понеділок, 3 червня 2019 р.


Єдина з району
складала німецьку мову
Триває ЗНО. Хвилювання випускників, батьків та вчителів цілком закономірні та зрозумілі. Нагадаю, що основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання почалася 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Інформацію про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 25 червня 2019 року в три етапи: з математики, української мови і літератури та фізики – до 14 червня, з іноземних мов та біології – до 20 червня, з історії України, географії, хімії – до 25 червня.
Про атмосферу на ЗНО, складність завдань попросила розповісти височанку-випускницю Дарину Кухар. Нагадаю, що на святі «Надія Дубровиччини-2019» Дарина була нагороджена відзнакою та премією від обласного депутата Віталія Суховича за успіхи у навчанні та активну громадську позицію. Давно спілкуюся з Дариною, не раз писала про неї на сторінках нашої газети, неодноразово публікувалися у нас і дописи дівчини. На всеукраїнському рівні зарекомендувала себе юна височанка як талановитий журналіст-початківець. А ще Дарина чудова спортсменка, організатор благодійних заходів. На часі найважливіше для Дарини Кухар, як і всіх випускників – ЗНО. Як сприйняла його випускниця?

Дарина Кухар: «Для складання ЗНО я обрала три предмети. Спочатку розповім про українську мову. Писала її в ЗОШ №2 м. Дубровиці. Нас, випускників, довезли на ЗНО комфортно, людинським шкільним автобусом.
Коли відкрила завдання, здалося, що нічого не знаю. Через хвилин двадцять зрозуміла: під силу виконати все! Тому, думаю, тим, хто старанно вчився хоча б останні два роки, не повинно було бути надто складно. Особливо, з української літератури. Твори, охоплені тестами 2019-го, усі вчили впродовж 9-11 класів. Неважко було писати і власне висловлювання. Тема була про мрію, про те, як не опустити крила, не зневіритися, а досягнути бажаного. Найпопулярнішим серед моїх однолітків став приклад з української літератури (до першого аргументу) з роману Підмогильного «Місто». Я ж, через неуважність та страх, все-таки не обійшлася без помилок. Проте очікую 180+, а може й 190+. Знала усе. Мозок тямив, руки тремтіли…
Німецьку мову я складала єдина з району в обласному центрі. У Рівне з мамою добиралися маршруткою, за власний кошт. До речі, поїхали в обласний центр на ніч, щоб підстрахуватися, адже з маршруткою може всяке статися. Запізнишся, пункт пропуску закриють, і шанс втрачений.
В переддень ЗНО з іноземної я не один раз запевняла себе, що все буде добре. Подібні тести проходила в Інтернеті (онлайн) на дуже високі бали (195-200). Але відкривши завдання, зрозуміла, що вони втричі важчі, аніж були в попередніх роках. До того ж, з 2018-го додали аудіювання. Розуміти німецьку на слух, на рівні В2 – нелегко. До того ж, були деякі проблеми з відтворенням (не вдалося прослухати один із текстів двічі через технічні проблеми). Тема твору (а з німецької це лист) середньої тяжкості. Описати своє улюблене свято, приготування до вечірки, у дрібницях розповісти про їжу, її приготування, музику, напої, подарунки. Зазвичай пишу такі завдання за 30-40 хв. На основній сесії почала писати за 8 хвилин до кінця. Тому маю сумніви щодо письма.
Були завдання на знання лексики (читання) та граматики (використання мови). Тому тим, хто хоче складати ЗНО з іноземної мови, раджу дуже ретельно готуватися до іспиту. До речі, німецьку граматику, по праву, вважають однією з найтяжчих».
Додамо, що українську мову в області складало 12513 зареєстрованих, а німецьку – 71 випускник.
4 червня Дарина буде писати ЗНО з історії України.
Щиро бажаємо нашій талановитій юній височанці та всім випускникам Дубровиччини успішних балів за ЗНО, здійснення всіх мрій та вступу у бажані виші.
До речі: у 2019 році для вступу будуть прийматися сертифікати ЗНО як поточного, так і 2017 та 2018 років. Однак результати ЗНО з іноземних мов - лише 2018 та 2019 років, оскільки це тестування - оновлене.
У 2019 році як оцінки за ДПА для випускників старшої школи загальноосвітніх закладів освіти буде зараховано результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів: українська мова і література (українська мова);математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття) – за вибором випускника; навчальний предмет за вибором випускника (математика, історія України, англійська, іспанська, німецька, французька, мови, біологія, географія, фізика, хімія). Звертаємо увагу, що для проходження ДПА можна обрати й математику, й історію України.
Люба КЛІМЧУК.



Немає коментарів:

Дописати коментар