пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

 

Готуємося до Великодня

Прибирання перед Великоднем:

що можна, а що зась?

 

За тиждень до великодніх свят всі ми звикли прибиратися в будинку, оновлювати речі, наводити чистоту. Чи так важливо прибирати перед Великоднем, подумають деякі. Однак саме в такі дні можна не тільки оновити своє житло, але й очистити свою душу від колишніх розчарувань, образ, гніву, нехай навіть, і праведного. Звичайно ж, варто скористатися таким шансом і змінити своє життя на краще, і для цього не обов’язково бути віруючим в прямому сенсі цього слова.

Тиждень перед Великоднем проходить під знаком суворого посту, але, поряд з цим, важливо встигнути очиститися перед цим торжеством, морально і фізично. Так що справа не тільки в прибиранні приміщення, де ми живемо, але і в нашому духовному стані. Мало того, що ці, здавалося б, протилежні речі, один одному не заважають, але і сприяють оновленню, відродженню людської душі, але не всі розуміють, з чого почати.

 


ПОНЕДІЛОК. За народними прикметами понеділок – найкращий день для того, щоб зайнятися зовнішніми роботами по дому – варто відновити облуплену фарбу, полагодити зламані деталі, включаючи ганок, сходи, плінтуси. У перший день також викидають обноски, речі, що вийшли з ужитку.

У понеділок закуповують їжу для домашніх тварин, а той, у кого своє господарство – корм для худоби і птиці. Продукти для пасхального столу закуповувати рано, натомість можна очистити холодильник від забруднень.

СТРАСНИЙ ВІВТОРОК. Страсний вівторок – час для покупки нових рушників, скатертин, які знадобляться для освячення святкових страв і накривання на стіл. Можна упорядковувати і старі речі, якщо вони забруднилися. Чого не можна робити, так це зустрічати Великдень з брудними рушниками – таких господарів буде переслідувати невдача протягом всього року.

Вранці (до появи сонця) домашніх тварин поять чистою водою, щоб надовго зберегти здоров’я. Також в цей день можна прати, прасувати, мити вікна, купити нові гардини, почистити килим.

СЕРЕДА. У середу теж розслаблятися не можна, бажано завершити очищення житла до четверга, тому продовжують чистити кімнати, речі. Можна купувати яйця, інші необхідні продукти для приготування святкової їжі, працювати на городі.

У Велику середу накривають стіл з дванадцяти пісних страв за кількістю апостолів, висвячують в церкві сіль. Мило, яким доведеться митися в четвер, кладуть на порозі або під дах – подібним способом позбавляють себе від хвороб на рік.

ЧЕТВЕР. За словами одних вірян очищення житла має завершуватися в середу, інші кажуть, що зробити це можна в четвер до полудня. Одне ясно, вставати в Чистий четвер доведеться рано, оскільки необхідно провести обмивання, при цьому читаючи молитву. Після цього воду не виливають, а віддають тваринам, в крайньому разі, виливають на вулиці.

У день перед розп’яттям Христа освячену сіль висипають на підлогу і разом з нею вимітають залишки сміття. Можна підвісити трохи солі в мішечку поруч з вуличними дверима (праворуч від них, щоб захиститися від чорного ока). День підходить і для поминання покійних – можна відвідати могили рідних, прибратися на них. У четвер перелічують гроші, як і протягом усього тижня, не дають і не позичають. Крім того, пора подумати й про приготування паски, крашанок.

ВЕЛИКА П’ЯТНИЦЯ. Велика п’ятниця – найсумніший день, який слід провести в тиші і молитвах, наводити чистоту не можна – все повинно бути вже зроблено заздалегідь.

Релігійні правила забороняють в п’ятницю майже всі активні дії, не рекомендується навіть голосно розмовляти, зате молодь може поворожити на свою майбутню долю.

СУБОТА. Суботній день вважається скорботним, проте вже скоро  Ісус воскресне, і це, безумовно, радісне очікування. У суботу забороняється будь-яка діяльність, за винятком прикрашання кімнат до майбутнього свята і прибирання могил. Припустимо купувати близьким людям подарунки на Великдень. А ось спати небажано, кажуть, що через це можна «проспати» урожай. Якщо у вас щось попросили, не відмовляйте різко, пообіцяйте дати потрібну річ в інший день.

Субота – найкращий час помолитися, покаятися в своїх гріхах, попросити вибачення у тих, кого колись образили. Господині, зазвичай, займаються готуванням, щоб встигнути зібрати святковий стіл.

ДО ЯКОГО ДНЯ МОЖНА ПРИБИРАТИ ХАТУ ПЕРЕД ВЕЛИКОДНЕМ. Безліч людей цікавиться, до якого дня конкретно в цьому році можна прибиратися перед Великоднем. Оскільки свято випадає на неділю, то впоратися потрібно максимум до 12:00 в четвер.

 

ВЕЛИКЕ ПРАННЯ:

ЙОГО СЕКРЕТИ

 

Багато хто з нас займаються пранням раз на тиждень. У наш час цей процес здається настільки простим, що може порівнюватися з приготуванням кави: кинули розчинний порошок (речі), засипали цукром (миючим засобом) і розмішали (натиснули на кнопку, і барабан крутиться). Таким способом частіше всього ви отримуєте не смачний напій. Те ж саме відбувається з пранням. Щоб зберегти презентабельний вигляд одягу, позбутися від бруду і одержати чисту білизну, потрібно дещо більше, ніж просто вибрати правильний режим.

Ми підготували для вас десять найпоширеніших помилок, яких важливо запобігати, щоб не зіпсувати свої наряди і вірного помічника.

 


Ні хвилини відпочинку. Найефективніше завантажувати машину знову, не даючи їй відпочинку після першого прання, якщо є ще речі. Це дозволить використовувати тепло від попереднього циклу. Таким способом ви скорочуєте споживання електроенергії.

Використовуйте засіб від накипу.  Просто порошок і все? Не треба так! Жорстка вода – головна причина утворення накипу в пральній машині. Якщо ви не хочете, щоб прилад вийшов з ладу через кілька років, періодично очищайте його за допомогою оцту.

Очистіть барабан від речей. Залийте в контейнер для рідкого порошку 9%-й оцет і встановіть на максимально довгий цикл прання на режим виварювання. Коли цей режим закінчиться, запустіть «швидке прання» для того, щоб повністю вимити машинку від оцту і накипу.

Застібати чи ні? Блискавки слід застібати перед пранням, щоб зубчики не пошкодили інші речі. А гудзики бажано розстібати, інакше вони можуть відірватися і нитки швидко зіпсуються.

Не тріть плями! Перед тим як покласти одяг в машинку, ми запираємо плями, докладаючи до цього всі свої зусилля. Але, якщо ви не хочете, щоб з’явилася дірка, тоді краще не тріть її. Візьміть шматок білої тканини, налийте на неї плямовивідник і просочуйте, поки не утворюється піна.

Так ось куди зникає другий носок! Пропадали у вас коли-небудь шкарпетки? Ми зараз відкриємо вам таємницю, куди все-таки вони зникають. При занадто щільному завантаженні машини вони притискаються до краю і потрапляють в невеликий зазор між гумовим ущільненням і барабаном. Щоб такого не сталося, пов’яжіть їх разом або використовуйте спеціальний мішечок для прання дрібних речей.

Періть купальники правильно. Купальники та інший одяг з еластану і спандексу потрібно прати тільки вручну і в прохолодній воді.

Надлишок порошку. Якщо річ дуже брудна – не потрібно сипати більше порошку. Навіть невелика його кількість впорається зі своїм завданням. Багато засобу для прання – багато піни, яка заважає якісному очищенню речей.

Тенісні м’ячики для прання. Якщо після зими ви зважитеся випрати свій пуховик, тоді покладіть до нього ще два тенісних м’ячика в барабан, щоб пух не скочувався і піна добре вимилася з речі.

Придбайте мішечок для прання дрібних речей. Він відмінно підходить для білизни, шкарпеток і колготок. Речі при цьому не розтягуються і не чіпляються.

Очищайте машинку. Не забувайте очищати знімний відсік для порошку і кондиціонера, оскільки під ними скупчуються миючі засоби. Після прання не закривайте дверцята, а дайте машині висохнути і провітритися.

Ці прості прийоми допоможуть вам зберегти ваші речі і пральну машину в ідеальному стані. А ще ви збережете гроші, воду і енергію.

 

СІЛЬ-ПОМІЧНИЦЯ



Сіль є на кожній кухні, й усі звикли, що вона використовується тільки для приготування їжі. Та насправді сіль – добра помічниця в багатьох побутових справах.

 

* Щоб «реанімувати» стару дерев’яну обробну дошку, посипте її сіллю, а потім протріть половинкою лимона. Робоча поверхня стане, як нова.

* Якщо потрібно очистити штучні квіти, але часу витирати кожну пелюстку немає, можна скористатися сіллю. Покладіть букет у кульок із застібкою і сюди ж висипте чашку солі. Після цього добре потрусіть кульок. Сіль всередині впорається з пилом і дрібним сміттям.

* Змочіть бавовняну тканину в солоній воді й загорніть у неї шматок твердого сиру. Продукт довше залишатиметься свіжим.

* Додавайте трохи солі при пранні постільної білизни й бавовняних сорочок. Цей простий спосіб допоможе зберегти їх первісний вигляд.

* Якщо засмітився стік в умивальнику чи ванні, потрібно прочистити труби. Візьміть на 1 склянку харчової соди 1/4 склянки солі, змішайте й засипте у стік. Потім вилийте пів чашки оцту. Через 15 хвилин відкрийте кран із гарячою водою приблизно на 30 секунд.

♦ Посипте сіллю місця, де, наприклад, були розлиті чай, кава чи вино. Вона вбере рідину, полегшивши видалення плям.

♦ Змішайте з оцтом трохи солі, щоб очистити руки від соку буряка чи харчового барвника.

♦ Зробіть суміш солі й оцту і використовуйте, щоб відполірувати латунь, мідь і срібло. Після натирання сумішшю промийте і висушіть предмети.

♦ Додайте кілька столових ложок солі на чотири літри теплої води і вимийте цим розчином вікна будинку і машини.Розчин зруйнує бруд і навіть захистить вікна від виникнення на них льоду у зимовий період.

♦ Додайте кілька столових ложок солі при останньому полосканні білизни. У мороз одяг не замерзне на білизняній мотузці.

♦ Додайте 2 ст. л. солі грубого помелу на 3 л окропу і полийте бур’яни. Також можна насипати суху сіль у тріщини, де не хочете, щоб росла трава.

♦ Посипте сіллю килими і залиште на ніч. На наступний день пропилососьте килими, і вони будуть свіжими.

♦ Позбавити собаку або кота від бліх допоможе полоскання підстилки домашньої тварини в солоній воді.

 

 

Не поспішайте викидати кавову гущу та чай – прості способи їх використання в саду та на городі

 

Використані чай і каву не варто одразу ж викидати тому, що їх можна використовувати на городі.

 

Чайний і кавовий напої для компосту

Найпростішим і доступним способом використовувати залишки від чайного і кавового напою – це скласти залишки на компост. Добрива будуть поступово накопичуватися, згнивати і таким чином самостійно перетворюватися у відмінне добриво для саду та городу. Простіше цього способу вже точно не знайти.

 

Як добриво

Чайний, а також кавовий напої – це не просто гарне, але і абсолютно натуральне добриво для рослин в саду і городі. Як один з варіантів, можна просто в сухому вигляді покласти прямо на землю залишки і присипати ґрунтом. В процесі поступово ці залишки від кавового і чайного напою почнуть згнивати та утворювати корисний для рослин азот. А кава допоможе рослинам добре засвоїти фосфор, а також калій і магній прямо з ґрунту.

Під час використання залишків від кавового і чайного напоїв важливо пам’ятати деякі моменти: річ у тім, що чай здатний дещо висушити ґрунт. З цих міркувань важливо постійно стежити за вологістю землі. А кава здатна закислити ґрунт. Тому потрібно пам’ятати про це перед тим, як розкислювати ґрунт за допомогою золи, наприклад.

Також чайними пакетиками можна просто-напросто мити листя рослин. Таким чином можна прибирати пил і бруд з листя. І на зеленій масі чайні пакетики позначаються вкрай позитивно.

 

Мульча

Залишки від кавового і чайного напою також можна використовувати в якості мульчі. Тим самим, вони будуть захищати грядки від всіляких бур’янів, які не дають рослинам добре рости, мало того, залишки ще й почнуть гнити, тим самим насичуючи ґрунт різними корисними мікроелементами.

Важливо знати про те, що перед застосуванням залишків від чайних і кавових напоїв необхідно їх просушити. Адже інакше може утворитися цвіль, та й мошки швидко злетяться на мокрі залишки. Точно так можна ще й мульчувати кімнатні рослини, за допомогою залишків від чаю і кави. Але також це робити вже з сухими продуктами.

 

Як поліпшувач для ґрунту

Якщо в ґрунт додавати залишки від спитого чайного напою або ж кавову гущу, то тим самим вона стане пухкішою. Це означає, що волога і повітря будуть набагато краще проникати всередину. Органіка, яка починає в ґрунті розкладатися, приваблює дощових черв’яків. А вони, своєю чергою, покращують ґрунт, його структуру, роблять ґрунт легким і повітряним.

 

Допомагають від шкідників

Шкідники терпіти не можуть кавовий запах і біжать від нього. Особливо боїться його попелиця, а також мурахи, слимаки і морквяна муха. Тому корисно буде просто-напросто розсипати кавову гущу прямо на грядці. Тоді всі рослини будуть захищені від різних шкідників.

Такий спосіб, на жаль, як самостійний не допоможе на всі 100% захистити город від шкідників. Але в якості доповнення годиться. Крім того, кава відлякує також кішок, які просто обожнюють топтатися по городу, рити там щось і качатися по молодих рослинах.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар