пʼятницю, 6 липня 2018 р.


ОРВ’ЯНИЦЯ ЗАВЖДИ РАДА ДОБРИМ ЛЮДЯМ
«Пахне рідне село: і цвітінням лугів, і роздоллям небес, і піснями гаїв, і полями, де сонячне світить чоло – пахне цвітом село…».
Ці слова сповна стосуються й тієї точки на карті України, де народилася я. Наша Орв’яниця, як слушно підмітила на нещодавніх урочистостях з нагоди храмового свята місцевий краєзнавець Тетяна Галушко, вже знана близько тисячі літ й завжди вона була заможною і гордовитою, чимось особливою. А й справді тільки мої земляки можуть дозволити собі віншуватися двічі на рік – на зимового Миколу та на Трійцю. Ось й нещодавно 28 травня мешканці села знову зібралися дружньою родиною спочатку в Святотроїцькому храмі, де вже більше двадцяти років засіває слово Боже отець Степан. А згодом біля сільського клубу, щоб стати частинкою ще однієї величної святкової феєрії. І як приємно, що є в календарі не один день, коли з’їзджаються до свого рідного куточка звідусюд люди, які тут народилися, виросли, де відчули справжню материнську ласку та турботу, цінні поради батька. Втім Орв’яниця завжди радо зустрічає гостей. Бо вміють мої земляки не тільки звитяжно працювати, а й гуляти на славу.
Вкотре переконалася в цьому, побувавши на сільському святі. Проникливо й щиро знову вітав земляків наш мудрий священик отець Степан. Теплі слова односельцям сказав сільський голова Олег Білотіл. «Не хочу виділяти жодного з вас, бо всі мої земляки заслуговують на гарне слово, - зазначив він. – Кожен з нас щиро вболіває за спільний добробут». Він подякував всім за небайдужість до долі рідного села та підтримку української армії, особливу шану склав учасникам АТО та хлопцям, які й нині відстоюють соборність України у складі ООС, спонсорам та меценатам. Найбільше ж народному депутату Василю Яніцькому, до речі, й саме свято відбувалося за його підтримки. Від народного депутата вручив сільський голова грамоту завідуючій ФАПом Мельник Ларисі Миколаївні, а всім односельцям передав найщиріші вітання.
До урочистого концерту підійшли з творчістю та гумором. Відчувалося, що готувалися серйозно. Ведуча концерту Олена Чернецька знайшла гарні слова для своїх односельців, згадавши й найстарішу жительку Мозоль Параскеву Федорівну, й тих найменшеньких, що тільки-но з’явилися на світ, і тих, хто став на весільний рушник у травні.
Учні Орв’яницької загальноосвітньої школи вітали земляків поетичними рядками, танцювальними та музичними композиціями, які присвячувались і Україні, і рідному краю, і рідним батькам. Окрасою свята стали виступи «Намиста» та місцевого вокаліста Василя Коростеля.
Окрім концерту, гості та жителі села могли пригоститися українськими стравами – кулішем та ухою. Виготовляють її селяни власноруч і за певними технологіями, які знають виключно місцеві жителі. Цього разу свою кулінарну майстерність демонстрували працівники дитячого садочка. Скуштувати їхніх частувань назбиралось чимало охочих. А дітки бавилися на батутах та смакували пухкою солодкою ватою, морозивом
Свято закінчувалось, та людям не хотілося розходитись по домівках, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав цієї погожої днини в Орв’яницю. До ранку гуляло село на святковій дискотеці. Хочеться вірити, що проведення такого свята стане доброю традицією і в наступні роки, буде суттєвою фінансова підтримка від меценатів і творча – від людей. І щиро запрошуємо гостей. Ми завжди раді добрим людям.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар