пʼятницю, 31 липня 2015 р.

Економна економія,
або Як заощадити на найнеобхіднішому
Продовольча організація Об’єднаних Націй б’є на сполох, згідно з її дослідженням більше 80% українців живуть від зарплати до зарплати. Звісно європейців, котрі звикли значну частину заробітної платні відкладати  на відпочинок чи на «чорний день», це шокує. Для нас же такий режим не в новинку. Український  народ навчений затягувати пояси тугіше та відмовлятися від дорогих задоволень. Але останнім часом навіть цього замало, адже «запах бідності» наразі відчувається фізично. І уже розкішшю є не тільки власний автомобіль чи апартаменти, а часом і поїздки в громадському транспорті, тепло в домі, повний холодильник та аптечка. Тобто українцям сьогодні, на жаль, доводиться заощаджувати на життєво необхідних речах. В таких умовах виникає потреба в прищепленні нових економ-звичок. Тому пропонуємо поради та правила, котрі зможуть допомогти навчитися економити на основних статтях щомісячних витрат.

Електричні хитрощі
Наш будинок ‒ це міні-склад побутової техніки. Телевізор, плита, комп’ютер, холодильник, пральна машинка, а в зимовий період ще й обігрівачі та практично цілодобове включене світло. Тому й не дивно, що в кінці місяця ми отримуємо квитанції за електроенергію з сумою, котра добряче б’є по гаманцю. Однак при розумній економії можна скоротити ці витрати на 20-25 %.
В першу чергу, слід замінити всі лампи розжарювання на сучасні енергозберігаючі. Заощаджують вони від 50 до 80% електроенергії, до того ж служать набагато довше ‒ лише гарантійний термін становить 3 роки. Правда, й вартість таких лампочок в кілька разів дорожча (в середньому ціна від 50 гривень). Тим не менше, окуповуються вони за 3-6 місяців. Якщо ж таке задоволення не по кишені, то за допомогою елементарного прибирання можна зробити ефективнішими й звичайні лампочки, адже пил здатен «з’їдати» до 20% світла.
Якщо користуєтеся пральною машиною, то завантажуйте її максимально. Неповне завантаження – це перевитрата електроенергії на 10-15%, а неправильна програма прання – до 30%. Тому вдумливо вибирайте режими. У багатьох моделях можна просто «освіжити» не надто брудні речі всього за п’ятнадцять хвилин роботи машинки.
Можна заощаджувати і на прасуванні білизни. Для цього намагайтеся гладити достатньо висушений одяг. При використанні пилососа з мішком зауважте, що на третину заповнений мішок для збору пилу може погіршувати всмоктування до 40%, витрата споживання електроенергії при цьому зростає пропорційно.
У той же час слід економити і на побутовій техніці кухні. Наприклад, холодильник краще поставити подалі від плити й батареї ‒ інакше він буде затрачати на 20-30% більше електрики. Пам’ятайте, чим в холодильнику температура нижча, тим більше він споживає енергії. Також слідкуйте, щоб у морозильній камері не було снігу і льоду, а дверцята зачинялись щільно. Оскільки таким чином морозилки втрачають до 60% потужності й ефективності. 
Правильно використовуйте електрочайник: кип’ятіть стільки води, скільки потрібно в даний момент, і своєчасно видаляйте накип.
Крім того, фахівці радять використовувати в домашньому господарстві тільки побутову техніку класу «А» та «А+» – такі прилади коштують дорожче, але, по-перше, якісніші й прослужать довше, а, по-друге, вони найбільш економно витрачають електрику. Особливо це стосується техніки, що працює цілодобово.
І найголовніше, витягуйте з розетки пристрої, якими наразі ніхто не користується (телевізори, комп’ютери, мікрохвильовки) та вимикайте світло в кімнатах, де нікого немає. Це банальне правило дозволить заощадити від 20% до 80% щомісячних затрат на електроенергію. До того ж не забувайте відключати зарядні пристрої. Зарядки, залишені включеними в розетку, не завжди оснащені автоматикою і мають властивості споживати електроенергію, навіть якщо пристрій не підключений до гаджета. Таким чином до 95% електрики використовується даремно.
Наразі багато споживачів шукають панацею в спеціальних приладах, котрі нібито допомагають економити. В першому ж Інтернет-магазині знаходимо такий чудо-засіб за 200 гривень, що, звичайно, копійки порівняно з обіцяною перспективою заощадження. В інструкцію мудрими словами детально описано, що прилад дозволить економити до 50 % витрат на електрику за рахунок «зниження кількості електромагнітних хвиль» або «підвищення КПД» техніки. На практиці ж виявляється, що користі від цього пристрою абсолютно ніякої, а інколи він може завдати й значної шкоди.

Бюджет води
Для того, щоб навчитися хоч трохи економити, в першу чергу встановіть лічильники на воду. Вони контролюватимуть витрату, а ви не будете переплачувати за невикористаний обсяг. Полагодьте крани, бо навіть краплі можуть «накапати» на пристойну суму.
Також навчіться приймати душ замість ванни – це набагато економніше, та й для здоров’я корисно. Купіть економну душову насадку – з меншим розміром отворів. Не тримайте воду відкритою під час чищення зубів. Врахуйте, що за одну хвилину можна втратити до 15-25 літрів води, а для такої процедури цілком вистачило б і склянки.
На бачку унітаза повинна бути кнопка економного зливу. У «менш витратному» варіанті зливається всього 6 літрів води замість передбачених 20. У результаті – істотна економія. Якщо не хочете витрачатися на кнопку, тоді можна опустити в бачок унітазу повну дволітрову пластикову пляшку. Обсяг води, що зливається, зменшиться на 20 літрів в день.
Як не дивно, економити воду допоможе й посудомийна машина – води в ній витрачається куди менше, ніж при ручному митті. Правда, доцільна така економія тільки, якщо у вас велика сім’я, і ви щодня миєте велику кількість кухонного приладдя. За відсутності такої техніки можна використовувати так званий спосіб миття «по-англійськи». В одну раковину або миску набирається вода, в ній миється весь посуд, а в іншій – полощеться. Витрата води складе близько 10 літрів, тоді як на миття тільки однієї тарілки під проточною водою витрачається ‒  5.
Таким чином, сім’я з трьох осіб зможе заощадити більше 700 літрів в місяць.

Бережімо газ
Зростання цін на газ вимагає зваженого підходу до використання його в побуті. Щоб не оплачувати щомісяця нечувані суми, навчіться економно його використовувати.
Знову ж для початку подбайте про лічильники, оскільки за ним завжди вигідніше платити, ніж за середніми показниками.
Правильно та за призначенням користуйтеся газовою плитою. Вогонь повинен бути помірним, обігрівати дно посуду, а не підніматися по стінках. Найбільша температура полум’я – на кінчиках, тому якщо вогонь «облизує» боки каструлі або сковороди, то витрата газу збільшується, а час приготування не скорочується. Після закипання, вогонь краще взагалі зменшити до необхідного мінімуму.
Можна застелити поверхню плити фольгою. По-перше, її буде легше очистити – фольгу просто можна зняти і викинути, а на її місце застелити нову. По-друге, за рахунок відбитого тепла можна скоротити час приготування їжі – посуд буде нагріватися швидше, а остигати довше.
Багато газу витрачається на роботу духовки, тому краще готувати в ній кілька страв одразу, аніж розігрівати її заново.
Використовуйте «правильний» посуд. Наприклад той, у якого на дні із зовнішнього боку нанесені металеві борозенки – він спеціально призначений для газових плит. Товсте дно каструлі або сковороди дозволить страві «дійти» за рахунок акумульованого тепла. Ну а чайник зі свистком просто не дасть забути про себе.
Максимально утепліть будинок. Поставте пластикові або дерев’яні склопакети. Якщо дорого, скористайтеся дідівським методом – заткніть всі отвори утеплювачем. Можна купити спеціальний, в крайньому випадку, підійдуть вата або поролон і паперові стрічки. Окремої уваги заслуговують підлога і стеля – до 20% тепловтрат йде через неопалювані підвал і горище.
Звикайте до більш низької температури. Це не означає, що вам доведеться сидіти при 16°С. Ви ж можете виставити температуру на 20-22°С замість 24-26°С. Економія буде дуже помітна за рахунок такої різниці, а перебувати в такому приміщенні цілком комфортно.
Крім того, не забувайте коригувати налаштування температури в залежності від зовнішніх показників. Адже нерідко взимку трапляються відлиги аж до плюс 5-10 градусів, а ми за звичкою «гріємося» як в мороз мінус 20 градусів.
Правильно провітрюйте. При необхідності освіжити кімнату, широко відкрийте на одну-дві хвилини вікно – цього буде достатньо, щоб в кімнату надійшло свіже повітря, а втрати тепла при цьому будуть незначними. Не практикуйте тривалих провітрювань кімнати з ледь відкритим вікном, кімнату при цьому ви, звичайно, освіжите добре, але так само якісно її і охолодите.
Встановіть за батареєю металеву пластинку або пластинку з алюмінієвою фольгою. Відбиваючись від неї, тепло, яке раніше гріло стіну, піде в приміщення. Пофарбуйте батареї в темний колір, тоді вони будуть випромінювати на 8% тепла більше, ніж білі.
Якщо у вас є дров’яний камін або піч, то можна економити на газовому опаленні за рахунок використання дров.
Ставте мінімальну температуру, коли відсутні. Використовуйте можливості програматора, що присутній у сучасних котлах. Наприклад, на пару годин протягом дня котел може відключатися чи зменшувати температуру, а до моменту вашого повернення прогрівати будинок.
Якщо опалювальний котел, розширювальний бачок або бойлер розташовані в неопалювальному підвалі їх теж потрібно теплоізолювати. При чому бажано, крім просто ізолюючих матеріалів, використовувати фольгу, яка буде відбивати тепло і створить ефект термоса. Сьогодні існує безліч матеріалів, які поєднують утеплення і тепловідбивання (і притому скоштують зовсім недорого). Крім цього, необхідно утеплити всі металеві труби, що відходять від котла або бойлера.
Як економити
на продуктах?
Не секрет, що майже половина щомісячного доходу звичайної середньостатистичної родини йде на продукти харчування. Ми залишаємо свої гроші у великих супермаркетах, на ринках і в сусідніх торгових лавках. І часто робимо це непродумано, похапцем, і тому витрачаємо набагато більше, ніж могли б. Адже, згідно зі статистикою, грамотне планування витрат на їжу дозволяє економити до 30% місячного сімейного бюджету.
Не ходіть в магазин по продукти з голодним шлунком або натщесерце. Як у страху очі великі, так у голоду дуже переоцінений апетит. Оскільки є ризик, що ви купите забагато або придбаєте непотрібне. Відтак доведеться щось викидати.
Вирушайте в продуктову крамницю з чітко складеним списком покупок. В цьому випадку вам не доведеться безцільно бродити по торговому залу і збирати все, що потрапить під руку.
Якщо маєте можливість, не беріть з собою на продуктовий шопінг дітей. Діти – наші квіти і сенс життя, але в магазині вони перетворюються на маніпуляторів і вимагачів чогось смачненького, невиправдано дорогого і зовсім некорисного.
Замість регулярного придбання поліетиленового пакета ходіть в магазин зі своїм пакетом чи сумкою для продуктів. Це збереже не лише ваш бюджет, а й довкілля.
Не піддавайтеся різним магазинним хитрощам, які змушують витрачати більше грошей, ніж ви розраховуєте. Приміром, на полицях, які розташовані в магазині на рівні очей, завжди розташовуються продукти з високою вартістю, а більш дешеві, але з такою ж якістю, поміщають на нижні, незручні полиці. Звичайний психологічний і маркетинговий хід, розрахований на вашу лінь.
Товари з тривалим терміном зберігання (овочі, крупи і т.д.) купуйте оптом у самих постачальників, тоді ви не будете переплачувати магазину за його послуги з перевезення та зберігання цієї продукції.
Намагайтеся купувати овочі та фрукти по сезонах, коли вони коштують свою фактичну вартість, та й користі принесуть вам більше.
Робіть заготовки на зиму. Варення, консервовані овочі, заготовки для супів тощо ‒ дозволяють зберегти сімейний бюджет і заповнити брак вітамінів вашого організму взимку.
Купуйте м’ясо і рибу раціонально. Ціла курка коштує дешевше, ніж по частинах, а з лап і крил можна приготувати суп. З недорогої яловичини також можна приготувати безліч смачних страв, при цьому енергетична цінність і вміст корисних речовин будуть такими ж, як у страви з дорогої вирізки. З голови червоної риби вийде смачна юшка або рибний бульйон для супів. Не забувайте про субпродукти ‒ з них теж можна приготувати безліч смачних страв.
Складайте меню на тиждень. Так уникнете щоденного стресового запитання «що ж сьогодні приготувати» і незапланованих витрат на продукти.
Беріть з собою їжу на роботу, не купуйте каву в автоматі, а заведіть баночку натуральної кави в ящику стола. Якість буде вищою, а економія суттєвою.

Отож, при розумному і раціональному підході до питань економії, вже в перший місяць такої практики, ви з подивом побачите, що можна не міняти якість життя, але істотно економити.
Кожну пораду та рекомендацію зовсім не важко застосовувати, тут не потрібно багато зусиль, головне — це ваше бажання навчитися правильно розподіляти свої витрати, щоб вони перестали перевищувати доходи.
Підготувала Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар