пʼятницю, 6 липня 2018 р.




ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЬ ЧОРНА КОРОЛЕВА ЛІСУ – ЧОРНИЦЯ
Пригадую, як в часи мого дитинства ми полюбляли з двоюрідними сестрами лякати одне одного страшними казками. «У чорному-чорному лісі, за чорними-чорними пеньками, на чорних-пречорних болотах та у непрохідних хащах росте чорна-пречорна ягода. І збирають ту ягоду чорні та темні люди». Ну, отак вже склалося з найменуванням цієї рослини – за чорний колір ягід та плями, які залишаються після неї на одязі, руках та роті, так її і назвали – чорницею. Проте з давніх-давен слов’яни вважають цю ягоду одним з найцілющіших лісових лікарів.

Як тільки літнє сонце починає свої найкращі дні, тишком-нишком вона дозріває у лісах для того, щоб подарувати людям справжню насолоду смаком, полікувати, а заодно й поправити матеріальне становище. Адже за свою «багатофункціональність» на світовому ринку чорниця користується неабияким попитом. Тож з року в рік з усіх усюд тягнуться на Полісся каравани заготівельників цього унікального дарунку природи. Відтак зранку до вечора чорні від палючого сонця й темні від напруженої роботи збирають цю дрібоньку ягоду наші селяни, намагаючись бодай в такий спосіб поправити свої статки. Сезон заготівлі чорниці, буває, годує всенький рік потому немалу родину. Але для цього треба неабияк погарувати в лісі.
Чорниця  поширена на Поліссі, у Карпатах, зрідка у північному Лісостепу. Основні райони заготівель зосереджені у Волинській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Сумській, Львівській областях, на півночі Чернігівської і Київської областей, у Карпатах. Екологи кажуть, запаси ягід значні, проте чорниця потребує дбайливого використання і охорони. Варварський спосіб її заготівлі на роки знищує насадження. Непоправної шкоди завдає й несанкціонований видобуток бурштину, від якого страждають цілі екосистеми. Відшукала на сайті Агенства лісових ресурсів, що загальна площа українських чорничників становить 40 тис. га, тільки на Поліссі щорічно можна заготовити в середньому до 30 тис. тонн ягід.
Ще на початку червня вже понад 20 підприємців подали заявки в Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства на заготівлю чорниці в об’ємі майже 300 тонн. Найбільше чорниць цьогоріч планують заготовити у Володимирецькому, Зарічненському, Рокитнівському районах. На Дубровиччині від цього виду побічного лісокористування, як не прикро, традиційно, доходів великих не планують. Хоча цей промисел на теренах району також більш ніж популярний.
Нагадуємо, що збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин та іншого, або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності проводиться в порядку спеціального використання на основі лімітів, затверджених органом виконавчої влади, та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокористувачами.
Рівненська обласна рада своїм рішенням «Про погодження лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2015-2020 роки» погодила ліміти на заготівлю чорниці в об’ємі 6260 тонн. А для забезпечення постійного контролю в галузі охорони і збереження побічних лісових ресурсів в процесі їх заготівлі на території держлісфонду в області працюють спеціальні рейдові групи, які слідкують за дотриманням законодавства під час заготівлі дикорослих ягід. Працюють такі контролюючі бригади й у нас. От тільки ефективності від їх роботи допоки було мало.
Минулого року, приміром, офіційно на Дубровиччині було заготовлено тільки вісім тонн чорниці. Реальна ж цифра, звичайно, в рази більша. Щодня посередник без особливих зусиль відвантажує фуру ягід, а це щонайменше 10 тонн. Нехитрими математичними обрахунками можна швидко прикинути, скільки в середньому недоотримує район податків  від такого виду діяльності. І цифра, повірте, буде чималою, з шістьма нулями точно. Але це вже турбота тих самих рейдових груп, котрі б й мали організувати та відслідкувати повноту сплати  таких відрахувань. Цього року, щоправда ситуація дещо краща. Насьогодні офіційно заготовлено 71 тонну чорниці. І процес триває.
Ми ж підійдемо до чорної королеви наших лісів не лише по-споживацьки.
Хіміки дослідили, що плоди чорниці містять вуглеводи (5,3 – 7,4%): глюкоза, фруктоза, сахароза, пектин; органічні кислоти (0,90 – 1,28%): лимонна, молочна, щавлева, яблучна, янтарна; вітаміни: А, В, С, РР, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, каротин; ефірну олію, сполуки марганцю і заліза. Вміст аскорбінової кислоти становить до 250 мг/100 г.
До складу плодів чорниці входять також такі макроелементи: калій – 0,12-0,87%, кальцій – 0,098-1,12%, фосфор – 0,125-0,286% та мікроелементи: бром – 1,12-10,5 кг/мг, мідь – 329 – 3120 кг/мг, йод – 0,126-0,298 кг/мг, марганець – 41,4-177 кг/мг, цинк – 10,4-31,4 кг/мг.
Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я склали список з 10 продуктів, без яких просто неможливо підтримувати здоровий спосіб життя. Серед яблук, моркви, капусти, зеленого чаю, помідорів, гострого перцю чілі, броколі, цибулі та крес-салату знайшлося в ньому місце і для чорниці. У супермаркетах Європи плоди культивованої чорниці – лохини – не вибувають з прилавків цілорічно. Адже медики констатують, що регулярне вживання такого кошика продуктів допомагає не лише залишатися молодими та здоровими, а й впливає на психологічний стан та настрій людини, оскільки всі вищезгадані продукти мають унікальне поєднання активних елементів.
Отож, давайте й ми більш ґрунтовно ознайомимося з корисними властивостями диво-ягоди!
Дякуючи вмісту вітаміну А, чорниця незамінна при лікуванні проблем зору. Відомо, що вона не лише допомагає позбутися втоми очей, але й загострює зір, особливо зір у сутінках. Можна їсти чорницю свіжу та повидло з неї, заварювати чай із висушених плодів. Вона головний компонент для ліків та заспокійливих крапель для очей.
Звичайно, чорниця, як і усі інші фрукти має максимум корисності при мінімумі калорій. Хочете знати який ефект будете мати після чорничної дієти? За 3 дні ви зможете позбутися 1-2,5 кг. Все залежить від того, скільки зайвої ваги у вас є. При умові розумного та здорового харчування триденна чорнична дієта може стати хорошим початком боротьби з зайвими кілограмами. До того ж, споживаючи чорницю, можна не лише позбутися зайвої ваги, а й загострити зір та помолодшати, адже саме ця ягода лідирує за вмістом вітамінів серед лісових подруг.
Після ряду досліджень доведено: чорниця – найбагатше джерело антоціанидів –найсильніших із усіх природних антиоксидантів. Тож омолоджуючий ефект цієї ягоди незаперечний.
Усім відомо, що чим молодший у людини мозок, основною функцією якого є регулювання усіх видів обміну в організмі, тим молодший і сам організм. Виявляється, чорниця здатна збільшувати у мозку кількість дофаміну - сполучення, що регулює найважливіші процеси мозку. Збільшення дофаміну сприяє виробленню гормону росту, який відповідає за поновлення та омолодження всіх клітин організму.
Загальновідомою властивістю цієї ягоди є те, що сушені вони мають антибактеріальну дію і добре допомагають при розладі шлунка. На Поліссі за цю її здатність чорницю цінували здавна. Навіть поки вона ще не завоювала Європу. Ягода надзвичайно багата вітамінами та мікроелементами, має протибактеріальну, протианемійну дію та властивість оздоровлювати кишківник.
Надзвичайно корисна людям, хворим на малокрів‘я, ревматизм, шкірні захворювання, а також тим, хто має каміння в нирках.
Звичайно ж, чорницю використовують і в харчовій промисловості (для виробництва сиропів, соків, морсів, повидла, варення, мармеладів, наповнювачів, харчових барвників). З ягід чорниці роблять плодово-ягідне вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.
Сік і ягоди чорниці мають бактерицидні властивості, кислоти ягід поліпшують процеси травлення і запобігають відкладанню в порожнині суглобів солей щавлевої кислоти. Велике значення ягоди чорниці мають в нормалізації процесів обміну речовин, лікуванні подагри і ревматизму, запаленні слизових оболонок носоглотки.
Всі земляки навіть не сумніваються, що чорниця – одна з найкращих ягід для нашого здоров’я. Якщо мусульмани свято вірять, що тмин рятує від усіх хвороб, окрім смерті, то ми такі ж чудодійні властивості приписуємо й чорниці. Завдяки своїм антиоксидантам і великій кількості вітамінів та мінералів, регулярне вживання чорниці дозволяє запобігати таким страшним недугам, як навіть рак.
Щоб взагалі зробити її цілком доступною для себе, можна спробувати виростити чорницю вдома. Це зробити порівняно легко, але один з мінусів – довга тривалість процесу. Ягоди виростуть лише через 3-4 роки, якщо почати все з нуля, себто з насіння.
Плануючи місце під посадку, врахуйте – кущі чорниці потребують багато місця. Відомо, що вони ростуть у досить кислих грунтах – з рН від 4.5 до 5. Правильний грунт має важливе значення для їх росту. Досягти ідеальної консистенції допоможуть вітамінні добавки з фруктових шкірок, хвоя сосни, дубовий лист та торфовий мох.
Чорниця потребує багато сонця. Звісно, не зайвою буде й вода. Хоча чорниця не потребує занадто багато вологи. Поливайте її час від часу, але переконайтеся, що на домашньому чорничнику – гарний дренаж.
Отож скористайтеся можливістю наситити організм помічною ягодою і буде вам здоров’я.
Людмила РОДІНА.

* Буденне
БИТВА ЗА КАРТОПЛЮ: АБО НАМ, АБО ЖУКАМ

Маленьке створіннячко, чорно-білі смужечки, з чіпкими лапками, наївними очицями – повзає собі тихо-мирно по листочках картопляних, замріяно пожовує хлорофіл і горя не знає. Навіть не здогадується, скільки прокльонів сиплеться на його безпутну приплюснуту голову за ту любов до картоплі. А він же собі, може, у своєму «жучачому» житті відати не відає, що є більш смачна пожива: приміром, пилок квітковий чи фруктовий сік, а тому й жує від безвиході безперестанку зелене картопляне листя, відкладає там же свої личинки, і так триває з покоління в покоління ось уже багато десятиліть поспіль.

Цікавим є той факт, що колорадський жук родом аж ніяк не зі штату Колорадо, а з Мексики, а вже звідтіля він мігрував, як багато наших співвітчизників, до Сполучених Штатів Америки. Певно, в пошуках кращого життя. І, овва, йому вдалося! Саме у штаті Колорадо жучок відвів собі душу так, що й охрестили його колорадським. Втім, йому й там не сиділося, і поїхав він завойовувати інші світи – а саме Європу! Спочатку йому підкорилася Франція, тоді він ще окупував Німеччину і Польщу, а  згодом благополучно добрався й до України.
Благодать тут його чекала – поля українські майоріли картопляним цвітом і паростками томатів, і вирішив жук зостатися тут назавжди. Відтоді й точиться на українських полях запекла боротьба за її урожай: або людям, або жукам! І треба визнати, що колорадський жук – підступний і сильний ворог, бо уже понад сімдесят років він вперто утримує свої завойовницькі позиції. І завойованих територій колорад не здає ні на йоту.
А між іншим, мало хто здогадується, що саме йому, славнозвісному жуку, встановлено бронзового пам’ятника в Угорщині. Чи то так вже його шанують наші сусіди, чи то може ритуал який проводили спеціальний, аби здихатися його зі своїх картопляних плантацій, але його смугаста спинка прикрашає місто Хедервар. Крім того, і що дуже важливо, існує псевдоколорадський жук, а він же ж взагалі невинно хрумає собі усіляке зіллячко, а на картоплю й не задивляється! Але хто ж там розглядає тих жуків, уже як боротися, то з усіма полосатими підряд!
Борються з жуком і соляним розчином (100 г солі на 1 л води), і посипають попелом, і збирають з ранку до смеркання у відро, а тоді провадять масове спалення, неначе відьом за часів інквізиції. А ще їх активно труять усілякими хімікатами, от тільки біда у тому, що жук з року в рік стає більш пристосованим до отрути, і він тільки «пхикає» собі у відповідь на людську атаку, від деяких труток тільки гладшає та ще жвавіше дожовує залишки стеблини. Саме це змушує хіміків вигадувати нову зброю проти жучища, але іноді від того страждають самі люди, оскільки отрута потрапляє у плоди і може провокувати людські отруєння. Все ж в сезон масового поширення популяції колорадів тема хімічних засобів боротьби з ним стає основною й в громадському транспорті, й навіть на святковому застіллі. «Ви «Каліпсо» спробуйте». «Я вже «Бомбардиром» його так «почастував», що ще довго те «бомбардування» вичухувати буде». В кожному сезоні – свої протиколорадні отрутотенденції. Однак подібно до завжди актуальної «Шанелі № 5» завжди в тренді залишається «Конфідор Максі». Ця класика захисту від колорадського жука покладена в основу багатьох більш сучасних препаратів.
Отрута від жуків на картоплі виробляється у вигляді концентратів, у формі порошку, емульсії, рідини, гранул. Перед використанням потрібно приготувати розчин, розбавивши концентрат зазначеною кількістю води. Назви отрут проти колорадського жука вражають різноманітністю. При виборі ефективного препарату варто звернути увагу на наступні бренди:
§ Ейфорія або Ефорія. Двокомпонентна отрута виробляється у формі концентрованої емульсії, фасують в каністри по 5 л. Активними компонентами виступають інсектициди широкого спектру дії – тіаметоксам, лямбда-цігалотрін. Отрута не викликає звикання, діє протягом 30 днів.
§ Отрута Космос. Інсектицидний засіб використовується для обробки картоплі, інших рослин від колорадського жука, інших подорожуючих, плазуючих шкідників. Проводиться отрута у формі суспензії. 1,5 мл концентрату розбавляють до 8 л холодної води. Цієї кількості вистачає на обробку ділянки площею 100 кв. м. Захист діє не менше 3 тижнів. На ефективність не впливають сонячні промені, проливні дощі. Загибель личинок відбувається практично відразу, перестають харчуватися колорадські жуки протягом 20 хвилин, масова загибель спостерігається протягом тижня.
§ Ато Жук+Гулівер. Сучасна отрута потрійної дії з додатковим стимулятором росту, захистом від хвороб, грибків. Проводиться у формі концентрованої емульсії. Для обробки картоплі від колорадського жука розбавляють 1,5 мл на 5 л холодної води. З цієї норми розраховується необхідна кількість отрути на всю ділянку. 5 літрів готового препарату вистачає на обробку двох соток.

§  Стожар. Системний дієвий інсектицид. Хороша отрута від колорадського жука. Помітити результат можна протягом 1 години після обприскування рослини. Діє не менше 21 дня. На ефективність отрути не впливають сонячні промені, підвищена вологість. Вбиває личинок під час обробки. Активним компонентом виступає ацетаміприд. Проводиться у формі порошку. Максимальна дія – 3 дні. За цей час гине вся популяції шкідників. Не виробляється стійкість до отрути. Обробляти картоплю всього 1 раз за сезон вегетації.
§ Коннект. Сучасна отрута від німецької компанії Байєр. Інноваційне отруйна засіб містить імідаклоприд. Застосовується для обприскування садивного матеріалу рослин у період вегетації. У ґрунті зберігає властивості до 60 днів, на листях діє близько місяця. Фасують препарат у різні ємності від 1 мл. Для приготування розчину від колорадського жука розчиняють 5 мл концентрату в 5 л води. Цього засобу вистачає на обробку двох соток.
Спостережливі українські господарі-прихильники органічного землеробства також дослідили, чого колорадський жук НЕ ЛЮБИТЬ, і цим можна скористатися! Є рослини, котрі своїм запахом відлякують жука, а саме – настурція, часник, календула і навіть квасоля! Посадіть-посійте ці рослини поміж картоплею і ваш город буде одночасно врятованим від навали жуків і буятиме різнобарвним цвітом, немов оранжерея.
Є ще один метод боротьби, більш кардинальний та більш ризикований. Кури породи фавероль! Ціпа-ціп – і мило кудахкаючи ці рятівники повидзьобують і личинок, і молодих жуків, і може, навіть зрілих, проте заразом можуть видзьобати геть усе живе навкруг, і тоді на вашому городі не буде не те що жуків, а й картоплі!
Втім – вирішувати вам!
Минулого року винахідник з Рівненщини Іван Купервас запатентував спеціальну «жуколовку», виготовлену на основі рами велосипеда та використаної бляхи. Чоловік зі своїм пристроєм походжає між картопляних рядів та збиває колорадів в своєрідний жукоприйомник – звичайний даховий коньок навиворіт, попередньо наливши в нього солярки. Однак такі агрегати – поки що в одному екземплярі. Детальніше з його розробкою можна ознайомитися на «Ютубі».
У справжній ритуал перетворив полювання на жуків Ярослав Н. із села Ридодуби Чортківського району, що на Тернопільщині. Вже кілька років поспіль чоловік не кропить жуків отрутою, а збирає їх у пляшки з-під пива. Дивак ці пляшки не утилізує, а колекціонує в своєму господарстві. Такі кунст-камери для колорадів чоловік зберігає роками.
Можливо, ви чекаєте унікальної поради про те, як позбутися колорадського жука раз та назавжди? Мушу вас розчарувати – поки що це нікому не вдалося! І навіть якщо пофантазувати, і уявити собі, що ми зберемо усіх-усіх жуків у якийсь чудо-контейнер і відправимо назад у Мексику, українські корені візьмуть своє! Прикипіли колорадські жуки своєю полосатою душею до нашої щедрої землі, а тому шукатимуть різних способів, аби повернутися назад до України. Мабуть, так і доведеться надалі ділитися з ними своїми врожаями, і періодично влаштовувати їм так звані «бліц-кріги», «акції-реакції» та повітряні тривоги. Та й ми … вже якось звикли до того «гада-колорада», куди ж його вже діти… На кому тоді зліть свою тамуватимемо та кого всеньке літо проклинатимемо?
Людмила РОДІНА.





Немає коментарів:

Дописати коментар