на всі смаки вбрання депутатів та запрошених, навіть табло для голосування так доречно в тему дивилося з національним нашим орнаментом по каймі екрану.

Не менш строкатим був цього разу й порядок денний – немало-небагато – виносилося на розгляд до трьох десятків питань. Деякі, як-от земельні – вимагали просто формального погодження, інші викликали і на засіданнях постійних комісій попередньо, і в сесійній залі зараз гарячі диспути, були й зовсім глобального масштабу, котрі навряд чи взагалі можна вирішити на рівні районної ради.
Депутатські запити, як правило, завжди стосуються досить злободенних питань і потребують додаткового фінансування, якого в районній скарбничці споконвіку бракує. От і цього разу депутат Наталія Яцута загострила увагу колег на якості та комфортності пасажирських перевезень в такому демократичному виді транспорту, як залізничний. Адже популярний серед нашого населення дизель-поїзд сполученням Здолбунів-Удрицьк  не витримує ніякої критики. Наші постійні читачі, напевно, пам’ятають з наших публікацій, що тільки впродовж останніх місяців цей потяг декілька разів навіть горів, а про стан його вагонів ходять в народі «страшилки». Тож доцільність вирішення цієї проблеми, як кажуть, минула вже «вчора». Відтак депутати спрямували цей запит на розгляд до голови районної ради.
Про виділення коштів освітнім закладам на придбання дезінфікуючих та миючих засобів із метою дотримання санітарно-гігієнічного режиму клопотала на одній із попередніх сесій депутат Олена Полюхович. Проте, за інформацією райфінвідділу, окремо коштів на такі видатки не передбачалося, оскільки заклади освіти в межах затверджених загальних кошторисів можуть виокремити кошти в тому числі й для цієї мети.
Досить емоційно проходило цього разу й обговорення винесених на розгляд депутатів програм. Дискусії з приводу ходу виконання рішення «Про програму розвитку фізичної культури і спорту» в основному точилися  щодо введення посади лікаря зі спортивної медицини на базі ДЮСШ. Таку вакансію в проекті рішення рекомендували передбачити в штатному розписі головному лікарю районного центру ПМСД. Однак в суперечках народилася нова пропозиція – посаду лікаря зі спортивної медицини, що зрештою виглядає більш логічно, варто ввести при самій спортивній школі. Говорили депутати і загалом про організацію спортивних зустрічей за участю медиків. Звучали пропозиції, аби районні спортивні фундації на договірній основі залучали медпрацівників на обслуговування матчів, як це вони роблять з суддями, інакше дуже важко вмотивувати людину волонтерити у свій вихідний на стадіоні.
Небайдуже підійшли народні обранці й до обговорення соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. «Раз природа створила нас різними, то про що може йти річ. Жінка ж бо ніколи не стане священиком, а чоловік не народить дитини», – коментував свою позицію депутат Василь Воробей, виступаючи взагалі проти подібної програми. Однак зрештою її все ж було прийнято.
Як і аж дві - у сфері цивільного захисту; а також програми: зайнятості населення; покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворень; фінансової підтримки закладів охорони здоров’я; «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини»; розвитку дорожнього господарства. Зрозуміло, що коштів на таку кількість проблем, що передбачає реалізація хоча б частини цих програм, у районному бюджеті ніколи не буде. Та ж реконструкція, удосконалення, розвиток та утримання територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення цивільного захисту, що є так би мовити «квіточкою» з-поміж усіх вище названих програм, вимагає вливання чималих капіталовкладень – десь в межах 600 тис. грн. Бо устаткування 80-х років минулого століття, яке досі використовувалося для системи оповіщення, не просто застаріло морально, в й зовсім вийшло з ладу. Давно вже нема у нас і проводового радіо, яке теж задіювалося в надзвичайних ситуаціях. І смішно було б відновлювати їх, якщо технології  пішли далеко вперед, є маса інших засобів для налагодження дієвого оповіщення та реагування. Бракує в районі тільки малого – коштів для їх придбання. Та й де їм взятися, якщо наш бюджет на 95 відсотків дотаційний. Що вже говорити про такі більш «затратні» програми, як покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворень чи розвитку дорожнього господарства району тощо. Приміром, якщо говорити про профілактику злоякісних новоутворень, то у світі вже активно тестуються засоби, які дозволяють долати такі недуги на рівні ДНК. А сусідня Польща відмовляється від традиційних магістрально будівельних технологій на користь гумового покриття автошляхів. Погодьтеся, для нас це звучить, як утопія.
Такою ж утопією виглядають з огляду фінансової самодостатності району майже усі програми, що приймаються в сесійній залі. Більшість з них готуються просто для галочки – «щоб було, як у всіх», задля якихось невідомо ким нав’язаних стандартів. Тому й реакція на такі «документи» у народних обранців адекватна: ініціатори програм роблять вигляд, що це «дуже важливо», а депутати – що їм вони «дуже цікаві». Такі програми навіть не обговорюються, бо всі розуміють, що вони – також чистої води утопія, «маніловщина», якій ніколи не стати реальністю.
Досить оперативно народні обранці розглянули також хід виконання рішення районної ради щодо реалізації військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та внесли зміни до Комплексної програми енергоефективності.
Як вже зазначалося, було прийнято рішення й з приводу ряду земельних питань: щодо проектів землеустрою зі встановлення (зміни) меж сіл Золоте, Партизанське, Людинь  Висоцької сільської ради та Берестя. Поясню, про що йдеться: більш спроможні сільські ради знайшли у своїх бюджетах кошти для зміни генерального плану, а це потребує розширення меж населених пунктів – бо ж люди будуються, села розростаються. Практично розширення меж назріло якщо не в кожному населеному пункті району, то в їх переважній більшості точно. Але знову ж «рада б душа в рай – гріхи не пускають», тобто все залежить від фінансової спроможності рад. Скажімо Берестю корегування генплану обійшлося в 210 тис. грн. Чи у всіх є можливість виділити таку суму, коли подекуди в сільських радах бракує коштів навіть на заробітну плату? Таку проблему минулоріч озвучували Великі Озера та Лютинськ.  На цьому ж пленарному засіданні подібну порушила секретар Осівської сільської ради. Виявляється, тут заборгованість із заробітної плати тягнеться ще з 2017 року. З плином часу терпіння працівників самоврядного органу досягло «точки кипіння»: «Якщо районна влада нам не допоможе, доведеться просто зачиняти сільську раду», – каже жінка. Не дивно, що свого часу в Осовій вибори сільського голови з першого разу не відбулися – бажаючих обійняти цю посаду просто не виявилося.
Чим ще цікавою була остання сесія районної ради? Центральна районна лікарня отримала податкове послаблення, оскільки депутати звільнили це некомерційне підприємство від сплати 50 відсотків отриманої орендної плати за здане в оренду нерухоме майно. Управлінню освіти, молоді та спорту дали дозвіл на списання котла, що відслужив термін експлуатації; натомість передали на баланс міні-футбольний майданчик зі штучним покриттям, що був побудований за видатки з державного фонду; вже не вперше внесли корективи до статуту інклюзивно-ресурсного центру. Так, напевно, нас готують до того, що цей заклад також «ляже на плечі» нашого мізерного місцевого бюджету.
Було затверджено  окремим рішенням ради склад комісії з інвентаризації об’єктів спільної власності та аукціонну комісію для продажу об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад, а також положення про її діяльність. Адмінбудинок по Воробинській,16, наш районний «білий дім» (з усіма технічними засобами для його утримання та гаражем), передано  в оперативне управління та на баланс райдержадміністрації – «з метою впорядкування розрахунків за комунальні послуги».
Дуже неоднозначні думки висловлювали депутати з приводу проекту рішення про надання дозволу на укладання договору позички, яким ТзОВ «АТОМСЕРВІС» (підприємство, що здійснює в нашому районі харчування школярів) звільняється від сплати орендної плати за користування шкільними їдальнями. Гаряче опротестовував це заступник голови районної ради Олександр Задорожний. Однак депутати все ж підтримали харчуючу організацію, основним аргументом на користь якої стала відсутність скарг на якість гарячих обідів для школярів.
З сум’яттями совісті прийняли цього разу депутати й зміни до районного бюджету. На засіданні постійної комісії з питань бюджету, кажуть, взагалі заявили, що такий розподіл бюджетних асигнувань затверджують востаннє. Члени постійної бюджетної комісії наполягали, щоб надалі бюджетна підтримка розподілялася пропорційно між галузями, а не так, як це було досі, коли бюджетні сфери ділилися на «доньок» і «падчериць». Так, ця сесія додатково додала для потреб освіти близько 845 тис. грн.; значно скромнішою була підтримка закладів охорони здоров’я, яким за поданням райфінвідділу вділили лише 61 тис. грн.; більше 71 тис. грн. виділено на співфінансування будівництва лікарської амбулаторії в Кривиці, 250 тис. грн. – спортивно-оздоровчого комплексу в Дубровиці, 100 тис. грн. – реконструкції міського НВК «Ліцей-ЗОШ І-ІІ ст.», по 200 тис. грн. – міні-футбольних полів зі штучним покриттям в Колках та Залужжі, майже 219 тис. грн. – на поповнення статутного капіталу КП «Теплосервіс»  та більше 550 тис. грн. на фінансування місцевих програм тощо.
Було внесено ще декілька технічних поправок до рішень попередніх сесій районної ради.
А от звернення щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів Законів України, спрямованих на спрощення розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією та суттєвого зменшення податків при придбанні автомобілів депутати не підтримали. «За» проголосували лише 16 депутатів районної ради із 27 присутніх.
До слова, результати голосування по кожному з рішень можна подивитися на сайті районної ради. З введенням   в дію електронної системи поіменного голосування це стало робити дуже зручно.
Людмила РОДІНА.

Олександр Задорожний, заступник голови районної ради, фракція ВО«Свобода»:
На цій сесії депутати розглянули три десятки проектів рішень, на жаль, не всі ці проекти стали рішеннями. Виділю три проекти, які, на мою думку, були найбільш резонансними.
Проект звернення до Верховної Ради України з проханням терміново розглянути законопроекти щодо внесення змін до чинних Податкового та Митного кодексів, аби здешевити розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. «За» наше звернення проголосувало 16 депутатів з необхідних 18 для прийняття рішення.
Більшість депутатів надала дозвіл управлінню освіти РДА укласти договір позички з харчуючою організацією на використання приміщень шкільних їдалень. Розумію, що процес харчування – це важлива і відповідальна справа, проте наполягаю, щоб ми діяли в правовому полі і не перевищували повноваження, якими рада наділена Законом. В чинному законодавстві чітко прописано, що власник (у нашому випадку районна рада) може робити із своїм майном: здавати в оренду, продавати, надавати за 1 грн. в рік державним і комунальним структурам. Тому я «за» це рішення не голосував. Дослухались до моїх зауважень лише 5 депутатів із 27 присутніх на сесії.
Найголовніше сесійне питання – це розподіл 2,5 млн. грн. перевиконання. Кошти спрямовані на співфінансування будівництва спортивних об’єктів району (спорткомплексу, міні-футбольних полів у селах Колки та Залужжя), вчергове виділили на утримання шкіл району, профінансували ряд програм, передбачили необхідну ЦРЛ суму для встановлення в поліклінічних відділеннях WI-FI мережі, безкоштовної для лікарів та пацієнтів. Приємно спрямовувати зібрані в районі податки на благо земляків.

Юрій ЛОСІК, депутат районної ради, фракція ВО «Батьківщина»:
Я був у числі тих, хто на цій сесії підтримав харчуючу наших школярів організацію. Пригадую, колись сесія так само поставила питання руба, вимагаючи, щоб оренда обідніх залів в школах відбувалася на платній основі. Тоді фірма зовсім відмовилася харчувати наших дітей, хоча й виграла перед цим тендер. Адже, не секрет, що підприємцям необхідно додатково витратити немалі гроші, щоб довести наші шкільні їдальні до пуття. Там вже зношене обладнання, двері та вікна на ладан дихають. Тим більше, зараз нарікань на якість харчування немає, цінова політика нормальна, представник компанії пообіцяв, що не змінюватиметься вона до кінця дії договору, чому ж ставити людям палки в колеса?

Григорій ШАХ, депутат районної ради, фракція Народної партії:
Багато питань до бюджету. Часом цифри в ньому, скидається, взяті зі стелі. Приміром, колись управління освіти, молоді та спорту скаржилося на дороговизну послуг з опалення, що надавало КП «Теплосервіс». Тепер, дивлюся, тратять на ті ж потреби ще більше коштів.
Рекомендував би райдержадміністрації трохи вникати і в місцеві бюджети, чому постійно сільські ради нарікають на заборгованість з виплати заробітної плати: у них дійсно немає бази для оподаткування чи просто сільські голови не працюють над наповненням бюджету?

Володимир ЮЗЬКІВ, депутат районної ради, фракція ПП «Воля»:
На одній з попередніх сесій ми порушували питання про роботу дорожніх організацій. Тоді ніхто з керівництва обласного «Автодору» для звіту так й не прибув. А між тим ситуація зі станом дорожнього полотна в районі просто критична. Ось нещодавно у нас в Орв’яниці знову сталася ДТП зі смертельним наслідком. Немалою мірою через оті вибоїни на дорозі, які створюються через збільшення вагових навантажень транспортних засобів. Ціле літо по цій дорозі перевозили вантажі, що значно перевищують граничні норми – тепер пожинаємо наслідки. А нещодавно на трасі міжнародного значення, що пролягає через Орв’яницю, сталася ще одна прикрість – лопнула труба, якою під асфальтом відводиться вода з одного боку вулиці на луг. Все це – через ту ж безконтрольність граничних вантажних можливостей траси. Тож якщо оперативно цю ділянку дороги не відремонтують, цілком можливо якась вантажівка просто в цю трубу провалиться, а ми всі їздитимемо на Сарни та Рівне через Бережки та Любиковичі.


Немає коментарів:

Дописати коментар