пʼятниця, 16 квітня 2021 р.

 

Зміни з 1 квітня: підвищення пенсійного віку, перерахунок пенсій, нові ціни на газ, весняний призов до армії та інше

 

У квітні в Україні підвищився пенсійний вік для жінок, хоча пенсійні зміни на цьому не завершаться. Також з 1 квітня постачальники газу мають запропонувати споживачам річні контракти, почався призов до війська та з’являться нові медичні гарантії.

 

Коли на пенсію?

З 1 квітня підвищився пенсійний вік для жінок. Це останнє підвищення віку в рамках змін, ухвалених ще у 2011 році.

Ті, хто народилися у період з 1 жовтня 1960 року до 31 березня 1961 року, ще могли виходити на пенсію у 59,5 року. А ті, хто народилися з 1 квітня 1961 і пізніше, вже йтимуть на пенсію у 60.Таким чином пенсійний вік для чоловіків і жінок в Україні зрівнявся і становить 60 років.

Для отримання пенсії за віком страховий стаж людини має бути не менше 28 років. Якщо ж він менший, то пенсії за віком доведеться чекати до 63 років.

Згідно із пенсійною реформою, від 2011 року пенсійний вік жінок кожного року підвищувався на пів року, - від 55 років до 60, щоб зрівнятися із чоловічим.

У 2017 році пенсійна реформа продовжилася, і за нею на призначення пенсії став впливати не лише вік, але й страховий стаж - час, коли сплачувалися внески на обов’язкове державне пенсійне страхування. У 2021 році мінімальний страховий стаж становить 28 років, але він збільшуватиметься щороку - до 35 років у 2027. Щоправда, ці зміни не торкнуться осіб, які віднесені до потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, які проживають в 3 зоні. Для них вихід на пенсію залишиться незмінним – після досягнення 54 років при наявності відповідного стажу.

Звернутися за пенсією можна за місяць до досягнення пенсійного віку або впродовж трьох місяців після.

За даними Пенсійного фонду, на початок цього року в Україні було 11,1 млн. пенсіонерів, із яких 2,7 млн. продовжували працювати. Понад три чверті українських пенсіонерів мають пенсію до 4 000 грн. на місяць.

 

Перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів

З 1 квітня Пенсійний фонд проведе перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Пенсії перерахують приблизно для 2 млн. осіб – тим, кому пенсія була призначена чи перерахована до 1 квітня 2019 року.

При цьому, пенсію не перерахують для приблизно 700 тисяч пенсіонерів, які вийшли на пенсію після 1 квітня 2019 року – для них запланований найближчий перерахунок не раніше квітня 2022 року.

При цьому, перераховуватися буде «чиста пенсія», нарахована за роки стажу – без спеціальних доплат.

Формула розрахунку пенсії наступна:

Пенсія = середня зарплата * трудовий (страховий) стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку.

Коефіцієнт заробітку вплине на збільшення пенсії у випадку, якщо після виходу на пенсію зросла і зарплата пенсіонера, який продовжує працювати.

При цьому, якщо пенсіонер, який працює, тепер заробляє менше, ніж до виходу на пенсію, то під час перерахунку буде врахований тільки додатковий стаж, а нова, нижча зарплата – ні. Для перерахунку пенсій українцям не потрібно додатково звертатися до Пенсійного фонду.

 

Скільки платити за газ?

31 березня завершився термін дії постанови, якою взимку уряд обмежив ціни на газ для населення. Тож з 1 квітня ціна для побутових споживачів за логікою повернеться до ринкового рівня. В уряді очікують, що вона не перевищить нинішній граничний рівень у 6,99 грн. за куб.

Під кінець березня більшість компаній таки запропонували ціни на цьому рівні або нижче. Проте є й ті, хто пропонує газ дорожче – від 7,6 грн. за куб до 8,85 грн. за куб.

Державний «Нафтогаз» повідомив, що у квітні збереже для своїх клієнтів ціну в 6,86 грн. за куб, а для тих, кого не змогли забезпечити газом їхні постачальники, пропонує 6,99 грн. за куб. У компанії також кажуть, що за дорученням уряду завершили розробку річного тарифу на газ.

«Ця ціна працює як страховка на авто. Вона дозволяє уникнути проблеми (у випадку з цінами на газ – пікових стрибків цін взимку), але, на відміну від страховки, не потребує сплати наперед», – пояснили в «Нафтогазі». Нові пакетні пропозиції від «Нафтогазу» будуть готові до початку травня.

Разом із тим, у «Нафтогазі» наголошують, що наразі постачають газ лише 13% споживачів на роздрібному ринку. 65% ринку побутового газу належить регіональним газзбутам.

Очікується, що такі ж річні пакети запропонують й інші учасники ринку. А споживач зможе змінювати річний тарифний план впродовж року на щомісячний, а також обирати будь-якого іншого постачальника газу.

 

Що з опаленням?

А от для тепловиків ціни на газ знизяться.

Як повідомив «Нафтогаз», який постачає газ для виробників теплової енергії, вартість газу у березні буде на 8% менше, ніж у лютому, і становитиме 6,28 грн. за куб (без ПДВ та витрат на транспортування).

Для споживачів це врахують у платіжках, які вони отримають вже у квітні, коли опалювальний сезон завершується.

У «Нафтогазі» також нагадують, що до 30 вересня 2021 року надали виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф. До 1 травня 2021 року уряд, «Нафтогаз» та Асоціація міст України мають визначити джерела компенсації цієї різниці.

Ну і традиційно 15 квітня має закінчитися опалювальний сезон.

 

Що з електрикою?

Ціна на електроенергію для населення залишиться незмінною – 1,68 грн. за кВт-год. Відповідну постанову уряд схвалив наприкінці березня. «Державна компанія «Енергоатом» продовжує постачати електроенергію для людей за пільговою ціною», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте він також сказав, що ціни на електрику можуть змінитися в майбутньому. Ходять чутки, що станеться це в липні. І торкнеться не всіх, а тільки тих домогосподарств, що споживають більше 300 чи навіть 500 кВт-год. Поживемо – побачимо.

 

Нові медгарантії

З 1 квітня діятиме нова програма медичних гарантій, яка передбачає 35 пакетів медичних послуг. З них два пакети будуть новими, а ще п’ять - виокремлені із вже наявних, повідомляє Національна служба здоров’я у Facebook.

Зокрема, з квітня 2021 має запрацювати пакет послуг для лікування туберкульозу на первинці.

Окремими пакетами будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах і стоматологічна допомога дорослим і дітям.

Серед нових пакетів також лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями та реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

Як і раніше, до медзакладів, що надають пріоритетні послуги, НСЗУ висуватиме підвищені вимоги, але й оплачуватиме їх за вищим тарифом.

Наприклад, за надання допомоги новонародженому вагою до 1500 г лікарня отримає 114 тис. грн (а не 98,5 тис. грн. як у 2020 році), а тариф на пологи зросте з 8 до майже 10,4 тис.грн. (про такі нововедення ми вже повідомляли наших читачів).

За програмою ведення вагітності в амбулаторних умовах українки зможуть обирати, хто, де і як їх вестиме - сімейний лікар чи гінеколог, при цьому вибір гінеколога та пологового будинку не обмежений місцем проживання чи реєстрацією пацієнтки. До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення, а його допомога є безкоштовною, якщо заклад уклав договір із Національною службою здоров’я за пакетом «Амбулаторна медична допомога».

 

Заборона на вилов нерестових риб

Вона діє з 1 квітня. Термін заборони встановлюються регіонами індивідуально. Протягом цього періоду заборонений промисловий вилов риби, спортивна риболовля і підводне полювання. Але можна ловити рибу з берега на спінінг і одну вудку. Максимально дозволена вага улову – 3 кг на одного рибалку. До речі, в більшості регіонів, крім риби, у квітні заборонений також вилов раків.

 

Зміни в отриманні посвідчень водія

«Із 6 квітня майбутні водії вже складатимуть теоретичні іспити у сервісних центрах МВС за новими екзаменаційними білетами. Усі зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань правил дорожнього руху, що розміщений у нас на сайті», – говориться у повідомленн сервісного центру.

Повідомляється, що оновлена теоретична частина іспиту містить низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії.

До того ж у сервісному центрі продовжують збирати пропозиції до питань у білетах за такими напрямками:

– правила дорожнього руху;

– будова та експлуатація транспортних засобів;

– основи безпечного водіння;

– основи права в області дорожнього руху;

– надання першої медичної допомоги.

Відомо, що з метою актуалізації білетів чотири місяці тому в Україні запустили «Банк екзаменаційних питань з ПДР».

 

Весняний призов

1 квітня стартував весняний призов на строкову військову службу. Всього у квітні-червні цього року до армії планують призвати 14 246 юнаків.

До Збройних сил спрямують 6 500 людей, в Національну гвардію – 4 646, у Держприкордонслужбу – 2500 і ще 600 – до Державної спеціальної служби транспорту.

На весняний призов виділено 66 млн. грн. Видатки на одного призовника складають 4 633 грн., з них 4 540 грн. підуть на виплату грошової допомоги призовникам.

 

Електронна прописка

у квітні в Україні стартує. Зважаючи на це, відпадає необхідність в паперових заявах. Передбачається, що заяву про зміну місця реєстрації потрібно буде подавати в електронному вигляді, зокрема, це можна буде зробити через портал «Дія».

Експеримент з е-прописки буде розширюватися поетапно. На перших етапах дистанційно оформити реєстрацію або перереєстрацію зможуть власники ID-паспортів – за умови, що заявник прописується в те житло, яким володіє сам. Можна буде прописатися і за іншою адресою, якщо власник житла дасть свою згоду – теж в електронному вигляді.

Окрім цього, електронна прописка пошириться і на дітей з 14 до 18 років. Зараз, дистанційно прописати до батьків можна лише дітей до 14 років. Запуск цього проєкту – перший крок до скасування штампів про прописку в паспортах.

 

Підготувала Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар