пʼятницю, 6 липня 2018 р.




Гостини в Сварицевичах на Куста
27 травня – неділя, свято Трійці, ще як в народі кажуть Зелені свята. День видався теплий, світлий і погожий. Думка поїхати в Сварицевичі прокралася спонтанно. Cерце підказвало: «Їдь». Це ж не за світ податися, а в своєму районі. Святково одяглася і вирушила в дорогу. Добиралася більше години – трохи маршруткою, трохи пішком. Дорогою милувалася красивою природою. Хоча мені багато доводилося їздити і в межах району, і через усю велику Україну, але ці краєвиди особливі. Який ліс прекрасний, яке болото в цвітінні жовтих лілій і багуна. Маршрутка зупинилася в центрі села. Десята ранку. Ще цілих дві години до дійства. Перше, що мене вразило – це чисто прибрані вулиці, прикрашені подвір’я кленовими і березовими вітами, а брами одна поперед одної красувалися між собою. Є у селі низка маркетів та барів. Думаю, побачу, чим торгують у глибинці району. У магазині – вибирай, що хочеш. І брендові речі, і щойно завезені товари та виставлені на полиці. Порадувала добродушність продавчинь. Це як у хату зайдеш – віразу відчуєш чи тобі раді, чи ні. Від людей дізналася, що у школі проводиться виставка квітів і виробів з них. Була вражена, бо  видно, що до всього докладені вмілі руки. Побачила справжнє мистецтво, втілене у життя педагогами та учнями.
Згодом у центрі зустріла багато людей із зеленим віттям у руках, що йшли з церкви на кладовище, аби відвідати рідних померлих і принести їм свяченого клечання. Всі гарно вбрані. Кожен вітається: «Добрий день». Не всюди так тепло зустрічають.
На місці проведення дійства святково прибрана сцена, грає хороша музика, а цвіт білої акації сипав, як білий сніг, тільки в травні. За ці півтори години насходилася маса людей, які сім’ями, разом з маленькими дітками зібралися на захід.
Один за другим перед гостями виступали фольклорні колективи району, на зміну їм виходили молоді, творчі виконавці сучасних пісень, яких гучними оплесками підтримували глядачі. Всі виступили чудово. Програма складена вдало, тож нудно не було. Думаю, всі присутні отримали велике задоволення. Цей тригодинний концерт – лише десята доля тих талановитих людей, що проживають в нашому дубровицькому краї.
Я не шкодую, що завітала у це чудове село і побачила багато цікавого. Такі заходи нас зближають, роблять  більш добрими і дружними.
Алла КОТ    
* * *
Відкритий фестиваль, що проходить тут щороку на Трійцю, отримав назву - «Поведемо Куста».
Цей ранок в селі розпочинається з відвідування могил померлих пращурів. Цікавий обряд голосіння, коли жінки розповідають покійним родичам про останні події в селі, просять їх сприяти, щоб полечко родило, щоб у господі та в родині складувалося усе якнайкраще.
Потім дівчата й жінки вбираються у віночки з клена та квітів, у вишиванки. Поміж себе дівчата обирають найгарнішу, називають її Кустом. Вона стає уособленням розквіту природи, щедрості й плодовитості землі. Жіноча ватага йде з двору в двір, співаючи обрядових пісень. Вони вітають односельчан, бажають процвітання їх родинам.
Це свято доносить до нас язичницький обряд поклоніння природі, як живій істоті. Куста та кустянок сварицевицькі господарі щедро пригощають пирогами, мациками, ковбасами, солодощами, узваром.
Від імені народного депутата України Василя Яніцького я привітала учасників фестивалю та вручила Грамоту й премію народного депутата Корольковій Валентині, художньому керівникові вокального гуртка Сварицевицького сільського клубу.
Прекрасне свято подарували жителям Сварицевич фольклорні колективи «Берегиня» із Крупового та Переброд, «Родінонька» із Бережок, художній колектив Мочулищенського сільського клубу, «Намисто» та «Мелодія» – районного будинку культури, учасники художньої самодіяльності із Сварицевич, Зелені, Колок, Мочулища, колектив районної дитячої музичної школи та танцювальний колектив Дубровицького ліцею. Близько 150-ти самодіяльних артистів виступили на фестивальній сцені.
На святі побували працівники музею ім. О. Гончара із Києва та фольклористи із Угорщини.
Як завжди, хлібосольні сварицевицькі господарі на чолі із Павлом Крупком, сільським головою, щедро пригощали учасників фестивалю. А глядачами фестивалю стало усе село, та навіть гості із сусідніх сіл.
Оксана СЛОБОДЗЯН. 






Немає коментарів:

Дописати коментар