пʼятницю, 6 липня 2018 р.


Газу не буде ні в балонах,
ні в трубах

Принаймні на певний час

«Напишіть, що там з газом? Машина його не возить, як раніше. А на АЗС балони заправляти, кажуть, незаконно». З таким проханням до редакції зателефонував активний читач з Колок. Його наразі дуже актуальне запитання ми адресували заступнику голови РДА Ващишину Павлу Єремійовичу. Посадовець підтвердив, що справді така проблема в районі існує. А все через те, що нині відбувається тендерна процедура серед постачальників. Простіше кажучи, поки нема кому нам розвозити «блакитне паливо» в балонах. Нестабільності додає й зміна керівництва підприємства, що забезпечує скрапленим газом. Скільки часу люди будуть заручниками цього бюрократизму, не відомо. Павло Єремійович зазначив, що в п’ятницю проблему озвучить Яніцький Василь Петрович перед урядом. Отож про подальші новини інформуватимемо.
Щодо заправок, то запастись там пропаном-бутаном дійсно незаконно. Більше того навіть небезпечно. Ніхто не перевіряє, чи балон цілий і не пропускає газу. Тож нема гарантій, що він не вибухне при самодіяльному перевезенні. Втім на дубровицьких АЗС нам сказали, що з «блакитним вогником» допомогти не можуть, бо не мають для цього спеціальних установок.
На короткий термін залишаться без «блакитного блага»  й дубровичани, що мають газопровід. 12 червня з 10.00 до 20.00 зупинять його постачання для ремонтних робіт. Тому населення просять почекати  і у вказаний час не відкривати вентилі.
Взагалі в «газових» справах нашим людям чомусь не щастить. Кілька років тому довгоочікуване опалення підвели до найближчих від райцентру сіл. Далі ентузіазму не вистачило. Та й ті люди, що отримали шматочок цивілізації, не встигли нормально йому порадіти. Ціна різко скочила, і як наслідок – космічні суми в платіжках. Когось рятує субсидія. А хтось повернувся до звичних засобів опалення, хоча підведення влетіло в пристойну копієчку. Черговою краплею стала нещодавня ліквідація дубровицької газової дільниці. Її приєднали до костопільської.
Свого часу скраплений газ відірвав жінок від плит з дровами, хоч трохи даруючи полегшення для рук. Нині ж хто не має електричної кухонної помічниці, мусить знову топити грубку. Ось такий парадокс – можновладці так прагнуть приєднати нашу державу до розвиненого світу, разом з цим відкидаючи українців у минуле століття.
Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар