пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

У ВОРОБИНО – БЛОКПОСТ

Активісти УНСО не пропускають фури
з російськими номерами

«Правий сектор» Давида Ніколаєва та обласна організація УНСО встановили за Дубровицею на трасі Городище-Рівне-Старокостянтинів блокпост. Від вечора пятниці, 12 лютого, активісти цих політичних сил чергують на дорозі і не пропускають вантажівок з російськими номерами. Ми спілкувалися з блокувальниками у неділю, 14 лютого, і ось що вони розповіли.





– Це всеукраїнська акція, – зазначив один з унсовців Анатолій Власюк на псевдо «Циган». – Розпочалася вона з Закарпаття, потім долучилася Волинь, а за ними вже й ми. Згідно з міжнародними договорами російські вантажівки, які їдуть транзитом через Україну до Європи, мають перетинати російсько-український кордон. Натомість, аби скоротити відстань, вони їдуть через Білорусь до України, а тоді на Закарпаття, аби там виїхати до Словаччини чи Угорщини чи ще кудись. З початку акції ми зупинили тільки кілька вантажівок з російськими номерами на в’їзд до України. Водії з розумінням поставилися – розвернулися і поїхали назад на пункт пропуску у Городищі. Тільки митними з прикордонниками невдоволені, бо кажуть, що митниця втрачає гроші.
Розказує чоловік, що під’їжджали до них й представники поліції, дорожньої служби, голова райдержадміністрації. Спроб перешкодити блокуванню транспорту не було. Навпаки за три дні, що перебувають рівняни на Дубровиччині, вдалося заприязнити з місцевим населенням.
– Немає жодних проблем з харчуванням, люди стільки всякої всячини назносили, – каже безрукий керівник цієї маленької групи на псевдо «Композитор», – з розумінням ставляться до того, що ми робимо й підтримують у такий спосіб.
Цікавлюся у наймолодшої з групи двадцятилітньої Насті, як ставляться до всього цього її батьки, чи не хвилюють їх тривалі відлучення доньки? Дівчина заспокоює, що батьки вже змирилися з її неспокійною вдачею, навіть пишаються, що виростили таку патріотку. А блокування у Дубровиці юна рівнянка якимось екстрімом не вважає. Адже до цього вже побувала й на Чонгарі, де також брала участь у блокуванні російського транспорту.
За час мого перебування на блокпосту активісти також перепинили декілька фур з російськими номерами, що слідували в Білорусь. Проте ці машини відпустили – водії-білоруси вблагали дати можливість побачитися з сім’ями.
Наразі ситуація з транзитом російських вантажівок територією України довгий час була напруженою. До акції долучилися ще кілька областей. Це стало приводом для екстреного засідання Кабінету Міністрів України.
Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар