пʼятницю, 6 липня 2018 р.


Діток реєструють у пологовому

Нагадаємо, що з метою створення сприятливих умов, спрямованих на спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини, відповідно до наказу Міністерства юстиції України Головним територіальним управлінням юстиції у Рівненській області запроваджено новий сервіс, який передбачає прийняття працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини, та видачу свідоцтва про народження в пологових відділеннях. Така послуга є швидкою і головне зручною для батьків. Адже можна отримати свідоцтво про народження дитини прямо у палаті. Тож молоді батьки економлять зусилля і час, який можуть присвятити турботі та піклуванню про дитину.
У середу, 6 червня, 100-те (ювілейне) у цьому році свідоцтво про народження вручили працівники Дубровицького районного відділу ДРАЦС безпосередньо в пологовому відділенні Дубровицької центральної районної лікарні.
Начальник відділу ДРАЦС Інна Протосавицька  щиро привітала молоду маму з народженням донечки Мирослави та вручила їй документ  про народження. Під час вручення свідоцтва мамі розповіли також й про правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та можливість захисту своїх прав.
До речі, у нашому районі пілотний проект Мін’юсту користується популярністю. Так, із 120 зареєстрованих відділом народжень у 2018 році у Дубровиці 100 осіб скористалися можливістю отримати свідоцтво безпосередньо у пологовому відділенні.
Як розповіла Інна Юріївна, послуга щодо державної реєстрації та видачі свідоцтва про народження є абсолютно безкоштовною.  Також одночасно з реєстрацією народження можна подати заяву про реєстрацію місця проживання новонародженої дитини.
Попросила начальника відділу ДРАЦС поділитися приємною статистикою народжуваності у нашому районі. Інна Юріївна зазначила, що впродовж 5 місяців цього року в районі зареєстровано 214 народжень. Для порівняння - за аналогічний період 2017 року ця цифра становила 233 народження. Шкода, що вона зменшилася.
Звісно, цікаво, які ж імена були за цей час найбільш поширеними серед маленьких жителів краю. Отож, хлопчиків найчастіше називали: Богдан, Марк, Матвій, Давид, а дівчаток - Софія, Мілана, Злата, Ангеліна, Соломія, Анна. Окремі батьки обрали для своїх синів і донечок дуже рідковживані імена: хлопчиків назвали Дамир, Орест, Даниїл, донечок Ніхан, Аніта, Аделіна, Естер, Віола.
Інна Юріївна підкреслила, що батьки, які не визначилися з іменем дитини, чи з інших причин не скористалися зазначеною послугою вручення свідоцтва у пологовому відділенні, можуть звернутися  із заявою про державну реєстрацію народження дитини безпосередньо до Дубровицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану чи в сільську раду за місцем свого проживання. Відповідно до статті 144 Сімейного кодексу України на батьків покладається обов’язок невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження сина чи доньки, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Невиконання цього обов’язку є підставою для покладення на них адміністративної відповідальності.
Дорогі земляки, діти – це наше щастя і наше майбутнє. Дай боже, щоб Дубровиччина значно більше поповнювалася криком немовлят.
Люба Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар