пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Профтехосвіті – жити!

Дубровицький професійний ліцей за роки свого існування виспустив у світ сотні спеціалістів робітничих професій. Заклад завжди давав освіту. Підтримував у житті здебільшого дітей з соціально-незахищених сімей, тих, хто не мав змоги навчатися платно у вузах. Зараз тут навчається 219 учнів, з нашого, Зарічненського, Володимирецького і Сарненського районів. У 2016 році з обласного бюджету було виділено достатнє фінансування для викладачів і ліцеїстів лише на перше півріччя. Як і по всій державі, подальше життя закладу (у другому півріччі) стояло під знаком питання. Нагадаємо, що з першого січня професійно-технічні навчальні заклади 9 по всій Україні), які діють в межах міст обласного значення, мали фінансуватися з їх бюджетів, а решта – з обласного. Таких закладів на Рівненщині 21.
Обласна рада у січні виділила з бюджету 62 мільйони гривень на фінансування цих закладів. Однак цих коштів ледве вистачило б на півроку.
Минулого тижня, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти». Документ, зокрема, передбачає надання субвенції на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах з державного бюджету місцевим бюджетам. 
Професійно-технічні навчальні заклади Рівненщини нині наповнені достатньо, зауважив голова обласної ради Володимир Ковальчук. Більше того, щороку зацікавлення робітничими професіями у абітурієнтів лише зростає, оскільки вони розуміють, що такі фахівці зараз затребувані на ринку праці. Тому профтехосвіту необхідно підтримувати, впевнений Володимир Ковальчук.
– На Рівненщині діють професійно-технічні навчальні заклади, в яких навчається більше тисячі учнів. А це показник того, що профтехосвіту потрібно підтримувати якнайкраще. Виділення субвенції дасть змогу ПТУ працювати «на повну» й далі, забезпечуючи забезпечити праці кваліфікованими кадрами, – підсумував Володимир Ковальчук.
Голова облради також повідомив, що невикористані у бюджетному періоді кошти цільової субвенції залишатимуться у місцевих бюджетах та можуть використовуватися у наступному періоді на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Огляд розпочали з «Теремка»


Голова Дубровицької міської ради Богдан Микульський розповів, що запланував огляд міських дитсадків, з метою детального вивчення умов їх роботи. Минулого тижня він спільно з заступником Юрієм Яременком та секретарем виконкому Оксаною Краглевич побували у дошкільному навчальному закладі «Теремок». Зазначимо, що у 2016 році цей дитсадок буде відзначати свій 70-річний ювілей Це єдиний навчальний дошкільний заклад у місті, який розташований у пристосованому приміщенні.
Завідувачка «Теремком» Олена Конончук детально розповіла про сьогодення закладу, про всі проблеми, які потребують першочергового рішення, а це і ділянки покриття над групою для найменшеньких, і паркан довкола закладу, і потреба в оновленні  ігрових майданчиків та інше. До речі, зазначимо, що і Дубровицькою міською радою, і колективом закладу останніми роками було зроблено багато задля створення затишку і комфорту у «Теремку». Кожна група тут облаштована дуже затишно, вражає атмосферою світла і тепла. Додамо й таке. Зараз садочок опалюється власною котельнею (належить КП «Теплосервіс»), яку збудували на території закладу.
Попри те, що побували ми у закладі у період карантину, працівники «Теремка», не сиділи, склавши руки.
– За період карантину встигли все перемити, перепрати, в кожен куточок заглянути… Під час перебування дітлахів це зробити непросто. Підтягнули всі ділянки роботи, отож з новими силами і можливостями розпочнемо після карантину виховний процес, -розповіла Олена Олександрівна.
До речі, сьогодні заклад, як і всі навчальні заклади району, у великій мірі, за свій затишок і комфорт (окрім бюджетного фінансування) зобов’язаний спонсорам. Як останній приклад, на території закладу стояли новісінькі хатинки для діток, виготовлені на підприємстві Данила Мозоля. А ще не відмовляли у допомозі і міська рада, і організація «Молодіжний Альянс», районна організація партії «Воля», приватний підприємець Ігор Захарчук. Кожен вніс свою лепту у затишок і комфорт закладу.
Богдан Микульський зазначив, що міська рада буде сприяти  вирішенню всіх проблемних питань дошкільних навчальних закладів міста, бо вони є важливим фактором у вихованні маленького українця, патріота і дубровичанина.
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар