пʼятницю, 3 липня 2015 р.

ДУБРОВИЦЬКІ ДЕРСЛУЖБОВЦІ –
СЕРЕД ЛІДЕРІВ

25 червня 2015 року в обласній спартакіаді серед державних службовців команда нашої РДА здобула 2-ге місце у змаганнях із шахів. Начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Ткачук Андрій Петрович зайняв третє місце в особистому заліку, а начальник відділу фінансово-господарського забезпечення апарату РДА Присяжна Зоя Миколаївна, лише завдяки ліміту часу, поступилася колезі з Сарненського району, посівши відповідно 2-ге місце. Заступник начальника відділу освіти Рожко Микола Васильович посів 6-те місце у змаганнях з настільного тенісу. Волейбольна команда держслужбовців Дубровицького району посіла 7-ме місце в напруженій боротьбі за вихід у фінал, поступившись сусідам з Сарн. Достойно відіграли також футзальна команда, котра за вихід у фінал програла Острогу з рахунком 2:1, де врешті острозькі держслужбовці стали 2-ми, та шашкова команда, котра не здалась без бою! Дубровицькі держслужбовці вдячні голові райдержадміністрації Киркевичу Сергію Васильовичу за сприяння участі у змаганнях.
Олександр Задорожний, начальник відділу молоді та спорту.

Нагрудні знаки та почесні грамоти Рівненської облдержадміністрації отримали волонтери, учасники АТО та Революції гідності. Їх вручив перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Приварський під час відзначення 19-ї річниці Конституції України у залі обласного муздрамтеатру.
«На жаль, сьогодні наша держава проходить чи не найважче випробування за часи своєї незалежності. Поряд із розбудовою країни ми змушені давати відсіч агресору, відстоювати нашу територіальну цілісність. Свобода дістається нам дорогою ціною. На жаль, за час антитерористичної операції Рівненщина втратила 55 Героїв», – зазначив Юрій Приварський. 
Пам’ять про тих, хто віддав життя за свою країну та її незалежність, присутні вшанували хвилиною мовчання.
Окремо перший заступник голови облдержадміністрації висловив вдячність волонтерам – людям, котрі витрачають свій час, гроші та зусилля, аби допомогти українській армії.
Так, серед тих, кого відзначили цього дня активістка Київського майдану Валентина Баньковська з Дубровиці.
Загалом відзнаки від Рівненської облдержадміністрації одержали 13 волонтерів, 6 учасників Революції гідності та 10 учасників АТО з усіх районів і міст Рівненської області.


ЛИНЕ ПІСНЯ НАД ГОРИННЮ

Під час Другої світової війни був такий факт: на засіданні палати лордів у Великобританії хтось запропонував на час війни скасувати усі витрати на культуру. Мовляв, зараз не до неї, є більш важливіші потреби. На що тодішній британський прем’єр Вінстон Черчилль відповів: а заради чого ми тоді воюємо? Для чого нам перемога, якщо не буде культури?
Цю історію нагадала наша землячка, журналістка і помічник народного депутата Василя Яніцького Наталка Позняк, вітаючи учасників традиційного районного фестивалю-огляду естрадної пісні «Пісні над Горинню». Бо в будь-який час для українців гарна пісня була тим рятувальним колом, яке не давало втратити віри і піднімало дух.
От і цього разу фестиваль «Пісні над Горинню» нікого не залишив байдужим. Зала Бережницького клубу (а цього року фестиваль вирішив «помандрувати селами», і, як запевнила керівник відділу культури і туризму Наталя Мозоль, таку практику варто продовжувати) була практично повна. «Це і для людей цікаво, і для працівників закладу – і своєрідний стимул показати себе, і обмін досвідом. Бо гостей ми любимо, от тільки не так часто працівникам культури випадає можливість їх приймати», - зауважила Наталя Мусіївна.
Та й учасники фестивалю не підвели, подарувавши глядачам свято пісні і молодості. Особливо вразили пісні у виконанні Ірини Зиль із Сварицевич, Мирослави Юрчук із Городища, юних Саші Конончук із Орв’яниці та Віки Главацької із Висоцька. І багатьох-багатьох інших співаків – пісенний марафон тривав біля трьох годин, а пройшов на одному диханні. Бурхливими оплесками зустрічав зал свого земляка Дмитра Самка, який обрав пісні з репертуару гуртів «Плач Єремії» та «Океан Ельзи». Запам’ятався і виступ Олега Костючка із Бережок, однак його дещо підвела партнерка по дуету.
Втім, без подарунків та уваги журі не лишився практично ніхто. Крім грошових премій від народного депутата Василя Яніцького, фінансово підтримати переможців вирішив і голова райдержадміністрації Сергій Киркевич. І, можливо, це – головний результат фестивалю. Бо так хочеться відчувати, що твій талант має свою ціну.
Олена Вітич.

Організатори фестивалю щиро вдячні народному депутату України Василю Яніцькому та голові районної державної адміністрації Сергію Киркевичу.

Закон на боці свиней

Війна селян Дубровиччини з дикими кабанами набуває нових обертів. Якщо раніше вепри залишали їх без «другого хліба», то тепер переритими виявилися зернові, і навіть сінокоси. Люди доведені до відчаю. Говорять, якщо кабанів не спинити, селяни залишаться без врожаю і не матимуть що їсти взимку, адже після набігу звірів від їхніх городів не лишається майже нічого. Водночас зарадити цьому ніяк не можуть, адже закон на боці диких тварин. Підстреливши кабана, можна отримати чималий штраф, оскільки вепри, по-суті, є державною власністю, тож завдана їм шкода прирівнюється до шкоди державі.
А набігають дикі кабани з місцевого мисливського господарства, яке межує з полями селян. Люди кажуть, що зверталися до директора угідь, щоб якось вирішити ситуацію, втім у відповідь були лише погрози та нахабне ставлення. Раніше єгері навіть силоміць зупиняли та перевіряли транспортні засоби місцевих жителів. Нині обмежуються заборонами ходити до лісу, зсилаючись на приватну власність територій.
Проблема полягає ще й в тому, що через суд добитися правди та відшкодувати завдані збитки практично нереально, адже в чинному законодавстві жодним словом не прописана відповідальність керівників мисливських господарств за знищені поля селян. Логічно, що втрати, завдані дикими тваринами, мала б відшкодовувати держава, у котрої «приватники» лише викуповують кабанів. Але знову ж механізм таких виплат законом не передбачений.
Тому люди уже не просять компенсувати збитки,  не говорять про пошук компромісу, а вимагають припинити діяльність мисливського господарства, апелюючи до обласної ради, бо саме вона ще у 2009 році давала «добро» на оренду земель. До того ж без згоди місцевої громади. Інакше селяни будуть змушені переходити до радикальніших дій, аби хоч якимось чином привернути увагу влади та громадськості.
Зважаючи на таку ситуацію, керівники району звернулися до обласної ради з проханням розглянути питання про розірвання договору оренди земель. Що виявиться пріоритетнішим, гроші та власна вигода «вибраних» чи добробут селян, покаже час.



Немає коментарів:

Дописати коментар