пʼятницю, 6 липня 2018 р.


ВАСИЛЬ ЯНІЦЬКИЙ ПОБУВАВ У СЕЛАХ,
ЯКІ ДАВНО НЕ ВІДВІДУВАВ ЖОДЕН ВИСОКОПОСАДОВЕЦЬ

ПРО БЕЗПЕКУ ЯК ПРО ГОЛОВНЕ

У понеділок, 25 червня, в актовій залі райдержадміністрації відбувся «круглий стіл» з організації безпеки в об’єднаних територіальних громадах, а також муніципального співробітництва в сфері безпеки. Адже немає нічого актуальнішого, ніж збереження життя та здоров’я населення.
Участь у засіданні взяли народний депутат України Василь Яніцький, начальник головного управління ДСНС України у Рівненській області Сергій Крук, його заступник Олександр Мохрик, директор Рівненського «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий, керівники ОТГ нашого, Володимирецького, Сарненського, Рокитнівського та Зарічненського районів, міський та сільські голови.
Окреслюючи завдання місцевого самоврядування на даному етапі, Василь Яніцький назвав організацію безпеки населення в числі пріоритетних. А на довершення своїх слів вручив грамоти Верховної Ради людям, які своєю працею роблять посильний внесок в цей процес. Такі відзнаки одержали головний рятувальник області Сергій Крук, водій Володимирецького районного пожежно-рятувального підрозділу Павло Дуляницький, Сварицевицький сільський голова Павло Крупко.
Дещо більше конкретизував сучасне бачення створення безпечного для громадян середовища начальник головного управління ДСНС області. Він наголосив: «Аби максимально скоротити час прибуття пожежно-рятувального підрозділу до місця події, в територіальних громадах потрібно створювати розвинуту мережу місцевої пожежної охорони. До складу цих підрозділів входитимуть не обов’язково професійні вогнеборці, а формуватимуться вони з числа добровольців на місцях». За таким принципом, зауважив генерал Крук, нині працює мережа пожежної безпеки у Польщі та Німеччині. До прикладу, у Польщі налічується 400 тис. пожежників-волонтерів і тільки 30 тис. – професійних рятувальників.
Заступник начальника обласного управління ДСНС Олександр Мохрик зазначив: «Сьогодні в Україні також формується волонтерський рух у сфері цивільного захисту та триває підготовка добровільних пожежних, які поповнюють лави новостворених місцевих пожежних команд для того, щоб забезпечити достатній рівень безпеки населення у найвіддаленіших куточках України. Пожежно-рятувальні підрозділи місцевої і добровільної пожежної охорони утворюються з урахуванням можливості прибуття у термін, що не перевищує 20 хвилин з часу отримання повідомлення у сільській місцевості та 10 хвилин – у містах». Окремо звернули увагу на етапи організації протипожежного захисту в громадах, оповіщення та евакуацію населення і майна в разі надзвичайної події.
Згодом усі присутні колективно обговорили, яким же чином налагоджувати безпеку громадян, як долати ті прогалини, що утворилися в цій царині й не вирішувалися роками.
Зрізання аварійних дерев, здавалося б, зовсім незначна проблема. Однак від кожного керівника місцевого самоврядування чомусь вимагає масу зусиль у подоланні бюрократичних моментів, а в результаті кожна буря завдає чимало збитків через несвоєчасну зачистку таких насаджень. І все впирається у брак малого висотної драбини та спеціально навчених людей для роботи на висоті. Берестівський сільський голова Микола Дашук просив сприяння рятувальників у вирішенні даного питання.
Федір Хлебович (Миляцька ОТГ) ділився власним досвідом організації безпекового центру. В цій громаді він створений у Жадені й об’єднує поліцейський пункт, станцію швидкої медичної допомоги та добровільну пожежну команду. Спецтехнікою громаду забезпечили ті ж рятувальники при сприянні народного депутата та райдержадміністрації, приміщення придбали за кошти, що дає громадам держава в якості підйомних. Цим же коштом провели в ньому ремонт. Ще два пункти безпеки створено на базі навчальних закладів у найвіддаленіших селах громади, переобладнавши під ці потреби підсобні господарські будівлі. Там зберігаються допоміжні засоби пожежогасіння – мотопомпи, резервуари для води, дрібний інвентар.  Усі ці пункти обслуговують волонтери. А вже актив громади дбає, в який спосіб їх заохотити. Хоча в свою чергу Федір Хлебович порушив, користуючись нагодою, перед народним депутатом питання легалізації таких добровільних пожежних команд на законодавчому рівні, надання їх членам  певного соціального статусу.
В контексті організації безпеки населення піднімалося й питання децентралізації, виграє чи програє від цього та чи інша територія та громада. За підрахунками Руслана Сивого, зволікаючи зі створенням ОТГ, тільки цьогоріч наш район вже не дорахувався 55 млн. грн., що могли б надійти на покращення місцевого соцкультпобуту з державної казни. Наглядний приклад – та ж Миляцька ОТГ, куди сумарно за три роки держава додатково спрямувала близько 19,5 млн. грн. В нинішньому році, окрім того, ще п’ять млн. грн. ця громада отримала з ДФРР – на капітальний ремонт дитсадка в Перебродах. Такі фінансові бонуси – аргумент на користь децентралізації дуже промовистий. Хоча більшість з очільників місцевих рад все ж й надалі схильні не поспішати об’єднуватися.

«ЛЮБЛЮ СПІЛКУВАТИСЯ З ПРОСТИМИ ЛЮДЬМИ,
А ЩЕ БІЛЬШЕ ДОПОМАГАТИ ЇМ»
У рамках робочого візиту на Дубровиччину народний депутат України Василь Яніцький разом із  головою райдержадміністрації Миколою Петрушком, начальником управління освіти, молоді та спорту Ніною Стасюк побував також у селах Мочулище, Берестя, Нивецьк, Осова та міській раді.
Відбулися зустрічі із очільникам сільських громад, сільським активом, колективами шкіл та дитячих садочків. Оглянули хід підготовки навчальних закладів до наступного навчального року.
Обговорили проблемні питання, намітили шляхи їх вирішення. В центрі уваги депутата - підготовка шкіл до прийому першокласників, що підуть в «Нову українську школу», забезпечення комфортних умов для навчання й виховання дітей.
Всюди народний обранець намагався надати посильну допомогу.

БЕРЕСТЯ
Приємне враження справив на Василя Петровича сільський дошкільний навчальний заклад. Недаремно ж саме Берестівський дитсадок минулого року було визнано кращим в області. Потужності закладу розраховані на п’ять груп. Нині тут їх функціонує чотири, однак вже є потреба у відкритті п’ятої. Це один з найбільших дитячих садків в районі. Разом з тим й один з найстаріших, побудований господарським способом ще місцевим агроформуванням «Зоря» у ті часи, коли воно міцно стояло на ногах. Тож, зрозуміло, з часом тут назріло чимало проблем. Багато з них колектив дитсадка вирішує самотужки при підтримці місцевої влади та спонсорів. Проте є й такі, котрі подолати на місцевому рівні просто неможливо. Так, завдяки підтримці народного депутата, інших небайдужих благодійників в закладі вдалося замінити вікна та двері. Однак зараз постала нова потреба – заміна котла. І місцеві бюджети таких видатків осилити неспроможні. Тож завідуюча дитсадком Клавдія Подолянко просила Василя Яніцького знову підставити плече. Гостро стоїть в дитсадку питання  й з перекриттям даху. Знову ж таки – великі сподівання мають на підтримку народного депутата. Незабаром з’явиться в центрі села за його сприяння й дитячий ігровий майданчик.

НИВЕЦЬК
Невеличке село, подібні прийнято називати неперспективними. Однак освітні традиції має славні. Школу в Нивецьку побудували ще поляки, й на той час вона була єдиною в окрузі семирічкою. Незабаром заклад святкуватиме дев’яносторіччя. Ошатна будівля збереглася ще в первісному вигляді, вона органічно вписалася в місцеві пейзажі й випустила в світ не одне покоління вихованців. Нині тут навчається лише 52 дитини, хоча зростання чисельності школярів в подальшому намічається. На зміну шести випускникам в наступному навчальному за парти сядуть вже дванадцять першокласників.
Василь Яніцький – один з небагатьох іменитих людей, що звертають увагу на подібні навчальні заклади. Адже ж політикам, які дбають виключно про електоральні симпатії, більш вигідно засвітитися там, де чисельність учнів більша. Василь Петрович не з тих, хто в усьому шукає вигоду. «Ніколи не зважав, скільки проживає в селі виборців, люблю спілкуватися з простими людьми, а ще більше допомагати їм. Переконаний, в кожному селі, навіть найменшому, мають бути створені умови для дозвілля діток. Хіба ж вони винні, що народилися в невеличкому селі?», – зазначив народний депутат. Тож й для місцевих малят він пообіцяв сприяння у придбанні ігрового майданчика. А для школи подарував сучасний телевізор. Також за сприяння народного депутата тут замінено було вікна та двері.

ОСОВА
В Осовій школа здана в експлуатацію в 1986 році. Розрахована вона на триста учнів. Зараз тут навчається близько 200 школярів. Основна проблема цього навчального закладу – аварійний дах. Кожна стихія позначалася протіканням стелі. Класні кімнати набиралися сирістю, хвороботворні бактерії наміцно в’їдалися в стіни. Благо, цього року коштом обласного бюджету, таки вдалося зрушити це питання з мертвої точки. Нині перекриття даху – саме в розпалі, по його завершенню приступлять до ремонту класних кімнат. «Коли демонтували старе перекриття, будівельники дивувалися, на чому той дах взагалі тримався. Мабуть, на наших молитвах», – каже директор школи Борис Пінчук. Проте нині у директора – нова турбота. Кошти виділялися за будівельно-кошторисною документацією в розрізі минулорічних цін. Нині знову бракує коштів для закупівлі матеріалів, тож частину робіт працівники школи та батьки роблять господарським способом. Також великі сподівання покладають й на візит народного депутата. Він вже подбав, щоб на потреби цього закладу додатково надійшло до 1 млн. грн., що виділено з обласного бюджету, ще 300 тис. грн. Проте є потреба в оновленні спортивної зали, де стеля найбільше постраждала, та й багатьох інших шкільних приміщень. Василь Петрович пообіцяв своє сприяння й надалі. А поки що подарував на заклад сучасні ноутбук та плазмовий телевізор, що цілком може замінити інтерактивну дошку.

ДУБРОВИЦЯ
У міській раді Василь Яніцький з міським головою Богданом Микульським та секретарем виконкому Оксаною Краглевич обговорили питання будівництва водогону в місті, що має забезпечити городянам воду хорошої якості. Кошти на його будівництво спрямовуються в тому числі й з депутатського фонду (кошти на соціально-економічний розвиток окремих територій).
Разом з тим йшлося також й про шляхи наповнення міської казни, розвитку приватного бізнесу на території Дубровиці, вирішення інших соціально-значущих проблем міста.
Оксана Краглевич ознайомила депутата з програмою святкування Дня міста, що відбудеться 15 липня. (19 липня – день вшанування святої Уліанії, княжни Дубровицької – храмове свято). Домовлено, що як і в попередні роки, Василь Яніцький стане генеральним спонсором свята, концерту професійних артистів та вечірньої розважальної програми для дубровичан.

Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар