Іванна
Клюйко:
«Польща – це тільки старт»
Майбутні абітурієнти уже
активно готуються до ЗНО. Тестування стане путівкою до бажаного вишу. Вибрати
його в Україні є з чого, лише університетів маємо більше трьохсот. Попри це,
навчання за кордоном, насамперед в Польщі, останнім часом стало дуже
популярним. Чим так приваблює іноземна освіта, ми розпитали у Іванни Клюйко з
Берестя, студентки польського ВНЗ?
Любов до кулінарії Іванна успадкувала від мами Оксани,
яка знана своїми фірмовими тортами та короваями. Відтак щодо вибору професії
сумнівів у дівчини не було. Труднощі ж виникли з університетом. Виявилось, що
майбутнім кухарям здобути вищу освіту в Україні не так і просто. «Мене чекала
або спеціальність технолога, або навчання в коледжі чи профтехучилищі. Саме
тому й вступала до Польщі. Тут значно більші перспективи. Передусім мене
підкупила можливість стажуватися у готелях та ресторанах різних країн», – зазначає студентка.
Документи
для вступу Іванні допомагала оформлювати спеціальна фірма в Луцьку. Хоча
дівчина жаліє, що не зайнялась цим особисто. «Насправді нічого складного немає.
Я обрала приватний вуз. Головне туди подати копію атестату і його переклад польською
мовою. Це можна відправити й електронною поштою. Хоча в державних закладах –
трохи інша система».
Польську
мову Іванна спочатку кілька місяців освоювала в Україні. А потім проходила
місячний курс в університеті. Тож каже, що особливого бар’єру не було, тим
більше наші мови дуже схожі.
Наразі
Іванна – другокурсниця Вищої школи готелярства та гастрономії, що у Познані.
«Наш заклад облаштовано у вигляді готелю, – розповідає дівчина. – Вхід
розпочинається з рецепції. На території є діючий ресторан, де студенти
практикуються. Тож головна суть вузу у тому, щоб ми не просто просиджували
штани на лекціях, а набиралися знань безпосередньо у роботі. Про це завжди
наголошує наш ректор. Він має величезний професійний багаж, адже працював у
кращих ресторанах світу. Саме він задумав і збудував академію, аби передати
свій безцінний досвід нам».
Цікаво,
що ректор школи – уродженець України. Тому й не дивно, що серед усіх студентів
– третя частина саме нашої молоді. Відтак у закладі окремо сформовані групи з
українців і з поляків.
Іванна
зізнається, що навчальна програма не дуже складна. Є розвиваючі курси: туризм,
архітектура, мистецтво, соціологія тощо. Однак основний акцент робиться на
вивченні мов. Їх дівчина освоює три: англійську, французьку і на вибір
іспанську, німецьку або італійську. «Також маємо багато майстер-класів від
шеф-кухарів. Часто сам ректор заходить на кухню. Пари тривають, як і в
українських вишах, півтори години. Хоча тут величезні проміжки між заняттями –
перше може бути на 8.00, а друге – після обіду. Сесія відбувається два рази на
рік. З майже кожного предмету маємо здати презентацію. З ключових дисциплін –
залік. Якщо не складаєш з першого разу, маєш ще два тижні «поправкової» сесії.
Загалом термін навчання на бакалавраті – 3 роки, на магістратурі – 2», – додає
студентка.
Дівчина
обрала цей заклад насамперед задля практичних стажувань. Їх у неї є кілька: на
базі школи, крайові, тобто в Польщі, та за кордоном. Завдяки останнім Іванна уже двічі побувала у
Франції.
«Вперше
потрапила у готель, де впродовж трьох місяців працювала офіціанткою. Наступного
разу я захотіла на кухню. Хоча викладач мене відмовляв, адже це дуже важка
робота. Втім він все-таки знайшов для мене місце стажування. Я знову ж була в
готелі, тільки уже в ресторані при ньому, готувала виключно десерти. За цей
період багато навчилася. Освоїла секрети створення їхніх традиційних фонданів,
крем-брюле, панакоти, тостів. Набиралась знань у ході роботи, ніхто мене
спеціально не вчив. Звісно, було не завжди просто. Адже французька кухня потребує
ідеального порядку. Не так щось зробив, поклав чи подав – і уже страва не та.
Траплялося, що й плакала. Шеф у нас був італійцем, людиною темпераментною.
Практика
оплачувалась, стажерам давали 500 євро в місяць. Якщо брати за мірками Франції,
то це дуже мало. Хоча ми особливо не тратились, харчування і проживання
забезпечували.
Францією
я захоплена. Це інший світ, інша культура. Французи дуже хороші, відриті,
привітно налаштовані. У них нормально цікавитись у незнайомої людини, як у неї
справи, чи все добре.
Це
країна високої моди. Французи одягаються дуже стильно і стримано. Навіть мої
сережки, які в Україні видалися б скромними, шефа здивували.
Французька
кухня славиться на весь світ своєю вишуканістю. Мене вразило, що вони до
кожного прийому їжі вживають вино. І перетворюють це не на пиятику, а на
своєрідну церемонію. Про українські страви там знають. Проте вважають нашу
кухню запростою. Правда, під час першої практики я готувала борщ та налисники,
французи їх оцінили.
Міста
дуже гарні, з неймовірною архітектурою. Була в Ніцці, Монако, Каннах. Там
шикарне життя: машини, будинки, надрозвинута інфраструктура. Відвідала Марсель,
афроамериканців там справді багато, це місто вважається одним з
найнебезпечніших у світі. Підкорила
Барселона, її самі французи називають місцем свободи.
До
українців в них хороше ставлення. Ні для кого не секрет, що французи люблять
українських дівчат. Вони знають про ситуацію в нашій державі, співчувають та
прагнуть чимось допомогти», - ділиться враженнями дівчина.
Найбільший
мінусом навчання в Польщі називає віддаленість від дому та рідних. Попри це,
своїм вибором Іванна не розчарована і сподівається, що не пошкодує про нього і
в майбутньому. Щодо подальших планів, поки загадувати не хоче. Впевнена лише в
тому, що Польще – це старт, з котрого все тільки починається.
Леся
КОНДРАТИК.
Немає коментарів:
Дописати коментар