пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 





На роботу в Ізраїль – легально

Сотні українців щороку вирушають в Ізраїль у пошуках роботи. Їдуть нелегалами. Тож через ризики та невдачі з недобросовісними фірмами-посередниками заробити копійчину на Землі Обітованій не завжди просто. Та є варіант влаштуватись туди легально. Таку можливість українцям дає угода між нашою країною та Ізраїлем. Про деталі розпитали у  заступника начальника відділу активної підтримки безробітних Дубровицької філії обласного центру зайнятості Лесі Петрівни Веленець.

 

Домовленість про тимчасове працевлаштування у сфері будівництва між Україною та Ізраїлем діє вже кілька років. Чи є серед наших земляків ті, хто скористався цією нагодою?

Так, вже маємо вдалі приклади працевлаштування мешканців Дубровиччини. Наприклад, з серпня цього року Вадим Грицюк, який пройшов відбір ще до запровадження карантину, нині перебуває на роботі в Ізраїлі. Нам вдалось вийти на зв’язок із паном Вадимом та поцікавитись, як йому працюється за кордоном. Чоловік поділився відео та фото об’єктів, на яких ведуться будівельні роботи, розповів про умови та оплату праці, зазначивши наступне: «Працювати нормально. Робочий день триває по 10 годин. Проживання в основному в квартирах зі всіма зручностями та наявною побутовою технікою, по дві людини в кімнаті. За квартиру можуть знімати частково оплату, а можуть і ні, залежно від того, яка фірма. Заробітна плата від 30 шекелів за годину. Я радий, що я тут. Адже можна заробити достойні гроші».

Яких фахівців там потребують?

Відповідно до Угоди, визначено чотири сфери працевлаштування українських фахівців в Ізраїлі:

– опалубник – будівельні роботи (промислове будівництво, обробка деревини), обов’язковим є вміння читати плани будівництва;

– арматурник – робота з металом, також обов’язковим є вміння читати плани будівництва;

– лицювальник-плиточник (покриття стін та підлоги керамічною плиткою);

– штукатур (штукатурні роботи).

Які основні вимоги до кандидатів?

Потрібно володіти професійними  навиками, досвідом і високим рівнем здібностей в одній або декількох з визначених професій. Бути громадянином України віком від 25 до 50 років. Без судимості та попереднього досвіду роботи в Ізраїлі. Не можна мати в цій країні родичів першої лінії, які там проживають чи працюють, крім рідних братів та сестер. І звісно бути фізично та психологічно готовим  до інтенсивної фізичної праці в будівельній галузі у відповідних кліматичних умовах, включаючи роботу на висоті та переміщення важких предметів.

Якщо є бажання, що потрібно робити – куди звертатись і з якими документами?

Для включення до Реєстру кандидатів слід до центру зайнятості за місцем проживання подати паспорт громадянина України; паспорт для виїзду за кордон; облікову картку платника податків.

Як тоді відбувається відбір кандидатів з цього Реєстру?

Зареєстрований та відібраний ізраїльською стороною кандидат на працевлаштування проходить наступну процедуру відбору:

– реєстрація заяви кандидата;

– проходження тестування (професійний іспит та/або співбесіда) кандидатів на працевлаштування для підтвердження професійної компетенції на відібраних ізраїльською стороною екзаменаційних майданчиках;

– випадковий комп’ютерний відбір кандидатів на працевлаштування (метод лотереї), що проводиться ізраїльською стороною. Від загальної кількості осіб, які пройшли тестування, відбираються 75 відсотків кандидатів, 25 відсотків залишаються в резерві;

– проходження медичного огляду у відібраних ізраїльською стороною медичних закладах;

– підготовка та подача документів для підготовки візи;

– відбуття до місця працевлаштування.

До яких фінансових витрат треба бути готовим?

Платежі, пов’язані з процесом працевлаштування, не перевищуватимуть 3688,57 ізраїльського шекеля (або ж зміненої суми відповідно до ізраїльського законодавства). Ця сума включає витрати на проходження медичного огляду, одержання довідки про відсутність судимості, плату (в разі необхідності) за переклад офіційних документів. А також – на авіаквиток до Ізраїлю.

Що чекає на українських робітників в Ізраїлі? Які основні умови договору щодо заробітної плати?

Мінімальний термін дії договору 1 рік, з можливістю пролонгування на термін до 3-х років. Відібрані працівники отримують робочу візу в Ізраїлі. Місячна норма робочого часу – 182 години. Мінімальна заробітна плата – 5 200 ізраїльських шекелів (1327,72 євро – авт.). Понаднормова праця (мінімум 29 годин робочого часу в місяць) оплачується додатково.

Крім вищезазначеної заробітної плати, кадровий підрядник буде вносити місячний депозит у розмірі 700 шекелів на банківський рахунок на ім’я працівника. Ця сума буде зарахована працівнику як вихідна допомога та пенсія. Працівник може зняти кошти, накопичені на законних підставах на його ім’я на депозитному рахунку і назавжди залишити Ізраїль. Якщо працівник не залишить Ізраїль в установлений термін без поважних причин, він буде позбавлений пропорційної частини суми за кожний місяць затримки в Ізраїлі; після 6 місяців затримки працівник втратить повну суму.

Більш детальну інформацію про умови бажаючі зможуть отримати безпосередньо у фахівців Дубровицької районної філії Рівненського ОЦЗ. Вони здійснюють активне консультування шукачів роботи щодо працевлаштування в Ізраїлі.

Запитувала Леся КОНДРАТИК.

Фото Вадима Грицюка з будівництва в Ізраїлі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар