понеділок, 3 червня 2019 р.


День матері – важливе свято у багатьох країнах
Цього дня по всьому світу прийнято вітати матерів, які дали нам найцінніше – життя.
Історія свята йде корінням у початок 20 сторіччя. Ще у 1908 році молода американка Анна Джервіс виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно пішла з життя.
Зусилля дівчини не були марними, і вже у 1910 році штат Вірджинія (США) першим визнав День матері як важливе офіційне свято.
Потім, крок за кроком, все більше штатів почали впроваджувати у себе це свято. Згодом ця хороша традиція перейшла і в практику інших країн.

Канада теж швидко перейняла починання свого найближчого сусіда. Святкують цей день канадці так само у другу неділю травня, коли все розпускається, і на вулиці цвіте весна. По суті, їхній День матері - це більш «просунута» версія нашого 8 березня, тільки вітають у цей день виключно мам. Їм говорять ніжні слова, дарують подарунки, всіляко виявляють любов і повагу. Всі члени родини заради того, щоб зробити мамі сюрприз і порадувати її, прокидаються як можна раніше і, намагаючись не шуміти, накривають святковий стіл, готують всілякі сюрпризи. Жінок звільняють від будь-якої праці – прибирання, миття посуду, інших домашніх турбот.
День все той же – друга неділю травня – День матері в Австралії, що й не дивно, адже ця країна багато чого перейняла від США і Канади. Мамам говорять слова подяки і обов’язково дарують подарунки, причому, хто на що здатний: дорослі – серйозніші, малюки – простіші, зроблені своїми руками, але від того ще більш цінні.
Як і в США, тут теж носять в петлицях квітку гвоздики – символ щирої любові і шанування. У цій традиції існує один нюанс: червона квітка означає, що мама жива і здорова, біла – що її вже немає.
Китай – найдавніша країна з мільйоном дивовижних традицій та обрядів, з багатою культурою і дуже шанобливим ставленням до батьків, звичайно ж, не могла обійти стороною своїх матерів.
Свято відзначається тут також у другу неділю травня. Мамам дарують подарунки, вітають, від душі дякують за любов та турботу. В деяких містах навіть влаштовують спеціальні дитячі ранки, на яких панує атмосфера тепла і любові.
Японці мають навіть національну пісню, присвячену мамі, яку обов’язково будуть співати чи не в кожній родині, коли настане друга травнева неділя.
Правда, відзначати свято матері Японія стала ще пізніше, ніж Америка – тільки в 1915 році. Саме тоді японці, яких відвідала іноземна професор Аояма Гукаін, дізналися про європейський звичай. Традиція була тепло прийнята, і свято прижилося.
Не можна не звернути увагу, що в Японії цей день набув спочатку політичного, а потім і комерційного відтінків. Довоєнна Японія, яка неймовірно шанувала свого імператора, перенесла дату святкування на 6 березня, адже саме тоді в світ прийшла дружина самодержця. Однак відразу після військової поразки День матері знову перемістився на другу неділю травня, і сьогодні це вже пишне, дуже жваве народне гуляння, в центрі якого – берегині сімейних вогнищ. Мам носять на руках, вітають, дарують подарунки. Заповзятливі японці цього дня влаштовують численні розпродажі, на яких добре йдуть товари з відповідною символікою.
Традиційно свята в різних куточках планети мають багато відмінностей, але коли мова йде про День матері – Захід і Схід, Північ і Південь єдині: це свято дуже важливе для жителів усіх частин світу.
Бразилія – країна пишних карнавалів і галасливих веселощів. Тут традиція святкування Дня матері бере свій початок з 1918 року. А оскільки бразильські сім’ї практично всі багатодітні (мають 3 або 4 дитини), це свято для них стало особливо улюбленим і по-справжньому сімейним.
Відзначають в Бразилії День матері у другу неділю травня, і завжди в тісному сімейному колі, вітаючи своїх мам і бабусь.
Італійці традиційно дуже шанують і люблять своїх матерів, а День матері в цій країні має глибокі історичні корені: ще в часи античності римляни, як і греки, дуже шанували богиню родючості Цереру (Деметру), і вшановували її якраз навесні, коли природа знову оживала.
Тому святкування Дня матері в другу неділю травня, що прийшло з США, в Італії дуже швидко прижилося. Народ, що славиться на весь світ своїм запалом, виявив його і тут: цього дня італійці повністю присвячують себе своїм жінкам. Квіти, поцілунки, ніжні слова і різні подарунки – все, що можна подарувати мамам, буде їм подаровано!
Австрія святкує День матері теж у другу неділю травня. Традиційно діти читають мамам вірші, дарують невеликі букетики. Але існує в цій країні і ще одна смачна традиція – багато кондитерських фабрик печуть тематичні торти, присвячені цій події.
Звичайно ж, і Франція не могла залишитися осторонь, адже французи, як ніхто інший, дуже люблять і поважають жінок. Ось тільки дата святкування французького Дня матері припадає на останню травневу неділю (коли всі жінки передчувають прийдешнє літо!).
Улюбленим жінкам французи дарують величезні торти, що нагадують букети квітів, причому над створенням солодких шедеврів працюють діти.
Великобританія – манірна країна, досить стримана на вираження емоцій. Але для матерів і тут роблять виняток. В четверту неділю Великого посту британці обсипають увагою своїх матерів: освідчуються в синівській та дочірній любові, дарують подарунки, цілують, всіляко висловлюють свою прихильність до них.
Мамам і бабусям дарують квіти, причому найпопулярніші – тендітні хризантеми, чарівні гвоздики і величаві троянди. Сімейне торжество обов’язково закінчується красивим мигдальним тортом взамін на материнське благословення.
Підготувала Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар