пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

РАДИЛИСЯ ПЕРЕВІЗНИКИ

16 лютого заступник голови райдержадміністрації Павло Ващишин провів нараду з перевізниками. Приводом для цього стали численні нарікання пасажирів на збільшення вартості проїзду. Строкатість цін просто вражає. Подеколи, щоб дістатися у віддалене село, доводиться викладати на 50-60 відсотків більше, ніж торік. 
Попри об’єктивні причини, які називали перевізники, як-от ріст мінімальної заробітної плати, збільшення вартості пального та запчастин, за обопільною згодою було погоджено, що вартість проїзду не має перевищувати на приміських маршрутах 0.65 коп. за кілометр. Понад це  перевізник може встановлювати ціну, якщо обґрунтує додаткові витрати, які є складовими її собівартості.

Увага!
Африканська чума свиней

Управління Держпродспоживслужби в Дубровицькому районі повідомляє, що 07.02.2017 року при лабораторному дослідженні в ДНДІЛВСЕ м. Київ патматеріалу від свиней, які загинули в господарстві громадянина с. Поліське  Березнівського району  Рівненської області встановлено діагноз африканська чума свиней. З 2015 року на Рівненщині зафіксовано 7 спалахів захворювання у 5 районах області. Тому потрібно посилити заходи біобезпеки. Адже питання профілактики вірусних захворювань серед тварин розглядається як питання економічної та продовольчої безпеки не тільки нашого краю, але й країни в цілому.
За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Володимира Лазарчука, у селі Поліське продовжують роботу над ліквідацією спалаху вірусу. Ветеринари обійшли майже 350 індивідуальних господарств, вилучили 20 голів свиней. Провели дезінфекцію приміщень у близько півсотні дворів, заборонили торгувати свининою. На виїзді з села Поліське працюють три ветеринарно-поліцейські пости.
Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Інкубаційний період хвороби від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб. Хворіють на АЧС лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі. Методів успішного лікування не існує. На даний час ефективної вакцини не існує. Єдиним шляхом боротьби з АЧС є швидкий безкровний забій усіх свиней на території, де спихнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекції приміщень та території утримання свиней, обмеження утримування свиней в господарствах до 6-ти місяців.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
– раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
– підвищення температури тіла до 40,5 – 42,0 С;
– зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлювальність, слабість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;
– ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей і носа, параліч тазових кінцівок;
– червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, п’ятачка, та кінцівок (необхідно відрізняти від бешихи, патерильозу, класичної чуми свиней).
Хвороба охоплює 40-65% поголів’я, 85-100% яких гине протягом 6-13 діб.
Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту від свині до свині, або опосередковано:
– через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
– при згодовуванні харчових відходів що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Вірус АЧС залишається життєздатним: у м’ясі хворих тварин – до 5 місяців, у гною та грунті – до 3 місяців, в трупах свиней – до 2,5 місяців, у копчених продуктах – до 5 місяців, в солонині – до 1 року, в замороженому м’ясі – до 3 років.
З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в господарство рекомендуємо:
– утримувати свиней в закритих приміщеннях, недопікаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
– не купувати тварин, м’ясопродукцію у невстановлених для цього місцях;
– не згодовувати свиням харчові відходи без проварювання;
– при виявленні трупа дикого кабана або свійської свині негайно повідомляти ветеринарну службу.
Ветеринарна служба району рекомендує жителям району обмежитися в купівлі молодняка свиней,які завезені з інших районів, харчових продуктів тваринного походження на стихійних ринках.
Управління Держпродспоживслужби в Дубровицькому районі.

* Спорт
«Батьківщина» знову перша

12 лютого 2017 року в спортивних залах Дубровицького НВК «Ліцей-школа» відбулися завершальні тури чемпіонату району з футзалу пам’яті «Небесної Сотні». За результатами змагань бронзу здобув осівський «Сокіл-1», срібло у команди «Найк» м. Дубровиця, а переможцем другий рік поспіль стала команда «Батьківщина» м. Дубровиця.  Кращі гравці чемпіонату -Ляшко Олег (Сокіл-1), Лось Іван (Найк) та Новак Дмитро (Батьківщина).
Дякуємо народному депутату України Яніцькому Василю Петровичу за фінансову підтримку змагань та придбання нагород кращим командам і гравцям.

Бронза у Дубровиччини
11 лютого в місті Березне відбулися обласні змагання з волейболу та гирьового спорту серед збірних команд району. З останнього Дубровицький район зайняв третє загальнокомандне місце: Єрмейчук Тарас (Орв’яниця) ваг.кат. 85 кг – 1 місце; Попко Віталій (Дубровиця) ваг. кат. 78 кг – 2 місце; Ткаченко Роман (Дубровицький прикордонний загін) ваг.кат. 68 кг – 3 місце. 
На волейбольних майданчиках теж точилася запекла боротьба. Волейбольна команда с. Залужжя виборола бронзу, обігравши у фіналі команду Сарненського р-ну з рахунком 2:0.
У підсумку перше місце у Березнівщини, друге – у Володимирецького р-ну, п’яте та шосте місце посіли Сарненський та Рівненський райони відповідно.
Вітаємо наших спортсменів з гарним виступом та дякуємо Дубровицькому лісгоспу за допомогу з виїздом на обласні змагання.

Грали в теніс парами
У приміщенні тенісного клубу у неділю, 12 лютого,  відбулися районні змагання з настільного тенісу «Парна гра», приурочені Дню Святого Валентина.
Цього року в турнірі взяли участь 12 команд (24 учасники), які були поділені на дві групи по 6 команд.  З кожної групи вийшли по дві кращі команди, які у фінальній частині змагань боролися за призові місця. Таким чином золоті медалі завоювали Жмура Олександр та Бовгиря Людмила, срібло вибороли Карпович Віталій та Хомич Лариса (спортсмени Туменської сільської ради), а третє місце посіли Сало Павло та Левданська Оксана (спортсмени з Великих Озер). 
Призерам, окрім медалей, вручили почесні грамоти, сувенірні чашки та заохочувальні грошові премії. Також всі учасники отримали солодкі подарунки від Дубровицької районної організації ПП «Воля». 
Змагання організовані та проведені завдяки Клюйку Валерію Михайловичу (тренер ДЮСШ), фінансовій підтримці депутата районної ради Салюти Валерія (ПП «ВОЛЯ») та приватного підприємця Гладкого Геннадія.
Дубровицька РО ВФСТ «Колос».



Немає коментарів:

Дописати коментар