пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Про дітей подбає держава

Наша газета писала про прикрий випадок, коли нещодавно в одному із сіл району, у нетопленій хаті, ледь не замерзли діти. Як склалося їх подальше життя?
На жаль, дійсно під час новорічно-різдвяних свят в Сельці мама залишила дітей самих в холодній хаті. Тривалу відсутність матері помітили небайдужі люди, викликали правоохоронців. Дітей  доставили до лікарні, їм надали фахову медичну допомогу. Служба у справах дітей забезпечила їм тимчасове влаштування: до родичів, знайомих, а також до державних закладів.

Чи покарані батьки за залишення дітей у небезпеці?
Щодо мами правоохоронними органами порушено кримінальну справу, органом опіки та піклування направлено позовну заяву до суду про позбавлення матері батьківських прав. Батько влітку минулого року був позбавлений батьківських прав відносно трьох дітей.
На скільки нам відомо, справа про позбавлення цієї матері дітей батьківських прав раніше перебувала на розгляді суду. Чому тоді суд не позбавив її прав на дітей?
Соціальні служби, органи опіки та піклування упродовж декількох років відслідковували дану сім’ю, поведінку матері та ставлення батька до дітей, надавали різну допомогу матері для подолання складних життєвих обставин. Однак, вона на шлях виправлення не стала, і коли діти опинилися в умовах, що загрожували їх здоров’ю, орган опіки та піклування у грудні 2014 року вперше звернувся до суду про позбавлення батьків батьківських прав. Таким батькам завжди дається можливість та час виправити свою поведінку. Тому, на мою думку, суд, прийнявши таке рішення, надав багатодітній матері ще один шанс належно виховувати своїх дітей, яким вона не скористалася.
Як довго діти будуть перебувати в дитячому державному закладі?
Поки не вирішиться питання в суді щодо позбавлення матері дітей батьківських прав.
Як часто у районі трапляються випадки, коли дітей відбирають у батьків?
На жаль, з кожним роком кількість неблагополучних сімей збільшується.
Так, минулого року тричі приймалися рішення органів опіки та піклування про відібрання дітей у батьків, були відповідні звернення до суду. Відносно 2 дітей батьків позбавлено батьківських прав, 2 дітей повернуто на виховання батькам.
На вашу думку, чому у нас виникають такі життєві колізії? Які причини такого ставлення батьків до дітей, який вихід з подібних ситуацій?
Найперша причина, це схильність батьків до вживання алкогольних напоїв, а також аморальний спосіб життя. В Україні батькам на дітей виплачуються різні види соціальних допомог, надаються консультації, правова та гуманітарна допомога не тільки соціальними службами, а й благодійниками, і просто  громадянами. Тобто матеріально сім’ї забезпеченні. А ось  материнський інстинкт нічим не замінити. Державні інституції завжди працюють в інтересах дітей, сім’ї. Але подолати дитячу бездоглядність не можливо лише зусиллями державних структур, потрібна обов’язкова підтримка небайдужих людей, громади.  На мою, думку потрібні також зміни в чинному законодавстві: крім того, що батьки, яких позбавлено батьківських прав, зобов’язанні сплачувати аліменти на дітей, вони повинні безкоштовно працювати на громаду на визначений судом термін. Окремі батьки навіть раді, що від них забрали дітей.

На запитання редакції «Дубровицького вісника» відповідала начальник служби у справах дітей РДА Олена Лобзун.

Немає коментарів:

Дописати коментар