пʼятницю, 6 липня 2018 р.




Сом не здавався три години

Прекрасна природа поліського краю дарує багато своїх щедрот. На продовження теми рибальства не можна не згадати про знатний улов дубровичанина Івана Белелі. Свого трофея, велетенського сома, він виловив на озері Нобель. Розміри вусаня вражають: довжина два метри один сантиметр, вага 47 кг. Як розповів рибалка, сом клюнув на блешню близько дев’ятої години ранку. Хижак три години тягав по озеру його човна. Добре, що плетений шнур зі спінінгу витримав таке навантаження.
Нобель – найбільше озеро Рівненської області. Його площа – 4,99 квадратних кілометра, глибина – до 10 метрів. Розташоване воно у Зарічненському районі поблизу одноіменного села. На озері є три острови. Воно є одним з найбагатших на рибу в басейні річки Дніпро. Вода в озері дуже чиста і м’яка. Воду для польських королів возили саме з цього озера для прийому водних процедур. Навколо озера прекрасні ліси, багато грибів і ягід. Риба озера Нобель: хижаки – щука, окунь, судак, сом, в’язь, біла риба – сазан, лящ, плотва, густера, карась, головень, лин.
Люба Клімчук.


КОЛИ ЛОВИШ – СПОРТ, КОЛИ РОЗПОВІДАЄШ – МИСТЕЦТВО

27 червня вважається Міжнародним днем рибальства. Це свято відзначають щороку, починаючи з 1985 року. Офіційний статус йому надано рішенням Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася  в Римі 1984 року.
Риболовля – одне з найдавніших занять, освоєних людиною,  це і спорт, і хобі. Раніше від успішності риболовлі безпосередньо залежало виживання, навіть побутує в багатьох народів дуже промовиста приказка: «Хочеш врятувати людину від голоду – дай їй рибину, а прагнеш врятувати від смерті – навчи рибу ловити». Втім нині, з розвитком промислового рибальства, актуальність такої мудрості дещо втрачена.
Для багатьох, щоправда, й донині рибальство не позбавлене своїх принад. Азарт, що охоплює під час риболовлі, важко передати словами. Достатньо одного разу посидіти на березі з вудочкою та спінінгом, щоб полюбити це заняття та захопитися ним на все життя. Повірте, навіть улов в цій справі не головне.
Затятим рибалкою є директор Заслуцького НВК Станіслав Рожко (на фото). Він навіть організував в Колках добровільну дружину з охорони річкової та ставкової фауни.  Рибалки самотужки охороняють та плекають свої «рибні стада».
Але вже коли тепер і закидають вудочку – то не даремно. Про своє захоплення рибалки можуть розповідати годинами. Та коли запитати в них напряму, риболовля – це спорт чи мистецтво, тільки зовсім відверті скажуть правду: коли ловиш рибу – це спорт, а коли потім розповідаєш про улов – мистецтво.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар