пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 



Про дешевого трактора і чудового коня. І не тільки…

 

Петро та Галина вирішили продати коня. Господар надумав їхати до Польщі, тому кінь у господарстві став не потрібним. Оголошення про продаж донька виставила в Інтернеті на кількох сайтах. «Опиши нашого коня гарно, – попросив батько, – він і справді хороший, шкода такого й продавати… Та й телефон напиши, доню, і мій, і твій. Доки я пораюся по господарству, то можу й проґавити дзвінок, а у тебе телефон завжди при собі». Донька поїхала до Рівного, де працює, а батьки вдома стали очікувати покупців.

Того ж дня у Вікторії (доньки господаря) пролунав дзвінок. Власник гарного чоловічого голосу сказав, що хоче купити саме такого коня. Віка порадила подзвонити батьку, бо не могла дати точну характеристику гнідому. Тоді потенційний покупець попросив і мамин номер телефону, бо раптом господар не почує виклик. Дівчина озвучила і номер матері. А далі, як розповідає Віка, – все було, як у сні. Незнайомець знову зателефонував до неї й сказав, що хоче скинути на картку дівчини три тисячі гривень, завдаток за коня. Чоловік переконав співрозмовницю, що його намір придбати коня серйозний, і він нікому не поступиться у цій покупці. Чоловік назвав своє прізвище і місце проживання. Дівчина довірливо продиктувала номер банківської картки. Через пів години на телефон прийшло СМС-повідомлення, що з банківської картки Вікторії знято залишки зарплати, близько п’яти тисяч гривень. Схвильована дівчина побігла у банк. Але там їй допомогти нічим не змогли.

Це одна з небагатьох реальних історій, які я чула останнім часом від добре знайомих людей. Було й таке, що через дії аферистів мало не постраждала важкохвора людина, якій у Дубровиці збирали кошти на лікування. До її сестри також подзвонили й представилися благодійниками. «Наш фонд хоче переказати на лікування недужій десять тисяч гривень», – розмова почалася з нібито позитивного моменту. Номер картки був в оголошенні. Жінка перепитала, звідки у цих людей інформація про її хвору сестру. Вони відповіли, що спочатку прочитали в Інтернеті оголошення, а потім спілкувалися з Любою Климчук з Дубровиці, яка дуже просила надати допомогу хворій. Але, щоб пересвідчитися, що оголошення реальне, вони попросили назвати номери телефонів кількох рідних. Жінка продиктувала номери матері та батька.

Отож сиджу я ввечері, п’ю чай і бачу телефонує до мене сестра хворої. «Любо Володимирівно,  – каже вона, – спасибі, що поширили наше оголошення про збір коштів. І спасибі вам, що розповіли про хвору, нашу ситуацію, наші потреби представникам благодійного фонду. Якби не ви, то цей фонд і не звернув би на нас увагу». Отут-то у мене і закрався сумнів: «із жодною людиною про вашу хвору сестру я не розмовляла. Я лише поширила ваше оголошення. А потім його перепостили ще сотні людей, – відповіла я. – Вас обманюють». І тут жінка зізналася, що надиктувала незнайомцям кілька телефонних номерів. «Біжіть в банк, терміново, знімайте гроші, – порадила я, – бо хтось зніме їх швидше від вас». Жінка викликала таксі, поїхала у банк, зняла з картки двадцять тисяч гривень (допомога від людей на лікування). На картці залишилося триста гривень. Вона прийшла додому і зателефонувала мені, розповівши, що ніхто її банківську карту не зламував.

Але зовсім скоро прийшло повідомлення на телефон, що з картки моєї співрозмовниці зняли триста гривень, ті, що залишилися. Дуже болючою ця ситуація була і для мене. Адже шахраї використали й моє ім’я, з метою втілити їх задум у життя. І дякувати Богові, що все закінчилося добре. І гроші справді пішли на лікування.

На жаль, використовуючи як нові сценарії «розводів», так і «класичні», злодії незмінно знаходять нових жертв: «Алло, з вашим сином сталася біда, але ми можемо допомогти…», «Вітаємо, ви виграли в лотерею, для отримання авто перерахуйте гроші…», «Вам дзвонять з банку. Нам треба уточнити деякі дані вашої картки…». Подібні фрази – стандартний початок стандартних шахрайств. За такими схемами злодії працюють уже не перший рік. Попри це, щоразу знаходячи для них нових жертв.

У відкритому доступі статистики про кількість здійснених афер та шахрайств немає. Утім стрічка новин Міністерства внутрішніх справ України свідчить: цей «промисел» живе і процвітає. Про що пишуть найчастіше на цю тематику? Які шахрайства найбільш популярні в Україні?

 

«З вашими близькими сталася біда»

«Дзвінок телефону в будинку 79-річної жінки пролунав близько десятої години ранку. У слухавці чоловічий голос, який вона сприйняла як голос сина, благав її допомогти, бо він побитий і зараз у поліції. При цьому одразу заспокоїв, що все можна залагодити фінансово. Жінка була впевнена, що спілкувалася зі своєю дитиною, тож не вагаючись виконувала все, що їй говорили. Пенсіонерка зібрала всі заощадження: вісім тисяч гривень та дві тисячі доларів США. Невдовзі до будинку під’їхало таксі, водію якого вона віддала всі кошти. Під час передачі грошей зловмисник постійно говорив з жінкою телефоном, аби ситуацію тримати під контролем… Трохи заспокоївшись, мати вирішила сконтактувати з сином, аби упевнитись, що той живий-здоровий. Однак почула його спокійний голос, що він давно на роботі, і у нього усе добре. Зрозумівши, що її ошукали, звернулась за допомогою до правоохоронців» (повідомлення відділу комунікації ГУ НП в Рівненській області від 2018 р.).

Цей сценарій і справді хрестоматійний. Зазвичай, жертвами такого виду шахрайства стають літні люди. «Ситуації», у які потрапляють їхні «псевдо близькі» можуть бути різні. Це й описане «затримання поліцією», і винуватість у ДТП, чи ж необхідність термінового лікування, внаслідок аварії… Шахраї, зазвичай, б’ють на емоції та переконують: діяти потрібно терміново, і кожна секунда затримки – може вартувати життя. Завдання афериста – викликати стрес і змусити людину, вимкнувши розум, керуватися емоціями.

У таких випадках можна порадити: не реагувати на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками поліції й вимагають грошей за свої «послуги». Не довіряти незнайомцям, що дзвонять на мобільний чи ж стаціонарний телефони, на слово. Перед тим, як почати панікувати, поставте якомога більше запитань людині, що вам телефонує. Аналізуйте усе почуте. Іноді досить лише одного запитання – «У яке місто до вас телефонують?», аби співрозмовник по той бік слухавки завершив діалог. Не поспішайте перераховувати гроші на вказаний номер або віддавати їх особі, яка по них прийде – усе це різновиди вдало вибудованої схеми. Скажіть, що вам потрібен час на те, аби зібрати необхідну суму, хоча б кілька хвилин. Використайте цей час, аби зв’язатися зі своїми близькими та порадитись із кимось зі знайомих, і розібратися у ситуації. Зазвичай шахраї давлять на психіку. Аби втримати емоції під контролем, приберіть слухавку від вуха і порахуйте до десяти. Після цього усе почуте сприйматиметься з більш холодною головою.

 

SMS: «Ви виграли авто!»

Повідомлення про виграний автомобіль, квартиру, інші дорогі речі приходять на мобільний або у листах. Пояснюють: щоб отримати приз, необхідно сплатити відсоток чи кілька від вартості товару. Так неотриманий «приз» може обійтися у кілька тисяч гривень.

Розігруючи цей сценарій, аферисти грають на вірі українців у дива і «халяву». Отримати безкоштовно авто чи ж інший коштовний приз – мрія чи не кожного. Шахраї, як професійні психологи, переконують, що скористатися пропозицією можна лише у цю хвилину, не маючи часу на роздуми. Мовляв, з хвилини на хвилину фортуна може обрати іншого. І люди, окрилені щастям і думкою, ведуться на цю пропозицію.

У таких випадках можна порадити тільки єдине: не бути надто довірливими та вмикати здоровий глузд. Перед тим, як перераховувати кошти, поставте самому собі питання – «як можна щось виграти, не бравши участь в акції?». Безплатний сир – відомо, де можна знайти.

 

«Вигідна ціна, але за умови передоплати»

Ви прочитали в Інтернеті оголошення, про те, що можна дуже вигідно купити певний товар, але лише за умови передплати. Ціни – привабливі, але за умови обов’язкової часткової або стовідсоткової передоплати на банківські картки. Не поспішайте так купувати. Цілком ймовірно, що вас хочуть обманути й за цим оголошенням стоїть взагалі нереальний продавець. Вас просто вирішили кинути на певну суму.

Цей шахрайський сценарій також побудований на вірі українців у дива. За неймовірно вигідною пропозицією вам можуть запропонувати придбати усе: від одягу та побутової техніки – до пластикових вікон та цукру. Єдина умова – передоплата. Аби стовідсотково уберегтися від таких шахраїв, потрібно діяти за схемою: отримав товар, перевірив якість і тільки після цього заплатив. Пам’ятайте народну мудрість: скупий платить двічі. Причому усвідомлюйте: шахраї, зазвичай, люди розумні й винахідливі. Позитивні відгуки на сайтах чи ж форумах – можуть бути справою їхніх же рук. А передоплата як обов’язкова умова – маркер, що із цим продавцем бажано справи не мати.

 

«Потрібні дані картки, аби перерахувати кошти» 

Між тим, небезпечно в Інтернеті не тільки купувати, а й продавати. Часто Інтернет-шахраї намагаються заволодіти даними платіжних карт своїх жертв. Як? Варіантів безліч. Ось одна з інформацій про такий обман.

«25-річна дівчина через сайт безплатних оголошень намагалась продати власну весільну сукню. Одного дня їй зателефонував «покупець». Чоловік представився співробітником салону прокату весільних суконь. Запропонував придбати сукню, перерахувавши на картковий рахунок усю суму. Але, бо купувати буде начебто юридична особа, то для проведення платежу необхідно вказати додаткові дані, як-то номер картки, строк її дії, паспортні дані продавця та ідентифікаційний код. Потім дівчині зателефонували із «закритого номера» і, представившись працівником банку, уже жіночий голос для ідентифікації клієнта попросив назвати «кодове слово», яке вказується в банківських анкетах… Дівчина в останній момент зрозуміла, що стала жертвою шахраїв і ледь встигла заблокувати картку».

Шахраї можуть і одразу представлятися співробітниками банку, розповідати історії про «проблеми в системі», необхідність терміново відновити усі персональні дані клієнта, аби зберегти гроші на рахунку, або ж щоб переконатися, що ваша картка не була вкрадена. Але для цього вони обов’язково вимагатимуть назвати усі ваші персональні та карткові дані. Або ж просто попросять зачитати код, який прийде вам по sms і, начебто, підтверджуватиме те, що картка ваша, і з нею усе гаразд. Та уважно читайте, що написано у повідомленні. Адже у цей час, найімовірніше, шахраї саме намагаються через банкомат скористатися зручною для них послугою «готівка без картки». І все, що їм потрібно – той самий код, який від вас і вимагають. Щойно його буде озвучено – гроші буде знято з рахунку.

Тому: нікому й ніколи не повідомляє свій ПІН-код картки. У жодному разі не надавайте особисту інформацію у відповідь на електронні листи чи ж дзвінки із начебто банку. Краще самі перетелефонуйте на офіційний номер call-центру вашої фінустанови й з’ясуйте ситуацію. Працівник банку ніколи не буде дзвонити до вас із закритого номера. Якщо вас просять надіслати пароль або інші карткові дані, не робіть цього, поки самі не зв’яжетесь із банком і не переконаєтесь, що це не спроба шахрайства.

Найголовніше у наш час – бути обачним. Упіймати шахрая, який телефонує вам з іншого кінця України, дуже непросто. Тому часто подібні злочини залишаються нерозкритими. Так, наприклад, як чоловік з нашого району купував в Інтернеті трактор, перерахував продавцям тридцять тисяч гривень. А трактор так і не приїхав. Знаю цю бідову сім’ю, яка копійка до копійки двадцять років складала на той тракторець. Але… Господар написав заяву до поліції, та продавців трактора так і не знайшли. На жаль. Скільки ще нереальних тракторів продадуть шахраї, невідомо.

 

Кохання в інтернеті – не завжди кохання

Кіберполіція України у своїх повідомленнях наголошує на окремому виді шахрайств, що вчиняються з використанням мережі Інтернет. Це – онлайн-знайомства, де під виглядом наречених-іноземців, злочинці шукають собі другу половинку серед українок.

Не зважаючи на велику кількість інформації про такі факти в мережі, а особливо на різного роду тематичних форумах, на жаль, безпосередньо до кіберполіції надходили лише поодинокі звернення ошуканих громадян.

Це легко зрозуміти, адже усі потерпілі – це жінки, які переважно соромляться, що потрапили у таку ситуацію та не хочуть розголосу таких фактів. Отож шахраї вишукують собі жертву на різноманітних сайтах знайомств, в інших соцмережах: це, як правило, самотні жінки, які самотужки виховують дітей і потребують допомоги, мріють про покращення життя.

Перш ніж приступити до спілкування, шахраї вивчають інформацію про потенційну жертву в соціальних мережах, а саме: родинні зв’язки, коло друзів, наявність дітей, освіти, захоплення та інше. Потім вони переходять до наступного етапу обробки жертви – онлайн-спілкування: листування, форуми, «Skуре», мобільні месенджери та інше.

Нерідко, використовуючи різноманітні Інтернет-ресурси, шахраї приховують інформацію про своє реальне місце перебування та видають себе за іноземців: англійців, італійців, громадян ОАЕ та інших країн «привабливих для проживання», а насправді вони знаходяться на території нашої держави. Після більш детального знайомства в інтернеті «кавалери» переходять до телефонного спілкування. Наведу два приклади шахрайських схем, про які мені розповідали їх реальні учасниці.

Моїй знайомій Олені на одному з сайтів знайомств написав Олександр, він представився лікарем-хірургом з Мюнхена. Чоловік пояснив, що з німкенями у нього не складається, тому він шукає дружину-українку. А ще Олександр зазначив, що Олена дуже схожа до його покійної мами в молодості, тому він закохався з першого погляду. Спочатку листувалася пара на сайті знайомств, потім перейшли у «Вайбер». Листи Олександра були дуже ніжними, жінка справді закохалася у цю людину. Напередодні Нового року лікар сказав, що хоче вислати Олені подарунок. Це був дуже дорогий золотий ланцюжок з кулоном, Олександр прислав його фото. Він сказав, що цей подарунок жінці доставить кур’єрська служба. Потрібно буде сплатити пересилку, але і на ці витрати він вклав в посилку 50 євро. Через кілька днів на емейл Олени прийшло повідомлення від поштової служби з описом посилки й пропозицією перевести на вказаний рахунок 40 євро, після чого подарунок їй буде доставлено. Гроші жінка переказала, але наступного дня ввечері зник з мережі лікар і більше ніколи не виходив на зв’язок. Вже згодом в інтернеті Олена знайшла чимало відгуків ошуканих жінок, які листувалися з «хірургом» Олександром.

Ще один приклад. 45-річній розлученій матері двох дорослих дітей, на «Facebook» написав чоловік, який представився 53-річним вдівцем з двома дітьми, антикваром з США. Він писав довгі, докладні, щирі листи, і, що особливо Анні подобалося, – грамотні, навіть поетичні, гарною англійською.

Жінка попросила доньку знайти на супутниковій карті будинок Ніка. Будинок справді був. Ганна дедалі більше прив’язувалася до нового друга. До третьої години ночі вона писала листи, немов під гіпнозом. Чекала, хвилювалася… Через пару місяців інтенсивного листування й телефонних розмов, кавалер написав, що їде в Лондон укладати угоду, а звідти разом з донькою – до Ганни в гості. Потім «антиквар» повідомив, що для закінчення угоди летить до Малайзії. Але там раптом виявилося, що у нього не вистачає грошей на виплату за договором. 15 тисяч доларів. А в Малайзії застаріла банківська система, картка не працює, і взагалі там криза, і ні в кого попросити грошей, і дочка нудьгує. «Ти у мене найближча людина, ближче тебе нікого немає, – писав Нік. – Прошу, вишли мені в борг ці гроші, не відвертайся від мене у важку хвилину, ми будемо любити один одного вічно». До листа доклав копії контрактів, всі розрахунки, чеки.

Побачивши документи, Ганна сильно здивувалася: хіба таке показують малознайомій людини? А прохання про гроші відразу її протверезило. Жінка поступила мудро: вона відповіла, що грошей немає – звідки, мовляв, такі суми. Нік став наполягати, благав взяти у подруг в борг, нехай не всю суму… і чим настирніше просив, тим ясніше ставав його задум. Коли остаточно відмовила, Нік в той же день видалив свою сторінку в ФБ. Жінка відбулася депресією з приводу даремно витраченого часу. З іншого боку, підтягнула свою англійську. А потім донька знайшла в Інтернеті відгуки ошуканих жінок, які висилали кошти кавалерам у скрутних ситуаціях.

Також, одним із видів шахрайської діяльності в мережі, пов’язаної з онлайн-знайомствами, є спілкування шахраїв з потерпілими з використанням «Skуре», а саме, коли молоді люди (віком у в середньому від 17 до 25 років) знайомляться із дівчатами онлайн, розпочинають спілкування та погоджуються на пропозиції своїх нових знайомих продемонструвати чи оголити певні частини тіла, інші пропозиції дій, за які потім у них вимагають сплату за нерозповсюдження відповідних відеозаписів за участю потерпілого серед його знайомих, друзів, родичів чи просто в «YouTube».

Кіберполіція нагадує: будьте обережні у спілкуванні з незнайомими особами в мережі. Не перераховуйте кошти, не передавайте персональні дані, документи та іншу інформацію, якою зможуть скористатися шахраї.

    Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар