четвер, 16 липня 2015 р.

Край, де оселилися лебеді
Прекрасний світ, в якому ми живемо, постійно нам дарує приємні відкриття. Удвічі приємніше, коли виявляється, що чарівні таємниці «живуть» поряд, варто лише захотіти їх побачити. Різноманіття тваринного та рослинного світу Полісся і справді дивує, примушуючи завмирати серце в тихому захопленні.
Не менш цікаво спостерігати за птахами надзвичайної краси − лебедями. Їхні величаві силуети можна побачити на поверхні багатьох озер, ставків та річок.
Коли пара лебедів вибере для себе належну ділянку і почне будувати гніздо, на самця лягає серйозна відповідальність ‒ він має захищати територію від конкурентів і ворогів, котрі можуть становити загрозу для самки, що насиджує яйця. У разі небезпеки самець готується до атаки ‒ широко розкриває крила, настовбурчує пір’я на спині і, вигнувши шию, пливе до супротивника. Зблизька він атакує його дзьобом та ударами крил, якими може завдати ворогові серйозних ушкоджень. Супротивники в цьому випадку зазвичай відступають без бою. Тому у багатьох місцях лебеді  тримаються парами.
Щодо чисельності птахів, то за останні 3 роки вчені спостерігають їх збільшення. Це пов’язано зі зменшенням використання різноманітних гербіцидів, пестицидів тощо. Як наслідок, збільшується кількість живого корму і більш продуктивними для них стають водойми. Якщо раніше з однієї лебединої кладки було 2-3 пташенят, то сьогодні уже закономірним є вигодовування 4-6.
Лебеді починають гніздуватися в квітні, коли вода ще часто вкрита кригою. Місце для гнізда вони вибирають на землі, поряд з водою, а іноді влаштовують його і на мілководді. Самець вириває дзьобом очерет та інші рослини, після чого передає їх самці, яка і формує гніздо. Самка з перервою в 48 годин відкладає 4-6 яєць. Пташенята вилуплюються через 36 днів. Обидва птахи уважно ставляться до своїх малюків, годують їх і захищають від небезпеки. На воду пташенята спускаються невдовзі після вилуплення з яєць, проте ростуть повільно і до зими перебувають з батьками.
Нещодавно працівники відділу водних ресурсів Дубровицького управління водного господарства, вивчаючи екологічний стан озера Глиняне, побачили там сім’ю лебедів.
Благородна пара зробила в небі коло пошани і спустилася на водне плесо. Горді білі красені довірливо дивилися на нас, вкотре нагадуючи людям про всю прекрасність навколишнього світу.
Працівники управління повернулися з водойми з цінним багажем знань та незабутніх вражень. І кожен з них ніс в своєму серці тепло та нові захоплення від надзвичайних краєвидів озера Глиняне, від краю, де оселилися лебеді. Також сім’ї лебедів можна побачити на території сіл Лютинськ, Бережки та Тумень.
Тож завітайте на ці заповітні місця не як пасивні спостерігачі чи байдужі руйнівники, а порадуйте їх своєю турботою, збираючи сміття, очищаючи, охороняючи флору та фауну, адже мати-земля щодня дарує нам великі відкриття і більшість із них – у наших душах.                                                
Ірина Савич, інженер з використання водних
 ресурсів І категорії Дубровицького
управління водного  господарства.


* Урожай-2015                               

Літні  турботи  хліборобів

Заготівля кормів для громадського тваринництва та для худоби господарств населення в непростих умовах цього року (посушлива весна, відсутність достатньої кількості опадів) дещо затягнули процес проведення зелених жнив. За оперативними даними управління агропромислового розвитку, сіяні багаторічні та трави природних лук і пасовищ скошені більш як на половині площ. Травостій цього року не дуже радує господарників, тому від розсудливості керівників, власників земельних паїв залежить можливість вдосталь заготовити кормів для худоби на зимово-стійловий період 2015-2016 років.
Найцінніший грубий корм – сіно. В час фінансово-економічної кризи, високої ціни на пальне-мастильні матеріали, відсутності достатньої кількості робочої сили та порівняно більш можливого механізованого процесу його заготівлі – сіно є найбільш вигідним кормом для тваринницької галузі.
Станом на 13.07.2015 року у сільськогосподарських підприємствах району заготовлено більше 600 тонн доброякісного сіна, його заготівля продовжується. Злагоджено працюють на сінозаготівлі в СПП «Україна», «Злагода», «Промінь», «Хлібороб» та СВК «Жаденський», в особистих господарствах населення. Практично уже розпочалися жнива зі збирання хлібів, зокрема, на присадибних ділянках населення району.
За оперативними даними, зернові культури, посіяні за всіма категоріями господарств, на площі 4513 га, з них в господарствах населення – 3656 га, у сільськогосподарських підприємствах – 857 га. Вид на врожай зернових культур очікується не меншим ніж минулого року.
У сільськогосподарських підприємствах вдосталь зернозбиральної техніки, для проведення жнивного комплексу. Підготовлені та готові до прийняття врожаю зернотоки та зерносклади, піднавіси. За даними інженерно-технічної служби, у сільськогосподарських підприємствах  налічується 15 одиниць зернозбиральної техніки, необхідна кількість зерноочисних машин.  Середнє навантаження на зернозбиральний комбайн 105 га, що забезпечить проведення збирання зернових культур за 8 робочих днів. 80 відсотків зернозбиральної техніки уже готові до збирання зернових культур, а один із елементів збирального комплексу, тюкування соломи, уже проходить випробування на зелених жнивах, пресуванні сіна. Доброї жнивної погоди.
Микола Козубовський, головний спеціаліст з організації виробництва,
переробки та маркетингу продукції рослинництва.


Заходи щодо недопущення розповсюдження Африканської чуми свиней в районі
У зв’язку із виявленням Африканської чуми свиней в мисливських угіддях поблизу с. Жадень, в районі тривають заходи з локалізації та ліквідації захворювання. Проводиться відстріл диких свиней  в епізоотичному осередку та діагностичний відстріл в інших мисливських угіддях.
Ще раз нагадуємо власникам свиней про заборону реалізації поросят та м’яса свинини на ринку м. Дубровиця, на період карантину. В разі забою свиней на власні потреби, необхідно звернутися до ветеринарного спеціаліста для проведення обстеження. Заборонено забивати хворих свиней.
Прохання до громадян, по можливості обмежити відвідування лісу.


Немає коментарів:

Дописати коментар