пʼятницю, 5 лютого 2016 р.


Новий  рік  приніс  зміни.
Чи поліпшиться від цього наше життя?
28 січня у залі засідань районної ради пройшла нарада-семінар з міським, сільськими головами нашого району. У її роботі взяли участь: голова РДА Сергій Киркевич, голова районної ради Микола Кухарець, міський та сільські голови, секретарі міської та сільських рад, заступник голови райдержадміністрації, заступник голови районної ради, окремі працівники апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, районної ради.

Порядок денний семінару був насиченим і актуальним. Зокрема, з питанням «Про  проведення погосподарського обліку» на нараді виступили: Пінчук Леся Василівна – начальник відділу статистики у Дубровицькому районі, Король Валентина Володимирівна – завідувачка Дубровицьким районним сектором управління Державної міграційної служби України в Рівненській області, Кузьмич Олена Миколаївна – начальник реєстраційної служби Дубровицького районного управління юстиції, Томілович Григорій Миколайович – начальник управління агропромислового розвитку РДА, Буткевич Валентин Андрійович – начальник управління соціального захисту населення РДА. Тему сплати акцизного збору висвітлив Клюйко Олег Самійлович – начальник Дубровицької об’єднаної державної податкової інспекції головного управління державної фіскальної служби у Рівненській області. Сімаченко Віталій Геннадійович – начальник управління Держгеокадастру – розповів про можливості збільшення орендної плати за землі під вежами мобільного зв’язку та інші земельні питання. «Про відбір військовозобов’язаних, призовників та жінок на військову службу за контрактом до лав Збройних Сил України» доповів Білаш Анатолій Онуфрійович - тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Дубровицького районного військового комісаріату. Лікар Сайчишин В′ячеслав Федорович висвітлив питання «Про надання платних та безоплатних послуг при проходженні медогляду при проведенні  приписки молоді до призовної дільниці району».
Головний спеціаліст відділу комп’ютерного забезпечення, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату РДА Богельська Тетяна Петрівна підсумувала хід виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного нацистського/тоталітарних режимів в Україні та  заборону пропаганди їхньої символіки». Всі виступаючі дали вичерпні відповіді на запитання присутніх.
Зупинимося на деяких моментах, які будуть цікаві нашим читачам.
Жодної плати за аналізи призовникам і мобілізованим у лікарні платити не потрібно. Проблема залишається тільки у купівлі бланків. Саме за них наші юнаки під час проходження медоглядів викладають гроші з власної кишені.
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» прийнятого Верховною Радою України 10 грудня 2015 року, Державною міграційною службою з 4 квітня 2016 року повноваження щодо реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання особи делеговано органам місцевого самоврядування (виконавчому органу сільської, селищної або міської ради, сільському голові (у випадку, коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено).
На сьогодні Державною міграційною службою здійснюються попередні заходи щодо забезпечення виконання прикінцевих та перехідних положень цього Закону, а також відповідного доручення Прем’єр-міністра України, зокрема започатковані підготовчі заходи щодо інвентаризації наявних картотек з питань реєстрації та визначення необхідного інформаційного масиву для його передачі разом з обладнанням для зберігання органам сільських, селищних, міських рад.
З 1 січня 2016 року в обіг в Україні входять нові електронні паспорти, ID-картки, замість старих паперових. Електронний паспорт громадянина України матиме вигляд пластикової картки розміром 54 х 85,6 міліметрів. У нього буде імплантовано безконтактний електронний носій. Паперові паспорти на пластикові поступово мінятимуть упродовж 5 років. Тому немає необхідності вже завтра чи через місяць терміново бігти і міняти паспорт. У зв’язку з чим якогось ажіотажу довкола цього питання не очікується. До того ж, згідно з постановою Кабміну, якщо людина через релігійні переконання не хоче мати паспорт з електронним носієм, вона може відмовитися від цього. Такому громадянину оформлюється просто картка встановленого зразка, без чіпа. А сама людина має при оформленні написати відповідну заяву про відмову від електронного носія у своєму паспорті. Згідно з діючим законодавством тільки 16-річні громадяни вже мають право подавати заяву-анкету на отримання паспорту особисто. Новий електронний паспорт міститиме відомості про шлюб громадян, про реєстрацію за місцем проживання на електронному носії, а не на самій пластиковій картці (так звана змінна інформація). Внесення нових даних до змінної інформації відбуватиметься тільки за письмового клопотання громадянина, але це не стосується інформації про місце реєстрації особи. Для того, щоб змінити, наприклад, прізвище, потрібно буде міняти всю ID-картку. Електронний паспорт буде дійсний упродовж 10 років. Інші питання, що було розглянуті на нараді здебільшого стосувалися саме нюансів роботи сільських рад, а питання служби за контрактом газета вже висвітлювала.
У зв’язку з набуттям чинності Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у районі змінено назви ряду вулиць.

Загалом щодо наради, то робимо такий висновок: багато нових обов’язків буде покладено на міську і сільські ради району, однак як їх виконувати, не маючи у штаті відповідних спеціалістів, поки що невідомо. Для виконання окремих функцій потрібна, як мінімум, людина з юридичною освітою.

Немає коментарів:

Дописати коментар