КРАЩІ КУХАРІ
РІВНЕНЩИНИ ПРАЦЮЮТЬ В ДУБРОВИЦІ
На
базі оновленого ресторану «Горинь» 25 червня відбувся традиційний обласний
конкурс професійної майстерності «Кращий кухар споживчої кооперації
Рівненщини».
Участь у конкурсі
брали представники десяти районів області. Конкурс умовно поділявся на два етапи:
домашнє завдання та індивідуальне. За умовами – одну страву, приготовлену
вдома, кухарі привезли із собою, а індивідуальні готували на кухні «Горині».
Основними критеріями оцінювання кулінарних виробів під час конкурсу були дотримання правил технології
приготування, оригінальність оформлення, смакові властивості, організація
робочого місця, санітарія. Все це журі оцінювало впродовж конкурсу.
Зізнаюся чесно,
висвітлювати перебіг цього конкурсу було
не так й просто. Адже споглядання на ті вишукані апетитні смаколики, що були
вишикувані на столах, викликало справжню бурю емоцій та неабиякий викид
шлункового соку. Мимоволі пригадалося славнозвісне: «Тортури стравою
продовжувалися кілька годин». Бо помилуватися, втамувавши понад силу облизня,
таки було чим. Кухарі представили справжню галерею із витворами кухарського
мистецтва: «Рибний водограй», «Хутірський двір», «У єдності – наша сила»,
«Царська корона», «Морська феєрія», «Райська насолода», «Перепелина галявина»,
«Принцеса моря»…
Наші кухарі дивували традиційними
поліськими стравами. Їхня композиція «У єдності – наша сила» об’єднала два
м’ясних рулети, свинина та яловичина, начинені курагою та чорносливом, увінчані
запеченими реберцями. Цікавою видалася композиція «Око павича» – відбите куряче
філе з курячим фаршем, запечене в силіконовій формі, начинене яйцями та
шпинатом, в розрізі справді виглядало, як чудернацьке око. Гармонійно
вписувався до загального замислу й фруктовий «Павичевий хвіст». А доповненням
до ситних м’ясних страв стали фаршировані овочевою мозаїкою річкові соми,
прикрашені такими гарнющими майстерно виготовленими з цибулі водяними лілеями.
Досі слинка котиться від згадки про ті смакоти.
Тож не дивно, що за
підсумками конкурсу гран-прі виборола кухар Дубровицького ресторану «Горинь» Людмила
Пінчук. Перше місце здобула березнівчанка Ніна Ковальчук. Друге розділили
кухарі Сарненської та Володимирецької райспоживспілок Павло Осадчий та
Анастасія Лосінець. Третє – кухарі з Острога та Костополя Ірина Шевчук та Леся
Пініщук. У номінаціях «Оригінальне оформлення кулінарних виробів» – перемога
дісталася Світлані Сухомудь із Зарічного, «За ступінь складності» – Галині
Макарик із Корця, «Привабливість» – Тетяні Сенчук із Млинова, «За майстерність»
– Людмилі Погорельцевій з Рівненської райспоживспілки.
Аналогічні конкурси
дають потужний імпульс для подальшого розвитку ресторанної галузі. Уже восени
кухарі із Рівненщини будуть представляти область на Всеукраїнському конкурсі
кухарів, який відбудеться у м. Житомирі.
Людмила
РОДІНА.
Немає коментарів:
Дописати коментар