пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 



ВЕСНЯНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ПРИЗОВ: ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

 

1 квітня стартує черговий призов громадян України на військову строкову службу. Добігають до закінчення підготовчі заходи до цієї важливої кампанії. Як вони пройшли і з якими проблемами вже стикаються працівники, спілкуємося з військовим комісаром Дубровицького районного територіально центру комплектування та соціальної підтримки, підполковником Олександром Ярмошевичем.

 

Чи є якась особливість у цьогорічного весняного призову? Кого візьмуть до війська і скільки юнаки служитимуть?

Перша особливість цього весняного призову полягає в тому, що після здійснення адміністративної реформи на території колишнього Дубровицького району перестала функціонувати районна державна адміністрація і виникло банальне питання щодо створення самої призовної комісії. Виходом з даної ситуації стало створення міської призовної комісії. Розпорядженням голови Сарненської райдержадміністрації на сьогодні вона вже затверджена.

Весняний призов – це другий призов, що проводиться в умовах жорстких карантинних заходів, що також суттєво впливає на порядок організації медичного огляду призовників і безпосередньо на їх відправку на обласний збірний пункт. Адже тепер всі призовники повинні пройти ІФА-тестування і мати довідки про те, що в даний момент юнак не хворіє на Ковід-19.

У цей призов не передбачено відстрочки для вступу у вищі навчальні заклади, яка надавалася минулого року для абітурієнтів, у зв’язку з перенесенням термінів весняної призовної кампанії в 2020-му.

Порівняно із минулорічними планові завдання збільшилися і становлять 35 чоловік. Варто зазначити, що це загальноукраїнська тенденція. Планові завдання на комплектування Збройних Сил та інших військових формувань (Прикордонної служби та Національної Гвардії) збільшилися. У 2021 році ЗСУ планують поповнити свої лави 32 тисячами строковиків. Це на три тисячі більше, ніж торік.

Ще однією особливістю цьогорічного призову є те, що представники військових частин безпосередньо здійснюватимуть відбір на обласному призовному пункті. Національна Гвардія, наприклад, самостійно проводитиме психологічне тестування людей, яких планує забирати до себе. Тож тепер призовники потрапляють спочатку не у навчальний центр, а безпосередньо до тої частини, де проходитимуть службу.

Термін її залишився незмінним. Для осіб з вищою освітою – один рік, для всіх інших – півтора.

Служба у Збройних Силах України – почесний обов’язок кожного чоловіка. Наскільки відповідально до цього підходять юнаки? Чи є добровольці, які наполягають на службі у війську?

Скажу відверто, в порівнянні з минулим призовом, після оповіщення теперішня явка юнаків на медичну комісію набагато нижча. Напевно, основним каменем спотикання стало те, що у зв’язку з адмінреформою, маємо надто низький рівень оповіщення юнаків за місцем проживання. Особливо це стосується новосформованої Дубровицької ОТГ. До минулого тижня військовим обліком тут практично ніхто не займався. Сільські ради розформували, військових обліковців поскорочували. Ті нові люди, які прийшли, тільки вникають в роботу. Благо, міському голові такі завдання не чужі, і Богдан Михайлович Микульський пообіцяв цю ділянку роботи підтягнути.

А, з іншого боку, й менталітет суспільства нині трохи змінився. Ну нема у нас ще того розуміння, що виконання військового обов’язку – є конституційним обов’язком кожного чоловіка і він не обговорюється.

Радує те, що все ж є така категорія юнаків, які приходять одразу, як отримали повістку і охоче йдуть до війська. Хоча, якщо щиро, таких зовсім мало. Можливо, людей насторожує той факт, що Україна досі залишається втягнутою у військовий конфлікт. Хочу запевнити всіх батьків та самих призовників, жоден військовослужбовець строкової служби до воєнний дій не залучався і не залучатиметься.

Зараз вік призовника стартує від 18 років, чи є якась особливість призову юнаків молодше 20-ти?

Призовний вік відповідно до указу Президента України від 18 до 27 років. Бажання чи навпаки не бажання призову з 18 років цим указом не визначено, тому всі територіальні центри комплектування та соціальної підтримки здійснюють призов громадян на військову службу вже з 18 років.

Чи обов’язкове отримання повістки для явки на призовну дільницю?

Ні. Повістка не обов’язкова. Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» призовник має з’явитися на призовну дільницю у 10-ти денний термін з дня оголошення початку призову. Щоправда, за моєї практики такого жодного разу не було.

Відповідальність за ухилення від військової служби…

Раніше кримінальна відповідальність для призовника наставала, якщо він підписував повістку про призов після визнання медичною комісією його придатності, але не з’являвся для проходження служби. Або ж у разі відмови складати відповідний акт. Але після постанови КМУ від 20 січня 2021 року багато чого змінилося. За новими правилами, вже після першого вручення повістки після неявки у військкомат або офіційної відмови юнак повинен відповідати перед законом.

Якщо призовник не з’явився до військкомату без поважних причин, йому загрожує штраф розміром 85-119 грн. За повторне порушення доведеться сплатити до 225 грн.

Чи мають призовники право вибору щодо родів військ, в яких воліли б проходити службу?

Самого бажання тут замало. Призначення в команди відбувається після засідання районної призовної комісії, де визначать стан здоров’я та ступінь придатності тій чи іншій команді даного призовника. Кожна команда має певні вимоги. В Національну Гвардію, приміром, відбирають високих, фізично підготовлених юнаків. Якщо вимоги та бажання призовника щодо місця майбутньої служби збігаються, звичайно, намагаємося їх враховувати.

Як щодо дотримання карантинних вимог в процесі медичних оглядів та під час самого призову?

Медичні огляди організовуємо на території центру, звичайно, враховуємо вимоги щодо соціальної дистанції, дезінфекції та засобів індивідуального захисту. При відправці до війська додатково проводиться ще й ІФА-тестування.

Тепер стартувала вакцинація від Ковід-19. Чи є якісь вимоги щодо того, чи призовники мають бути вакциновані?

З приводу  цього ніяких розпоряджень не надходило. Вимоги такої, що призовник для відправки на обласний збірний пункт, а в подальшому у військо обов’язково має бути вакцинованим, нема. Однак з власної ініціативи, звісно, юнак може вакцинуватися, якщо має таку змогу та бажання.

Чи залишилася можливість проходження альтернативної невійськової служби?

Так. Ті, хто виявив таке бажання, до 1 лютого подавали відповідні заяви. На сьогодні одинадцять юнаків з Дубровиччини зібрали необхідний пакет документів і написали такі заяви. Але одна з проблем, це відсутність на території наших ОТГ  підприємств, де можна було б таку службу забезпечити.

Тому ми стараємося людей переконувати, перед минулим призовом збирали всіх пресвітерів релігійних громад для роз’яснювальних бесід. Навіть якщо людина заявляє, що вона затятий пацифіст (хоча у нас на території нема таких релігійних громад, що категорично забороняють брати до рук зброю), ми з розумінням підходимо до такого її бажання: не брати до рук зброю. Не хочете – не питання. Але у війську є ряд частин, що займаються виключно його забезпеченням. Це чудова можливість для проходження строкової служби для таких релігійних громадян.

Дякую за роз’яснення.

Спілкувалася Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар