пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 


Піст триває. Ціни виросли

 

У понеділок, 15 березня, почався великий піст. Чимало людей, традиційно, його дотримуються. Хтось дуже суворо, а хтось постить з послабленням, дозволяючи собі молочні продукти. Інші не постять взагалі. Це вибір кожного. Зрозуміло, кожен харчується у цей період, залежно від свого внутрішнього духовного стану і стану свого здоров’я.

 

Проаналізуймо, чи пісні страви дешевші, аніж скоромні? Я відповім так, що вони дешевші, але не в період посту. З початком Великого посту ціни на овочі традиційно у Дубровиці поповзли вгору. Соняшникова олія – незмінний атрибут цього періоду – подорожчала ще раніше. А овочі зросли у ціні саме від початку посту. Наприклад, якщо пекінська капуста коштувала до посту 12 грн. за кг, то зараз за неї просять 22 грн. за кг. На 10-12 гривень виросли у ціні огірки та помідори (відповідно до 70-60 грн.), а шампіньйони коштують зараз 50 грн. за кг. Трішки подорожчала і цибуля, яка цьогоріч радувала нас досить доступною ціною.

Але для тих, хто наквасив капусти, має свої консервації, ціни на ранні овочі не так вже й важливі. Постили наші предки й без огірків та свіжих помідорів. Як кажуть лікарі, щоб нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, необхідно у цей час включити в раціон вівсяну кашу і квашену капусту. Ці харчі допоможуть більш м’яко пережити відмову від молочних продуктів.

А тривала відсутність в раціоні кисломолочних продуктів може призвести до дефіциту кальцію в організмі, який важливий для здоров’я нервової системи, серця і судин, кісток і зубів. Щоб нормалізувати рівень кальцію варто включити в щоденне меню, окрім капусти, насіння кунжуту і соняшнику, горіхи (особливо мигдаль), шпинат, а зелену цибулю можна вирощувати і на підвіконні.

Лікарі постійно наголошують, кому протипоказано поститися, зокрема: вагітним жінкам, особливо при токсикозі і при поганому самопочутті, жінкам, які годують грудьми, дітям та підліткам, літнім людям з хронічними захворюваннями, людям з захворюваннями органів травлення (виразкою, гастритом, холециститом, панкреатитом, гепатитом, ентеритом), людям з цукровим діабетом, з порушеною функцією щитовидної залози або анемією через нестачу заліза, виснаженим людям, що перенесли операцію або тривалу хворобу, людям, зайнятим важкою фізичною працею. Найкраще, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем щодо питання вашого посту і не забудьте взяти благословіння священника на його послаблення.

До речі, яблука, грейпфрути, апельсини та лимони – це незмінні постачальники вітамінів в організм. Не забувайте і про корисні сухофрукти. Постити дешево? Я б сказала, зовсім ні. І наостанок, скажу про скоромний продукт – яйця. Чомусь знову у магазинах вони стали 35-37 гривень. Тепер навіть домашні можна купити дешевше. По оголошеннях в Інтернеті яйця пропонують по 30 -35 грн. (домашні).

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар