пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 Діабет – не вирок, а спосіб життя





Оксана Золотаревич, лікар-ендокринолог Дубровицької міської лікарні, відповідає на найбільш поширені запитання про цукровий діабет.

Оксано Іванівно, чи зростає кількість хворих на цукровий діабет і що це за недуга?

В Україні на цукровий діабет хворіє майже півтора мільйона людей, це офіційні дані. Насправді ж захворюваність на цю недугу значно більша, оскільки в багатьох українців, хворих на цукровий діабет другого типу, залишається недіагностованим. На Дубровиччині наприкінці 2020 року на обліку стояло 1426 хворих на цю недугу, з них: 222 дорослих і 16 дітей – на інсулінотерапії. Багато нових «діабетиків» було виявлено на фоні ковіду. Вже за два місяці цього року вперше призначено інсулін п’ятьом дорослим і одній дитині.

Загалом, поширення діабету в Україні зросло за останніх десять років вдвічі, передусім через збільшення недужих на діабет другого типу. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України – наслідок захворювання на діабет.

Діабет – це група метаболічних порушень, що характеризується хронічною гіперглікемією, яка є наслідком порушень секреції інсуліну, дії інсуліну або обох цих чинників. Хронічна гіперглікемія (клінічний симптом, що характеризується високим рівнем глюкози в сироватці крові порівняно з нормою) при цій недузі супроводжується ураженням, дисфункцією або недостатністю різних органів і систем, зокрема очей, нирок, нервової системи, серця та кровоносних судин.

Розкажіть про симптоми та типи діабету

Основні симптоми хвороби: посилене виділення сечі, яке викликається підвищенням її осмотичного тиску через наявність в сечі розчиненої глюкози (глюкози в сечі людини при відсутності патологій бути не може). Виявляється рясним прискореним сечовипусканням в денний, а також у нічний час. Постійна спрага, зумовлена істотними втратами з сечею води, а також збільшенням осмотичного тиску крові. Невгамовний постійний голод. Цей симптом викликається порушенням обміну речовин, що супроводжує діабет, а точніше – нездатністю клітин поглинати, а також переробляти глюкозу без інсуліну. Виражене схуднення, особливо характерне для діабету 1-го типу. Це типовий симптом, що з’являється, всупереч наявності у хворих підвищеного апетиту. Схуднення, а нерідко навіть виснаження хворих, свідчить про підвищений катаболізм жирів, а також білків через виключення глюкози з енергетичного обміну клітин хворого. Іншими скаргами може бути зниження зору, підвищена втома, погане загоєння ран, гнійні висипання на шкірі, свербіж шкіри та в ділянці промежини, грибкові захворювання шкіри, зниження потенції у чоловіків.

Розрізняють декілька типів діабету: діабет 1-го типу (або ж інсулінозалежний) – автоімунне захворювання, при якому порушення вуглеводного обміну обумовлено деструкцією В-клітин підшлункової залози, що зазвичай приводить до абсолютної інсулінової недостатності (тому запобігти захворюванню практично неможливо).

Діабет 2-го типу (інсулінонезалежний) – виникає внаслідок неефективного використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надмірною масою тіла і браком фізичної активності.

Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня глюкози у крові, яке розвивається у жінок в період вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень у період вагітності та пологів.

Специфічні типи діабету внаслідок інших причин, наприклад, моногенні форми діабету, хвороби підшлункової залози (такі як муковісцидоз та панкреатит), медикаментозно – або хімічно-індукований діабет (наприклад, при лікуванні ВІЛ/СНІДу або після трансплантації органів.

 

Які основні методи лікування цієї недуги?

Лікування здійснюється комплексною терапією, яка включає: харчування, фізичну активність, цукрознижуючі препарати, самоконтроль глікемії, навчання основам управління захворювання. Найбільш важливим є дотримання дієти з максимальним обмеженням продуктів, що містять цукор і глюкозу, обмеження вживання жирів (особливо тваринних – сало, масло). Усім пацієнтам з надлишковою масою тіла/ожирінням рекомендується обмеження калорійності раціону, з метою помірного зниження маси тіла. Існує метод розрахунку їжі за «правилом руки», який допоможе визначити кількість їжі в порції на один прийом їжі. Долоня руки – білки (кількість пісного м’яса); кулак – вуглеводи (кількість відварених каш з круп, рису, пасти, макаронних виробів або овочів); великий палець – ненасичені жири (олії, горіхи); кінчик великого пальця – насичені жири (вершкове масло, сир, маргарин, жирні м’ясні продукти). Різке і нефізіологічне обмеження в харчуванні й голодування протипоказані. Обов’язково рекомендується фізична активність, яка підвищує чутливість до інсуліну і знижує рівень глікемії. Фізичні навантаження повинні бути регулярними, не травматичними. При декомпенсації діабету, особливо в стадії кетоацидозу, вони протипоказані. Додатково лікар прописує препарати для стабілізації рівня цукру в крові.

 

Які ризики та ускладнення несе за собою ця хвороба?

У дорослих людей, хворих на діабет, ризик розвитку інфаркту та інсульту у кілька разів вищий від інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум удвічі вищий за тих, у кого цієї хвороби нема. 6,2 % смертей у світі пов’язано з діабетом. Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та, в кінцевому результаті – ампутації.

Ураження сітківки очей виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет – основна причина ниркової недостатності.

Дуже багато наголошувалося, що люди, які хворі на цукровий діабет більш вразливі до коронавірусу.

Так, люди з цукровим діабетом під час світової пандемії коронавірусу COVID-19, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, входять до основної групи ризику важкого перебігу захворювання.

Вони мають вищий рівень ускладнень і смертності від COVID-19, оскільки асоційовані з порушенням імунної відповіді, що робить їх більш сприйнятливими до інфекцій (особливо з поганим його контролем). В умовах, коли існують карантинні обмеження і загрози для імунітету, пацієнтам слід ставитися до власного здоров’я з усією відповідальністю.

Які поради дасте землякам щодо профілактики діабету?

Правильно харчуйтеся. Споживайте їжу з низьким вмістом жиру, з більшою кількістю рослинних волокон. Їжте якнайбільше страв з овочами й фруктами, більше продуктів, багатих на складні вуглеводи. Це сповільнить надходження глюкози в кров, буде підтримувати низький рівень холестерину. Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу. Харчуйтеся маленькими порціями, через 4 години. Це кращий спосіб забезпечити кров необхідною кількістю інсуліну для переварювання їжі, що ви з’їли. Не вживайте цукор і сіль. Навіть дуже мала кількість спожитого цукру може значно підняти його рівень у крові. А солона їжа різко підвищує кров’яний тиск.

Слідкуйте за своєю вагою. Займайтеся спортом. Заняття фізичними вправами не менше 5 разів на тиждень, знижують ступінь ризику захворіти на цукровий діабет на 50%. Вживайте вітаміни. Уникайте стресів. Відмовтесь від алкоголю і тютюну. Контролюйте свій рівень цукру в крові. Сьогодні діагноз цукровий діабет, на жаль, не рідкість. Однак досягнення медицини дозволять хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно працювати та займатися спортом. І якщо вже виставлений діагноз діабету, не потрібно панікувати та впадати у відчай. Діабет не вирок, а спосіб життя. Бережіть себе і будьте здорові!

 

 

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар