пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 




Так що там з лікарняними?

Минулого тижня соцмережі та новині сайти стрімголов облетіла інформація: «30 червня набуде чинності закон, який передбачає відміну оплати лікарняних українцям». Виявилось, це правда. Принаймні, якщо вірити тому, що наухвалювали депутати.

 

Адміністратори спільноти, що бореться з фейками, «По той бік новин» розбирались у цьому питання. На основі їхньої розвідки і ми розповімо нашим читачам про суть колізії депутатського рішення.

Не пригадуємо, коли востаннє так масово щось «розносили» «Фейсбуком» – за день понад 65 тисяч поширень і близько восьми тисяч уподобань. Справжній інфовірус.

Коли побачили цей допис, спершу здалось, що це – дезінформація. Але треба пам’ятати, як іноді те, що здавалося правдою, виявлялося фейком. І навпаки. Саме тому важливо читати новини неупереджено і критично, з дрібкою здорового скепсису.

І в першу чергу зерно правди  шукати в першоджерелі. В цьому випадку - це Закон про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У статті 22 чорне по білому написано: на допомогу можна розраховувати в таких випадках (наводимо лише ключові пункти, повний перелік читайте в законі):

1) тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

2) на період перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Перекладемо простішою мовою – якщо нічого не зміниться і народні обранці не ухвалять нові «поправки» (а вони збираються), то в майбутньому на «лікарняне» під час хвороби справді  розраховувати не варто.

Грошова допомога передбачена тільки на період реабілітації –  «комплекс заходів, яких потребує особа, яка зазнає або може зазнати обмеження повсякденного функціонування внаслідок стану здоров’я або старіння у взаємодії з її середовищем».

Можна довго сперечатися, що саме мали на увазі законодавці. Але не займаємося інтерпретаціями і гаданням на кавовій гущі, розбираємо тільки «букву» закону. Лікують від хвороби, а від її наслідків – реабілітують.

Другий випадок комусь може хибно вселити надію, буцімто якщо людина лежить у лікарні, то хоча б тоді може розраховувати на грошову допомогу. Але ні – цей пункт стосується тільки «ковідників». Ні грип, ні запалення легень, ні інфаркт абощо не входять до «страхового випадку».

Як же так сталося, спитаєте ви? Насправді, за першою редакцією закону на допомогу можна було розраховувати у випадку «тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Але потім на засіданні робочої групи до першого пункту статті 22 внесли поправку 632, яка вводиться в дію з 30 червня цього року. Згідно з нею, після слів «тимчасової непрацездатності» дописали «на період реабілітації».

 

Частина законодавців помітили цю колізію і вже зареєстрували законопроєкт про внесення змін до вищезгаданого закону – щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності.

 

«Допомогу за таким страховим випадком після введення в дію цієї частини Закону з 30 червня 2021 року не отримають близько 2,5 млн. осіб», – застерігають автори документа.

 

Натомість вони пропонують повернути першу редакцію: «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві». Як бачите –  зникло горезвісне доповнення «на період реабілітації».

 

Тож сподіваємось на здоровий глузд законотворців. І це виявиться лиш тимчасовим непорозумінням. Особливо зараз, коли лютує у коронавірус і потреба в лікарняних виплатах зростає.

 

Тим часом у Фонді соціального страхування попереджають про затримки. Причина, кажуть, у пандемії. Торік у листопаді та грудні вони отримали вдвічі більше заявок на оформлення грошових компенсацій, ніж зазвичай. Із таким напливом не справились і заборгували людям. Щоб перекрити фінансову дірку Фонду соціального страхування, Кабінет міністрів виділить із бюджету 400 мільйонів гривень.

 

Як і скільки допомоги можна отримати від Рівненської ОДА

 

Хто може претендувати на допомогу від адміністрації?

У відповіді на інформаційний запит за підписом заступниці голови Рівненської ОДА Людмили Шатковської йдеться, що допомогу можуть отримати:

• громадяни області, які потрапили в скрутне матеріальне становище;

• потребують дороговартісного лікування;

• потерпіли від стихійного лиха, надзвичайних ситуацій;

• не мають можливості отримувати з будь-яких джерел існування з поважних причин;

• учасники бойових дій, учасники антитерористичної операції – добровольці, члени сімей загиблих в АТО та сім’ї загиблих на Майдані;

• батьки (або законним представникам за наявності відповідних документів) дітей з інвалідністю та із малозабезпечених і багатодітних сімей.

Як цю допомогу отримати?

Щоб отримати допомогу, треба звернутися із заявою про надання допомоги до голови чи заступників голови ОДА на особистому прийомі або надіслати заяву поштою, передати уповноваженими особами.

До заяви, поданої до відділу роботи із зверненнями громадян апарату ОДА, додаються:

• копії сторінок паспорта громадянина України або копія паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм з додатками;

• копія реєстраційного номера облікової картки платника податків;

• підтвердні документи щодо факту складних життєвих обставин, спричинених довготривалим лікуванням, станом здоров’я, соціальним становищем у разі пожежі, стихійного лиха та інших тяжких особливих обставин тощо, а саме:

• довідка медичного закладу;

• на відшкодування збитку від пожежі, стихійного лиха –  копія пожежної частини про пожежу, довідка сільської ради тощо;

• копія довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечення її проведення і захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України або посвідчення, що підтверджує встановлений статус;

• копія посвідчення, що дає право на визначені чинним законодавством пільги (у разі наявності);

• копії документів, які підтверджують родинний зв’язок (у разі звернення за одержанням матеріальної допомоги на члена сім’ї);

• для внутрішньо переміщених осіб копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Скільки можуть дати?

Допомогу від ОДА можна отримати раз на рік. Її розмір визначає комісія з питань надання одноразової матеріальної допомоги найбільш незахищеним верствам населення Рівненської області в межах від 300 до 5000 гривень.

У разі довготривалого чи вартісного лікування, стихійного лиха, поранення, контузії та каліцтва, отриманих внаслідок участі в АТО тощо, за пропозицією комісії та погодженням голови чи його заступників, в ОДА можуть надати більшу допомогу і як виняток – повторно за рік.

У 2020-му році Рівненська ОДА надала одноразову матеріальну допомогу 2033 людям на загальну суму 3,52 мільйона гривень. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар