пʼятницю, 17 лютого 2017 р.


Реформація –
як можливість змінити світ і себе

12 лютого у Вараші пройшли перші на Рівненщині заходи, що приурочені 500-річчю Реформації в Україні. В них взяли участь члени протестантських та інших християнських церков нашої області. Урочистість вечора, окрім наших земляків, розділили старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко, депутат Верховної Ради Павло Унгурян, Віктор Боришкевич, старший пресвітер об’єднання церков ХВЄ Рівненської області, заступник старшого єпископа у Північному регіоні (Рівненська та Житомирська області); благодійник (за сприяння якого і відбулася ця змістовна подія) Віктор М’ялик.










































































Як відомо, у 2016 році Президент України підтримав ініціативу Всеукраїнської Ради церков і підписав Указ «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації». Це відбулося під час зустрічі з керівниками авторитетних українських та міжнародних протестантських об’єднань, які зібралися в Києві для проведення Другого Місіонерського форуму Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів.
«Ми хочемо продемонструвати, що наші взаємини між державою і церквою мають принципову відмінність від російської. Різницю ви можете побачити на прикладі Криму і Донбасу, куди на російських багнетах прийшов «русский мир». Увесь світ бачить там тотальне порушення прав людини», – сказав Президент. 
Тоді глава держави також зазначив, що Україна є багатоконфесійною країною та назвав «одним з величезних досягнень українців створення Всеукраїнської ради церков», з якою влада активно співпрацює, забезпечуючи мир та злагоду між різними конфесіями. Президент наголосив на своїй всебічній підтримці цієї ради, в тому числі й на міжнародному напрямку.
Президент подякував протестантським організаціям за їх потужну підтримку України: «Я чітко розумію, яку роль відіграли протестантські церкви і релігійні організації в розвитку релігійної, культурної і соціальної сфери України і дуже це ціную». Саме зі слів про Україну, про необхідність молитися за її сьогодення розпочалися урочистості у Вараші.
«На наших очах твориться історія. Відзначення 500-річчя  реформації в Україні – це можливість для масштабного благовістя. Ми віримо, що духовна реформація – це рушійна сила відродження країни», – зазначив у своєму виступі депутат Верховної ради  Павло Унгурян.
Старший єпископ Церкви християн віри євангельської Михайло Паночко сказав: «Наша країна перебуває в непростій ситуації. Але доручення Христа – нести благу звістку – не змінилося крізь століття. Ніщо, крім Євангелія, не змінить грішника і не принесе зміни в суспільство. Ми повинні повністю використовувати можливості цього часу».
Особливу атмосферу свята створив Християнський симфонічний оркестр «Soli Deo» м. Луцьк (керівник оркестру – Яків Вознюк), а також молодіжний хор Церкви «Благодать» м. Вараша. Сила симфонічної музики здатна торкнутися навіть найпотаємніших куточків серця. Неперевершені звуки духовної музики підсилювали спільну молитву у залі.
Трішки про симфонічний оркестр: перша репетиція цього волинського обласного колективу відбулася 3 травня 2014 року. Учасники оркестру навчаються в різних музичних закладах, хтось із них уже закінчив навчання. Різниця у віці доволі різна, але колектив розвивається, і все це лише для прославлення і хвали нашого Творця, для Того, Хто створив світ, зокрема і музику.
Дуже швидко минув час зустрічі. Неперевершена духовна атмосфера додала тепла у душу всім, хто побував на цьому дійстві.
На урочистостях неодноразово наголошувалося, що сьогодні наша країна, як ніколи, потребує великих змін, духовного оновлення. Лише кожен особисто може почати змінювати Україну, починаючи з себе.

Микола Паночко, старший єпископ Церкви ХВЄ України дав інтерв’ю нашій газеті.
– Коли ви зрозуміли остаточно, що Бог назавжди увійшов у ваше серце?
– Це сталося у 18 років, як прийняв водне хрещення. Я відчув, наскільки сильно мою душу огорнуло Боже благословення. Я виріс у родині християн-протестантів. З дитинства знав, що молитва і віра – наші дороговкази у житті. Дякую Богові за подаровану можливість служити людям.
– Говорили про реформацію, як  зміни історичні. У аспекті сьогодення як ця тема може вплинути на кожного з нас?
– Україна сьогодні, як незагоєна рана. Кожного дня, поруч із новинами про війну із зовнішнім ворогом, ми все більше чуємо про ворога внутрішнього. Наприклад, прикро констатувати, але втрати від корупції неймовірно великі. Гріх злодійства немилосердно руйнує нашу націю. Ми молимося щоденно за наших синів і мир у рідному краї. А скільки хороших, молодих людей у розквіті сил гине на мирній території через алкоголізм, наркоманію? Мирна Україна в могилах, бо люди молодого віку йшли хибним шляхом і не змогли подолати в собі ці спокуси. Схаменутися треба, жити християнськими чеснотами. Чому руйнується стільки молодих сімей? Тому, що їх спільний день не розпочинається з молитви і не закінчується нею. Скільки ненароджених діток могли б стати громадянинами своєї країни, християнами. Бог їм дарував право народитися, а хто дозволив матері позбавити ненароджену душу цього права? Отож замислитися треба передусім над собою, своїми вчинками і бажаннями. Якщо не почнемо реформацію з себе, Україна не встане з колін.
– Ви чудовий оратор. Вас приємно слухати…
– Кажу те, що відчуває моя душа, що Бог підказує серцю. Просто багато читаю, спілкуюся і намагаюся зрозуміти світ довкола себе. Без Божого благословення неможливо бути хорошим оратором і хорошою людиною у житті.
– Що ви передали б сьогодні тим християнам, хто через силу певних обставин хотів, але не зміг тут побувати?
Зичу всім – жити з Богом у серці. З Божого Слова ми можемо черпати силу, мудрість, натхнення і благословення. Часом й не треба акцентувати на нашій віроприналежності – мовляв, ми греко-католики, православні, євангелісти чи баптисти. Найперше ми – християни. У всіх нас одна духовна Конституція – Євангеліє, Добра Новина, яка несе життя і відкриває нам Ісуса. Нехай кожен  не лише чекає змін на краще, а й  поставить перед собою питання – що я можу зробити для нашої країни?

Віктор Ничипорович М’ялик багато спілкувався з присутніми по закінченню заходу, які зверталися до нього з різними питаннями і проблемами. Нам благодійник зазначив, що радий був долучитися до такої урочистої і вкрай потрібної духовної справи, як початок відзначення 500-річчя реформації в Рівненській області.
Додамо також, що дійство відбулося у Палаці культури Вараша. Це дуже сучасна і комфортна споруда, в якій дійсно приємно сприймати мистецькі заходи, співпереживати і думати. У Палаці культури дуже тепло і затишно (що не дивно для Вараша). Отож дві години спілкування пролетіли тут, як одна мить.
Щиро дякую за надану можливість побувати на цьому урочистому заході вірянам церкви ХВЄ с. Селець Віктору Кузіну та Павлу Велінцю.
Любов КЛІМЧУК.



Немає коментарів:

Дописати коментар