четвер, 2 лютого 2017 р.

День Соборності і Різдвяна коляда від Кожушків

22 січня у районному будинку культури пройшли урочистості з нагоди Дня Соборності України. Представники влади, громадськості зібралися, щоб ще раз засвідчити повагу до історичної дати, коли соборне возз’єднання, – або як тоді його назвали, злука – проросло з національно-визвольної боротьби українського народу, історично тривалого руху українців до творення власної держави. Хоча державне об’єднання УНР і ЗУНР у дев’ятнадцятому році відбулося лише символічно, проте воно мало вирішальне значення для утвердження української соборної держави у теперішніх кордонах. Воно окреслило географічні, політичні та ідентифікаційні контури єдиної України.



День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Як ніколи, сьогодні актуальний цей посил.
Про це говорили у своїх виступах на урочистостях заступник голови райдержадміністрації Павло Ващишин, заступник голови районної ради Олександр Задорожний, міський голова Богдан Микульський. Працівники культури району представили глядачам чудові концертні номери.
За спонсорської підтримки благодійного фонду «Наш край» народного депутата України Василя Яніцького цього дня пройшов концерт колядок «Зіронька ясна на небі сяє». Колядував народний сімейний ансамбль «Кожушки» зі Львівщини (родина нашого відомого земляка, заслуженого діяча культури України Миколи Адамчука). Керівник колективу – Богдан Кожушко. Цей родинний музично-пісенний колектив є універсальним. Окрім того, що всі його учасники душевно співають, вони ще й акомпонують собі – на гітарі, контрабасі, флейті, акордеоні, перкусії (ударних інструментах). Багато в чому своєю любов’ю до мистецтва родина Кожушків завдячує батькові і дідусеві – колишньому завідувачу районного відділу культури Миколі Адамчуку.
Учасники колективу продемонстрували майстерну манеру співу Полісся, Бойківщини, Лемківщини, Поділля, дарували хороші емоції всім гостям. Загалом прозвучало більше як 20 колядок з різних регіонів України. Особливо проникливо виконувала різдвяні пісні солістка колективу Лариса Кожушко.
До речі, у домашньому архіві колективу є багато відзнак з обласних і всеукраїнських конкурсів, фестивалів. Самобутніх артистів запрошують виступати на державних урочистостях, християнських акціях, кличуть за кордон, де вони отримують захоплюючі рецензії. Зокрема їхні виступи високо оцінювала польська «Gazeta Wyborcza». Часті гості Кожушки і на благодійних заходах. Не раз їхніми виступами захоплювалися радіослухачі і телеглядачі. Значною подією для «Кожушків» стала участь у святковій програмі Фолькmusic на Першому Національному.
Лариса (дівоче прізвище Адамчук) і Богдан Кожушки виростили талановитих дітей. Наталія – лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Богдан здобував перше місце на всеукраїнському конкурсі виконавців на народних інструментах «Провесінь», був дипломантом міжнародного конкурсу акордеонної музики. Отож талант, даний Богом, переходить з покоління у покоління. У цьому наглядно пересвідчилися глядачі на концерті.
Микола Адамчук від імені колективу та особисто від себе подякував Василю Яніцькому, його помічниці Оксані Слободзян, керівнику будинку культури Олександру Лавору, Тамарі Будкевич, танцювальному колективу Федора Кренька та особисто Федору Івановичу за допомогу у проведенні концерту. Приємно, що такі творчі і талановиті люди так скрасили у Дубровиці День Соборності, довівши, що серця, які сповнені любові і щирості, єднаються у творчості і прагненні зберегти наші традиції.
Лариса Кожушко передала найщиріші вітання читачам нашої газети:
– Я Дубровицю дуже люблю. Надзвичайно затишне і приємне місто! Пам’ятаю Дубровицю з дитинства... Як малою бігала по бабині гуси до річки, як купалися із сестрою в Горині влітку. У музей ходила, в кінотеатр, книжкову крамницю. Костел оглядала, ще коли він був закритий на реставрацію, маю старі чорно-білі фото. Мені цікаво було порівнювати Дубровицю зі своїм Миколаєвом, це теж містечко районного значення, але у Львівській області.
Різдвяними колядками та щедрівками мене колись зацікавив мій учитель з фаху диригування у Львівському муз.-пед. училищі ім. Ф.Колесси – Юрій Богданович Антків. Він був закоханим в українську пісню, особливо календарно-обрядову, тож із захопленням популяризував її збирав матеріал, робив аранжування та хорові обробки. Був одним із засновників фестивалю «Велика коляда» у Львові. «Там високо над землею», «На небі зірка», «Діва Сина породила», щедрівки «Добрий вечір» та «На щедрий вечір» я почула саме від нього... Дивно, але в дитинстві я не знала жодної колядки – такі часи були. Тому тепер із захопленням їх співаю, дуже люблю Різдвяні свята із їхньою багатою обрядовістю. А колядку «Коляднічко моя» вивчили із книги «Ой, зозулько, сива пташко», її нам подарувала Уляна Кот. Звісно, що кожна пісня спочатку має відгукнутися у серці... Чудові аранжування авторських та народних пісень для колективу робить керівник нашого ансамблю – Богдан Кожушко. Він є також автором деяких творів. Скажімо пісні «Різдвяна». Дуже тішимося запрошенням та можливістю виступити у древній Дубровиці. Бажаємо усім дубровичанам здоров’я та усіляких гараздів!
Любов КЛІМЧУК.


1 коментар: