четвер, 9 липня 2015 р.

НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ:ПОБЛИЗУ  ЖАДЕНІ  –  АФРИКАНСЬКА  ЧУМА  СВИНЕЙ

2 липня в урочищі «Підкозли» поблизу села Жадень в мисливських угіддях було виявлено двох мертвих диких кабанів. Експертиза встановила захворювання – африканську чуму свиней.
Уже 3 липня відбулося засідання районної протиепізодичної комісії під орудою голови райдержадміністрації Сергія Киркевича. Начальник головного управління ветеринарної медицини в області Володимир Лазарчук та його заступник Олександр Костюк окреслили першочергові завдання для подолання інфекції.


Нині лісовий масив навколо урочища «Підкозли» оголошено карантинною зоною. Ветеринарні та єгерські служби щоденно обстежуватимуть територію, а на виїзді з лісового масиву встановлено карантинні ветеринарно-міліцейські пости. Територію прочищають бригади мисливців, а усі відстріляні тварини спалюються.
До того ж у районі заборонено торгівлю живими свинями, м’ясом з них, а також іншими продуктами тваринництва на ринках.
Додатково визначено зони контрольного нагляду. Окрім Дубровиччини, сюди увійшли території Зарічненського, Володимирецького, Рокитнівського та Сарненського районів.
Щоб не допустити поширення збудника захворювання африканської чуми свиней, в усій області вживатимуть жорстких заходів з його локалізації та ліквідації.
Самі мисливці таке нп пояснюють безпосередньою близькістю урочища, де виявлено загиблих тварин, до Білорусі. Адже в сусідній державі декілька разів уже фіксували ураження африканською чумою як диких, так й домашніх свиней.
Наразі ветеринари заспокоюють, що недуга не вражає людей й безпечна для інших тварин. Хворіють на африканську чуму виключно свині.
Ветеринари закликають людей бути обачливими та, за можливості, обмежити своє перебування у лісі. Це пов’язано із випадком загибелі двох диких кабанів від вірусу африканської чуми свиней в урочищі «Підкозли» мисливських угідь району.
«Станом на 6 липня інших випадків загибелі диких кабанів від вірусу на Рівненщині не має. У тому числі не зафіксоване захворювання і в приватному секторі. Разом з тим, закликаємо людей бути обачливими», - поінформував начальник головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області Володимир Лазарчук.
Так, за його словами, хоч вірус і є безпечним для людини, проте захворювання здатне швидко розповсюджуватися. «Ця хвороба легко переноситься. Селянам, які натрапили на мертвих диких тварин, ні в якому разі не можна підходити до чи торкатися їх, адже зараження може відбутися при непрямій передачі – через взуття, чи одяг», – наголосив Володимир Лазарчук.
У разі виявлення трупів кабанів або ж ознак захворювання у домашніх свиней, необхідно терміново повідомити ветеринара. Ветслужба відбере зразки та направить їх для дослідження в лабораторію. Якщо ж не вчасно не поінформувати про підозру, вірус африканської чуми може швидко поширитися, викликаючи значну загибель тварин. А це, у свою чергу, принесе значний, соціально-економічний збиток.
Людмила РОДІНА.
* Актуально

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

2 липня 2015 року в 21 кварталі Жаденського лісництва мисливські угіддя Дубровицької РО УТМР виявлено загибель диких свиней, при проведенні дослідження патматеріалу від даних тварин встановлено діагноз – африканська чума свиней. Рішенням ДНПК при райдержадміністрації від 3.07.2015 року № 5 даний лісовий масив оголошено неблагополучним щодо африканської чуми свиней та встановлено карантин терміном 40 днів. На території району в період карантину забороняється торгівля на ринках живими свинями та м’ясом з них.  

Управління ветеринарної медицини в районі наголошує, що: Африканська чума свиней (АЧС) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби не існує. Людина на дане захворювання не хворіє. Збудник хвороби надзвичайно стійкий до високої температури і може жити у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у гної та грунті – до 3 місяців, в трупах свиней – до 2,5 місяців, у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців, в замороженому м’ясі – до 3 років.
Свині заражаються під час контакту з хворими або інфікованими тваринами. хвороба також передається та поширюється через продукти забою хворих тварин, корми, пасовища, транспорт, засоби догляду. Комахи, птахи, звірі теж є переносниками збудника хвороби.
Основними ознаками захворювання є раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву; підвищення температури тіла до 40,5-42,5 С; втрата апетиту, посилена спрага; ядуха, кашель, блювота, діарея, параліч тазових кінцівок; синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, кінцівок. Хвороба охоплює 40-60 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине в продовж 6-13 діб. Лікування тварин не розроблено та заборонено.
З метою запобігання занесення збудника хвороби необхідно: утримувати свиней в закритих приміщеннях, обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, не допускати відвідування індивідуальних господарств сторонніми особами, вчасно проводити дезінфекцію, дератизацію, боротьбу з комахами, не допускати до вживання в їжу продуктів забою невідомого походження та від вимушено забитих підозрілих у захворюванні тварин, обслуговувати тварин лише в змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар. Обмежити відвідування лісу.
Громадянам у разі захворювання свиней, загибелі, виявлення трупів диких свиней у лісі потрібно негайно інформувати державну ветеринарну службу району, працівників лісу, єгерів, сільських голів.
Анатолій Тетеря, начальник управління ветеринарної медицини в районі.


Немає коментарів:

Дописати коментар