пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

* З сесії районної ради

СИТУАЦІЯ СКИДАЄТЬСЯ
НА ЦУГЦВАНГ

Не встигли ще депутати відійти від бюджетних баталій під час прийняття основного фінансового документу на рік, як потреба в його перегляді знову покликала народних обранців до сесійної зали. На позачергову сесію, що відбулася якраз в День всіх закоханих, 14 лютого, прибуло 26 депутатів із 34 обраних.

Поки з екранів телевізорів нам показуть залізничні блокади на Сході, лякаючи «енергетичним» колапсом на початку березня, на Дубровиччину він, схоже, встиг дібратися скоріше. Адже коштів на оплату енергоносіїв у нас забракло вже на початку лютого у всіх бюджетних установах. Ми опинилися в ситуації, яку в шахах називають цугцвангом, що дослівно з німецької перекладається, як «спонукання до дії». Інколи такий хід гравця може призвести до погіршення позиції. Тож райдержадміністрація звернулася з листом до районної ради з проханням оперативно скликати сесію, щоб вирішити цю проблему на початковій стадії, не чекаючи подальшого загострення. Це і стало основним питанням порядку денного.
Отож спочатку депутати затвердили звіт щодо виконання районного бюджету. По загальному фонду: доходи обраховано в сумі 280187,8 тис. грн., а по видатках – в сумі 267742, 5 тис. грн., кредитування – 20 тис. грн., з перевищенням доходів над видатками на суму 12425,3 тис. грн. По спеціальному фонду: по доходах – в сумі 5421,6 тис. грн. та по видатках – в сумі 17100.1 тис. грн., кредитування – в сумі 0.9 тис. грн. з перевищенням видатків над доходами  в сумі 11677,6 тис. грн. З резервного фонду районного бюджету використано коштів на суму 10 тис. грн.
Наступним питанням 1460 тис. грн. вільного залишку народні обранці спрямували на оплату енергоносіїв, що споживаються бюджетними установами: на загальноосвітні заклади виділено 1000 тис. грн.; для ЦРЛ – 360 тис. грн., первинної медицини – 50 тис.грн., районної ради – 50 тис. грн. Палкі дебати з приводу цього питання тривали як на засіданні бюджетної комісії, так і в сесійній залі. Обговорення одвічних філософський питань «Хто винен?» і «Що робити далі?» зрештою ні до чого не привели. Депутати змушені були частину вільних залишків все ж віддати на енергоносії. Адже якщо минулого року Державний бюджет спрямував району 8 млн. грн. на ці видатки, то цьогоріч цю цифру було врізано до 3 млн. грн., а потреби навпаки зросли, позаяк й «мінімалка» піднялася вдвічі, й зима видалася суворішою. Втім на майбутнє депутати наполягали врахувати наступні зауваження: при фінансуванні захищених статей, видатки формувати пропорційно на кожну з них, а що стосується енергоносіїв, то розбивати кошти на їх оплату не на 12 місяців, а виключно на опалювальний сезон. Наполягали народні обранці й профінансувати з тих бюджетних «крихт», що залишилися в наявності, хоча б декілька програм. «Інакше місцева влада зводиться нанівець», – прозвучало із зали.
Також розглянули депутати й кілька депутатських запитів. Так, депутат Наталія Яцута звернулася з запитом щодо нестабільної криміногенної обстановки на території Залузької сільської ради, де основну погоду, а точніше кажучи «негоду», роблять заїжджі молодики з Переброд. Не так давно в хід пішла навіть вогнепальна зброя. Тож, аби убезпечити ситуацію, депутат наполягала домогтися від поліції посиленого патрулювання хоча б у вихідні дні. Резонно вона зверталася й до військового комісара: «із Залужжя територіальну цілісність України на Сході відстоювало 18 чоловік, цікаво, скільки їх було мобілізовано чи підписано на контракт з Переброд?».
Ще один запит надійшов від депутатів фракції політичної партії «Воля». Вони порушували питання щодо демонтажу старого приміщення товариства Червоного Хреста, яке, за словами депутатів та тих дубровичан, що до них зверталися, становить реальну небезпеку через свою ветхість. Натомість народні обранці пропонуюь облаштувати ігровий майданчик для дітей.
Обговорили в сесійній залі й текст звернення до керівництва України з приводу бюджетних «перекосів» в освіті та медицині. З такою ініціативою виступив депутат Станіслав Рожко.
У «Різному» говорили про електронні декларації, які депутати мають подати до 1 квітня, госпітальні округи (а перспектива нашого району - потрапити під юрисдикцію Сарненського госпітального округу з центром у Вараші), об’єднання  району в одну велику Дубровицьку громаду («В сучасних умовах це нагальне питання навіть не сьогоднішнього, а вже вчорашнього дня», – констатував депутат Станіслав Рожко).

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар