пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 

Аналізи – шлях до лікування!

Для вас, шановні читачі, публікуємо актуальну інформацію від керівника клініко-діагностичної  лабораторії КНП «Дубровицька міська лікарня», спеціаліста з клінічної лабораторної діагностики вищої кваліфікаційної  категорії  Олени Петрівни Дерачиць.

 

Єдиний достовірний спосіб підтвердити захворювання на COVID-19 – лабораторний тест.

В клініко-діагностичній лабораторії Дубровицької міської лікарні проводяться лабораторні дослідження, які допомагають лікарям в діагностиці коронавірусної хвороби.

В перші дні захворювання для діагностики рекомендуємо провести виявлення антигену вірусу в слизі носа.

Як правило, антиген виявляється в мазках з носа під час досимптомної (1-3 дні до появи симптомів) та ранньої симптомної фази інфекції (перші 1-7 днів захворювання, у середньому 5 днів). Це дає можливість ранньої діагностики та ізоляції найбільш контагіозних пацієнтів та виявлення контактних осіб. Результат аналізу можна отримати за 15-20 хв. при використанні даних швидких тестів. Особливої підготовки до здачі аналізу не потрібно.

Плануємо ближчим часом впроваджувати дослідження наявності антигенів SARS COV-2 (нових типів вірусів) за допомогою ІФА. Ці тест-системи набагато дешевші, ніж ПЛР, та й по чутливості і специфічності досить пристойні. Адже саме імуноферментний аналіз по антигенах цього збудника допоміг би визначити носіїв, які продовжують розповсюджувати вірус, і тоді можна було б ефективно проводи заходи профілактики.

Також завдяки ІФА-тестуванню є можливість виявити антитіла до коронавірусу Covid-19, що дозволить своєю чергою з’ясувати, скільки дубровичан насправді уже перехворіли і чи отримали імунітет.

Ми визначаємо імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M – свідчить про недавнє інфікування (з’являються в крові після 10-14 дня інфікування), це говорить про гострий процес захворювання, що людина була інфікована у період останніх двох місяців, якщо G – то людина перехворіла або інфікувалася вірусом, і виробилися антитіла до цього захворювання. IgG починають визначатися в крові приблизно з 21-28 дня від моменту зараження, їх рівень довгий час (до 4-8 місяців) може залишатися високим. За наявністю і рівнем IgG антитіл в крові можна судити про факт інфікування в минулому і визначити наявність специфічної імунної відповіді.

З початку 2021 року ми провели 1260 визначень Іg М та 765 аналізів на ІgG. Позитивні результати на імуноглобулін М становлять 10%, на імуноглобулін G – 53% (кожен другий пацієнт нашої лікарні перехворів на коронавірусну інфекцію).

Швидким тестом на антиген коронавірусу зі слизу носа з початку року обстежили 290 пацієнтів, з них позитивні – 4% (в даній категорії значну частину становлять жінки, які поступають на пологи).

Які ще аналізи, які ми проводимо, допоможуть діагностувати коронавірусну хворобу:

1. Загальний аналіз крові: дасть загальну інформацію про ситуацію в організмі. Досить часто показники залишаються в межах норми. Особливу увагу звертаємо на лейкоцити та тромбоцити, які часто нижче норми, лімфоцити (нижче 1х10*9 – сигнал тривоги).

2. Аналіз крові на феритин: чутливий маркер запалення, швидко підвищується у декілька разів від норми (1000 нг/мл та вище – сигнал тривоги).

3. Аналіз крові на прокальцитонін: чутливий маркер бактеріальної інфекції, його підвищення дає інформацію лікарю про необхідність призначення антибіотиків.

4. Аналіз крові на С-реактивний білок: маркер запалення. Реагує значно повільніше ніж феритин.

5. Аналіз крові на печінкові проби: призначають при виражених симптомах інтоксикації для оцінки функції печінки; дає можливість лікарю обгрунтовано прийняти рішення про проведення дезінтоксикаційної терапії.

6. Аналіз крові на Д-димер: підвищення показника сигналізує про розвиток тромбозів. Приймається рішення про госпіталізацію.

Для проведення даних аналізів необхідно здавати кров з вени натщесерце до 11 год., можна вживати небагато води. Результати аналізів зазвичай після 15 год. вже готові. Здати аналізи можна за направленням лікаря, або самостійно звернувшись в лабораторію, де вам оформлять направлення.

Один із найбільш ефективних способів захиститися і запобігти поширенню інфекції – фізичне дистанціювання та щоденна гігієна. А саме: безконтактне привітання; гігієна рук; дотримання респіраторної гігієни і етикету кашлю; дистанція не менше півтора метри від інших людей у публічних місцях; самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів (ізолюйтеся від тих, з ким проживаєте, наскільки це можливо, особливо якщо серед них є люди похилого віку). Щоб запобігти інфікуванню, найкраще не чіпати обличчя брудними руками, а при поверненні додому ретельно мити руки. В громадських місцях обов’язково бути в масці!

Бажаю всім бути здоровими!

Записала Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар