пʼятницю, 6 липня 2018 р.


Випускні вечори під музику дощу

Протягом червня щедро світило сонце, а на випускний вечір взяв і пішов дощ. Ну, хіба ж не прикрість? Ой, не прикрість, хай це буде на щастя. А якщо для когось прикрість, то нехай буде вона найбільшою в юності цих чарівних винуватців торжества. Отож у Дубровиці через негоду відмінили загальне свято на майдані Злагоди, до якого дуже і дуже готувалися. Всі три навчальних заклади міста відзначили свої урочистості в районному будинку культури. Першу і другу міські школи я гарно почула, побачила і сфотографувала. Атмосфера була неперевершена, враження – від захоплення до розчуленості.
Міська школа №1 у сценарії передбачила багато хвилюючих моментів, діти танцювали, співали для своїх старших друзів. Звичайно, повернулися думками у країну дитинства. Вітання линули від педагогів і добрі настанови – від батьків. Розчулений Ігор Васильович Клюйко розповів мені, що кожного року прощання з випускниками – це для нього особливо щемливий момент. А як зворушливо зверталася до вчорашніх школярів їх перша вчителька Любов Романівна Буткевич, називаючи їх своїми «прєлєстями». Чуєш виступи і розумієш, що багато про шкільне життя ми не знаємо, а є особливі стосунки вчителя і учня – духовні, міцні, нерозривні.
Випускники ЗОШ №2 разом з наставниками підготували теплий і щирий вечір, сліз у залі не стримував ніхто. Хочу віддати належне цим юнакам і дівчатам, бо практично весь вечір вони вели самотужки: говорили всі, слова гарно вивчили, емоційно так виступали, що аж душу рвало. Всі-всі, бо діти були, як на сімейному доброму святі, тепло сприйняли глядачів у залі, отож так і говорили щиро. Ще раніше на майдані Злагоди розговорилася з мамою та бабусею медаліста Олега Лисенка. Була приємно здивованою, що відмінник навчання, знавець біології всеукраїнського рівня до ЗНО готувався без репетиторів. Лише ходив на факультатив до Олександра Пікнера та на шкільні консультації. Як результат – золота медаль і прекрасні бали із ЗНО. Дуже гарно вшанували випускники свого класного керівника Ірину Кудру.
Знаю, що Дубровицький ліцей завжди приємно дивує сценарієм, настроєм, новизною. В переддень випускного знову показав заклад прекрасний результат у навчанні. Двоє випускників ліцею – Анна Лясковець та Станіслав Сірко склали хімію на найвищий бал (200). Таміла Валеріївна Ремезюк вже вкотре вміло довела вихованців до найвищої вершини знань. Це прекрасний показник на всю область, адже лише четверо випускників Рівненщини мають 200 балів за зовнішнє незалежне оцінювання. 200 із біології отримав випускник Сарненської гімназії. Двоє ліцеїстів Дубровицького навчально-виховного комлексу і один з Вараської школи написали з максимальним результатом ЗНО з хімії.
Дуже хотілося повністю побачити вечір випускників ліцею. Однак зала районного будинку культури була настільки переповнена, що навіть не всім рідним вдалося присісти. У ліцеї три випускних класи, сценарій був насичений танцями, піснями, отож випускники сиділи в перших рядах, щоб сцена була вільною. Коли вручали атестати, дарували квіти, то до винуватців торжества пробитися було вкрай складно. Святкова урочистість випускників ліцею завершилась уже пізно ввечері, як надворі гучно вигравав дощ. Думаю, що буде можливість переглянути відео цього прекрасного вечора.
Дубровицька міська рада підготувала фотозону для випускників, подарувала їм гелеві кульки, які випустили в небо. Богдан Микульський, Оксана Краглевич, Микола Годунко були присутні на всіх трьох балах. Мер зі сцени хвилююче говорив про молодість як окрасу України, про Дубровицю, яка пишається своїми випускниками і завжди чекатиме їх в гості.
Яким був випускний день? Для окремих він почався о п’ятій ранку. Адже вже опів на шосту дехто з дівчат був записаний на зачіску та мейкап. Звісно, хлопці поспали довше. Чоловіки будь-якого віку простіше переживають урочисті події(у плані підготовки). Пошуки плаття на випускний відібрали у дівчат багато нервів та часу. Зачіски у випускниць були дуже різні від трішки укладеного волосся до складних конструкцій з елементами індивідуальних оригінальних прикрас. Мейкап у більшості дівчат був ледь помітним, що не зашкодило природному образу випускниць. Щодо суконь, то я, хоч і невеликий експерт у плані моди, розпізнала як дуже дорогі, так і значно скромніші. Враження справляв образ випускниці в цілому. Помітила й таку тенденцію: на сцені під спалахами світла дівчата виглядали більш солідно і яскраво, а вже біля будинку культури вони ставали ніжними, мрійливими юнками. Хоч кожну бери і став на обкладинку глянцевого журналу.
Як правило, ми менше описуємо образ хлопців, та й сидять на урочистості юнаки за дівчатами. Але хіба був би випускний таким неперевершеним без цих елегантних, модних, стильних юнаків. До речі, цьогоріч вчорашні одинадцятикласники були плечистими, високими і статними. Як йшли з дівчатами попід руку, то таке чисто материнське враження – ну, хоч бери ці чудові пари, та й до вінця веди.
Звичайно, випускний – це не тільки урочистий захід. Потім святкування продовжується за святковим столом.
Власниця «Млина» Оксана Соя розповіла, що у кафе випускні вечори святкують уже років з п’ятнадцять. Має заклад свої напрацювання і традиції в організації святкових пам’ятних вечорів. Цього року у «Млині» веселилися 150 чоловік (випускники та їх батьки) з Дубровиці та Великих Озер. Для них було підготовлено фотозону, звучала жива музика та диско в записах. Оксана Соя каже, що страв було дуже багато і дуже різних. Все, що залишилося, випускники забрали, щоб відзначити свято ще й наступного дня. Меню обговорювали з батьками кілька разів і дійшли повної згоди.
Розповідає моя співрозмовниця і про квіткові уподобання цьогорічного випускного вечора. У середньому букети у квітковому кіоску біля «Млина» коштували 150-200 гривень. Була акція на 101 троянду, вартість такого букета складала 2600 гривень. Два таких букети купили дубровичани. Як правило, колір троянд добирали під колір плаття випускниць. Квітів у будинку культури було барвисте море. Хоча й дарували випускникам і солодощі, і гроші у конвертах.
До речі, як на мене, вчорашні одинадцятикласники були не проти провести загальне свято на майдані під звуки дощу, хотілося дітям побути разом. Однак, я думаю, що організатори керувалися бажанням не зашкодити здоров’ю дівчат у легеньких сукнях і високих підборах.
Випускний-2018 вже ввійшов в історію, для кожного учасника дійства – це свій шматочок життя, для їх родин – пам’ятний вечір. Щасливої життєвої дороги, випускники Дубровиччини!
Із виступу класного керівника випускників міської ЗОШ №2 Ірини Кудри:
«У житті кожної людини є дні, які вона з хвилюванням чекає, до яких з надією готується, і які потім залишаються світлими спогадами на все життя. Ось і для моїх випускників закінчилась чудова пора безтурботного дитинства, добігла до кінця остання серія нашої шкільної кіноепопеї.
Я хочу подякувати за емоції, які вони мені дарували кожен день. Це мої красені і красуні, гідні похвали і почестей учні. Вони для мене, як мої діти, кожному є що сказати і побажати.
Дорогі мої випускники, будьте найкращими, набувайте багатства, але залишайтеся скромними. Учіться так, ніби ви маєте жити вічно, адже розум не має ціни.
Пронесіть у серці Віру, Надію, Любов. Вірте у свої сили, разом із надією в серці робіть життя кращим, зігрійте чистою любов’ю святу українську землю. Не шукайте виного у своїх невдачах, знайте: ніхто не зробить гірше, як сам собі. У житті буває по-всякому. Стоїте низько – не кланяйтеся, стоїте високо – не деріть носа. Умійте невдачі переживати достойно, а радість – гонорово.
Ніколи не забувайте про тих, хто дав вам життя, хто щодня, щогодини й щохвилини піклується і думкою лине до вас, де б ви не були.
Ну, а доля вчителя – кожному учневі віддавати часточку своєї душі, часточку серця. І це продовжується вічно, доки здатне битися серце вчителя, віддаючи дітям любов і тепло. Збережіть у серцях маленькі вогники від вогню моєї великої любові до вас.
Трішки про клас: найтитулованіший клас Дубровицької ЗОШ №2. З 5 по 11 – «Клас року». Мої учні завоювали найбільше  перемог на районних, обласних, Всеукраїнських олімпіадах з базових дисциплін. У нас є переможець МАН на всеукраїнському рівні, мої учні отримали 3 золоті медалі та 1 срібну».

Управління освіти, молоді та спорту повідомляє: гордістю району є цьогорічні відмінники навчання, наші медалісти.
Золоті медалі «За високі досягнення у навчанні» у 2018 році отримали:
Комнацький Михайло Сергійович – Трипутнянський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».
Годунко Марія Федорівна – Колківський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».
Галушко Аліна Василівна – Сварицевицький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».
Кузло Оксана Сергіївна – Сварицевицький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».
Вальковець Валентина Федорівна – Мочулищенський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».
Лясковець Анна Ігорівна – Дубровицький НВК «Ліцей-школа».
Золотаревич Ольга Русланівна – Дубровицька ЗОШ І-ІІІ ст. №2.
Лисенко Олег Сергійович – Дубровицька ЗОШ І-ІІІ ст. №2.
Островець Катерина Сергіївна – Дубровицька ЗОШ І-ІІІ ст. №2.
Бойко Віталій Віталійович – Бережківська ЗОШ І-ІІІ ст.
Мельник Ірина Олександрівна – Орв’яницький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ».
Бовгира Мирослава Сергіївна – Дубровицька ЗОШ І-ІІІ ст. №1.
Прокопчук Вікторія Володимирівна – Дубровицька ЗОШ І-ІІІ ст. №1.
Срібною медаллю «За досягнення у навчанні» у 2018 році нагороджено:
Кліценко Іванну Костянтинівну – Дубровицький НВК «Ліцей-школа».
Сірка Станіслава Володимировича – Дубровицький НВК «Ліцей- школа».
Рожка Олександра Антоновича – Дубровицький НВК «Ліцей- школа».
Хомич Вікторію В’ячеславівну – Дубровицька ЗОШ І-ІІІ ст. №2.
Гнедько Ірину Володимирівну – Велюнський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ» ім. Олександра Ярмоліча.
Годунко Світлану Юріївну – Бережківська зЗОШ І-ІІІ ст.
Правник Світлану Олексіївну – Орв’яницький НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – НЗ».
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар