пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 



ВАКЦИНАЦІЯ

ВІД КОРОНАВІРУСУ:

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ

 

Не так давно в Україні стартувала кампанія вакцинації від COVID-19. Як організовано цей процес на Дубровиччині, розповідає заступник головного лікаря міського центру ПМСД Мирослава Корень:

Якою вакциною роблять щеплення?

В Україні вакцинацію від COVID-19 поки що здійснюють вакциною «Astrа Zeneсa Oxford».

Вакцинація для населення безкоштовна чи платна?

Вакцинація для груп ризику, визначених у Дорожній карті, є безоплатною. За вакцину платить держава і донори благодійних структур, використовуються кредитні кошти за програмами Світового Банку. Також Україна отримує вакцину через глобальну ініціативу COVAX безкоштовно, за рахунок внесків від інших країн та приватних донорів.

Тож якщо вам пропонують заплатити за вакцинацію у державній клініці, про це варто повідомляти в контакт-центр МОЗ України з питань COVID-19: 800 60 20 19.

Чи кожна людина може розраховувати, що її безкоштовно вакцинують від COVID-19?

Так, кожна людина може розраховувати на безкоштовну вакцинацію, єдина умова – дочекатися свого етапу вакцинації.

Де можна зареєструватися бажаючим?

Зареєструватися на вакцинацію можна через єдиний державний веб-портал електронних послуг (портал  «Дія») та його мобільний додаток «Дія», національний контакт-центр Міністерства охорони здоров’я України з питань протидії поширенню COVID-19, заклад охорони здоров’я (реєстратура закладу, сімейний лікар). Також зазначу, що у нашому закладі можна зареєструватися на вакцинацію за номером мобільного оператора 0684147327, 0983448857.

Чи обов’язково при цьому звертатися до свого сімейного лікаря?

Не обов’язково, але для узгодження питань, які виникають у пацієнта, можна звернутись до сімейного лікаря, який надасть вичерпну інформацію.

Якщо людина не має сімейного лікаря, але бажає вакцинуватися, як діяти в такому випадку?

У випадку відсутності декларації із сімейним лікарем пацієнт може зареєструватися на вакцинування через додаток «Дія»,через національний контакт-центр Міністерства охорони здоров’я України з питань протидії поширенню COVID-19, заклад охорони здоров’я (реєстратура закладу). На вакцинацію в такому випадку потрібно  прийти з документом, що посвідчує особу.

Який алгоритм запису на вакцинацію через додаток «Дія»?

1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua. 2. У розділі послуги виберіть «Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19». 3. Вкажіть, чим ви займаєтесь, та виберіть місто, у якому будете вакцинуватися. Зверніть увагу: працівникам закладів охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери, інтернатів, будинків для людей похилого віку та інших спеціалізованих закладів, військовослужбовцям та працівникам структур державної безпеки не потрібно записуватись. Роботодавець самостійно внесе вас до списків та повідомить про дату щеплення. Пам’ятайте, що запис до листа очікування не є записом до лікаря. 4. Після підтвердження запису стежте за сповіщеннями в «Дії». Ми повідомимо вас, коли з’явиться можливість щеплення. Очікуйте повідомлення про запис на щеплення та доступну вакцину.

Яким чином формуватиметься послідовність вакцинації серед населення?

Кампанія вакцинації затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я  України від 24.12.2020 р. № 18, зміни до наказу внесені 09.02.2021р. Вона буде протікати в 4 етапи.

Перший – передбачає вакцинацію людей із критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують критичні функції у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19. Йдеться про медичних працівників, які надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу в умовах стаціонару, всі працівники мобільних бригад з вакцинації, працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу, всі працівники екстреної медичної допомоги, люди, які перебувають в спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку), працівники спеціалізованих закладів, військовослужбовці.

Другий – вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, хто надає медичні послуги, працівники системи громадського здоров’я, люди віком від 80 +, соціальні працівники та працівники соціальної сфери, учасники бойових дій (АТО), публічні особи  віком 60 +.

Третій – вакцинація людей з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Люди віком від 70 до 79 років, люди віком від 65-69 років, працівники критично важливих структур державної безпеки, включаючи Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Міністерство внутрішніх справ України, вчителі та інші працівники сфери освіти.

Четвертий – вакцинація людей з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Цільові групи: люди віком від 60-64 років, дорослі (віком від 18-59 років) із супутніми захворюваннями, які віднесені до груп ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на коронавірусну хворобу, інші категорії населення та професійні групи, які є у групі ризику щодо інфікування коронавірусною хворобою, особи, які перебувають в місцях обмеження волі.

Де і в які дні вона проводитиметься?

У нашому закладі щеплення проводиться в амбулаторії № 2 по вул. Гольшанських, 25, в каб. № 5, графік роботи: понеділок-середа – з 12:00-17:00, четвер-п’ятниця – з 9.00 до 16:00.

Скільки населення Дубровиччини вже вакциновано і як ці люди себе зараз почувають?

Станом на 24 березня проведено 179 профілактичних щеплень вакциною «AstrаZeneсa Oxford». Значущих, неординарних ускладнень від щеплення не спостерігалось за винятком незначного підвищення температури, ломоти в тілі, місцевої реакції в місці ін’єкції тощо.

Якщо людина перехворіла на COVID-19, чи потрібно їй вакцинуватися?

Зважаючи на повідомлення про випадки реінфекції СOVID-19, відсутність надійних даних про тривалість імунітету після перенесеної інфекції, відсутність даних про шкоду для здоров’я від введення вакцини особам з перенесеним COVID-19 в анамнезі, а також беручи до уваги прогнозований дефіцит вакцини проти COVID-19 та необхідність першочергової вакцинації неімунних осіб з груп ризику, існують такі тимчасові рекомендації, надані Національною технічною групою експертів з імунізації на запит МОЗ України:

1) рекомендувати вакцинацію осіб з задокументованим COVID-19 в анамнезі з відтермінуванням вакцинації на 6 місяців від часу перебігу COVID-19;

2) за бажанням особи, яка підлягає вакцинації відповідно до груп пріоритетності, вакцинація може бути проведена раніше 6 місячного терміну при достатній кількості доз вакцини для забезпечення вакцинації осіб в даній групі пріоритетності, які не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.

Чи можна буде вакцинуватися згодом, якщо людина, котра входить в пріоритетну групу вакцинації, не змогла прищепитися в момент того, коли була її черга (за станом здоров’я чи через відсутність на території тощо)?

Так. Питання вакцинації в такому випадку вирішуватиметься із сімейним лікарем та із медичним персоналом, який здійснює щеплення.

Чи будуть видавати «паспорти вакцинації»? Що вони взагалі дають?

На даному етапі видача «паспортів вакцинації» не передбачена. Водночас, коли виникнуть міжнародно узгоджені вимоги щодо подібних «паспортів», Україна буде здатна розробити та впровадити їх – як у цифровому, так і у друкованому вигляді. Після вакцинації буде видаватись довідка про проведення щеплення від COVID-19, згідно з існуючими регуляціями про щеплення.

Міністерство охорони здоров’я України вивчає питання впровадження міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації від COVID-19, але поки що не має наміру їх впроваджувати без отримання чітких параметрів та вимог до таких документів від міжнародних партнерів (ЄС, ВООЗ тощо).

Міжнародні медико-санітарні правила дають змогу видавати таке свідоцтво, тільки якщо вакцина схвалена до використання ВООЗ.

Чи можуть змусити вакцинуватися? 

Ні, вакцинація від COVID-19 є добровільною. Але Міністерство охорони здоров’я та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують пройти вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути у групі ризику.

Яким чином можна уберегтися від COVID-19, поки не  вакцинувалися?

Ось декілька запобіжних заходів, які ви та ваша родина можете вжити, щоб уникнути інфікування:

• Часто мийте руки з милом і водою або протирайте їх розчином на спиртовій основі;

• Дотримуйтесь дистанції у 2 метри з іншими людьми;

• Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температура, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19;

• Уникайте людних місць, закритих приміщень з поганою вентиляцією та намагайтеся дотримуватися фізичної дистанції з іншими людьми в громадських місцях;

• Носіть маски, коли перебуваєте в громадських місцях, де вірус може передаватися між людьми і де дотримуватися фізичної дистанції неможливо.

• Добре провітрюйте всі приміщення. 

Чи потрібно буде носити маску і уникати близького контакту з іншими, якщо вже ввели дві дози вакцини?

Так, рекомендовано дотримуватись усіх правил респіраторної гігієни, носити маску і дотримуватись соціальної дистанції навіть після вакцинації. Із отриманням більших даних про здатність вакцинації запобігати передачі вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

Дякую за роз’яснення.

Спілкувалася Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар