пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 



влада і Фахівці закликають

бути свідомими

 

23 березня у Дубровицькій міській раді пройшло засідання комісії на якій було розглянути питання про епідситуацію у громаді та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення коронавірусної хвороби. У роботі комісії взяли участь: міський голова Богдан Микульський, заступник міського голови Микола Кухарець, завідувачка Дубровицьким міжрайонним відділом державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» Ніна Котяш, директор комунального некомерційного підприємства «Дубровицька міська лікарня» Руслан Бовгиря, головний лікар КНП «Дубровицький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Вікторія Островець, заступник начальника Дубровицького ВП Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області Олег Сидоришин, керівник юридичного відділу Оксана Драган.

Ніна Михайлівна Котяш проінформувала, що з початку пандемії (практично рік часу) у колишньому Дубровицькому районі зареєстровано 1030 випадків коронавірусної хвороби, одужала 891 людина, зараз активних хворих – 113, померло за цей час (від ковіду) 26 жителів Дубровиччини. У Дубровицькій громаді за цей час на коронавірус захворіло 750 людей. Наразі активних хворих у громаді – 58. Трохи стабілізувалася ситуація із захворюванням на ковід в період 12 лютого по 14 березня цього року. У цей час реєструвалися лише поодинокі випадки захворювань на коронавірусну хворобу. Починаючи з 15 березня, знову збільшилась кількість хворих на коронавірус. За останні два тижні по Дубровицькій ОТГ зареєстровано 31 випадок захворювання на цю недугу, зокрема коронавірус діагностували у жителів Дубровиці, Сварицевич, Великих Озер, Зелені, Мочулища, Заслуччя, Сельця, Лютинська, Велюні, Крупового, Трипутні, Орв’яниці. Ніна Михайлівна наголосила, що з 8 по 14 березня занедужало на коронавірус десятеро людей, а з 15 по 21 березня – вже 21 особа. Ріст становить 110 відсотків. Як зазначила фахівець, це свідчить, що необхідно посилити заходи щодо запобігання подальшого поширення коронавірусної хвороби, адже цифри говорять про різкий ріст недуги. 23 березня було зареєстровано чотири випадки коронавірусу: у Дубровиці, Осові, Колках, Зелені. А 24 березня вже дев’ять випадків: у Дубровиці, Орв’яниці, Сельці, Колках,Бересті. Висновки робити вам, шановні читачі.

Вікторія Михайлівна Островець поінформувала, що з 1 березня збільшилася кількість хворих, які звертаються до сімейних лікарів з ознаками ГРЗ. За перший тиждень їх було 135 (дорослі та діти), другий – 151, третій – вже 195 жителів громади. Хворіє багато дітей. (382  із 483 пацієнтів) Вірус мутував. Зараз він «обирає» найчастіше  дітей та дорослих працездатного віку. Вікторія Михайлівна додала: «Наші фахівці зараз знову чергують і у вихідні дні. Тепер у суботу, неділю до лікарів приходить на прийом до тридцяти хворих. У нас є швидкі тести, це експрес-тестування. З використаних 637 тестів 83 – позитивні (починаючи з першого січня). Ми відкрили пункт щеплення в амбулаторії №2 (дитяча консультація). Навантаження на обидві амбулаторії (лікарні і дитячої консультації) зараз дуже велике. Нам потрібне приміщення, аби створити кращі умови  і для пацієнтів, і для наших працівників».

Богдан Михайлович зазначив, що для потреб сімейної медицини незабаром буде передано приміщення відділу освіти. Отож до лікарів можна буде звертатися у центрі міста.

Руслан Володимирович Бовгиря поінформував, що на стаціонарному лікуванні перебуває зараз 45 хворих, з них 39 – з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції, а шестеро чекає лабораторних результатів. Є одинадцять киснезалежних пацієнтів, двоє – в реанімації. На апаратах ШВЛ недужих нема. В Дубровицькій міській лікарні працює чотири ковідних бригади (лікарі, медсестри, молодші медсестри). В кожну бригаду обов’язково входить анестезіолог. Засоби захисту, медикаменти, кисень у лікарні є. Нині 59 ліжок відведено у міській лікарні для потреб ковідних хворих. Є 30 резервних ліжок, які можуть бути швидко розгорнуті при потребі.

Ніна Іванівна Стасюк навела статистику по захворюваннях на ГРЗ та коронавірусну інфекцію  серед учнів навчальних закладів громади. Ковід, на жаль, було виявлено у 83 школярів. Хворіють на цю недугу і працівники навчальних закладів – із Великих Озер (2) та міської школи №2 (1).

Ніна Іванівна повідомила: «Серед загальної кількості учнів сьогодні хворіє (ГРЗ) 8,6 % школярів. Найбільше хворих учнів у Зелені, Сварицевичах, Колках та Дубровицькому НВК «Ліцей-школа». На самоізоляції зараз перебуває 29 школярів: двадцять з Орв’яницького ЗСО, двоє – з Дубровицького НВК «Ліцей-школа», один – із Заслуцького НВК, четверо – із Великоозерянського НВК, двоє – із Нивецького НВК. На дистанційну форму навчання відправлено 18 першокласників Орв’яницького ЗСО. «29 березня ми плануємо розпочати канікули, зараз потреби призупиняти навчання нема. Якщо у Сварицевичах і Зелені захворюваність учнів досягне 20 відсотків (від загальної кількості), то відправимо їх на канікули раніше», – додала Ніна Стасюк.

Міський голова Богдан Микульський у своєму виступі зазначив, що наразі встановлено більш суворий контроль за дотриманням протиепідемічних заходів в установах, закладах громади. Є потреба і буде посилено контроль за дотриманням протиепідемічних заходів у громадському транспорті, закладах торгівлі, на місцевому ринку. У цьому потрібне сприяння поліції. Як зазначив Богдан Михайлович, є велике прохання, щоб люди дотримувалися протиепідемічних вимог у церквах, молитовних будинках. Міський голова закликав до обмеження кількості людей у різних заходах і особистого розуміння кожного жителя громади за можливі наслідки у разі недотримання вимог протиепідемічних заходів. Ситуація в громаді контрольована, медицина витримує навантаження у зв’язку з ростом захворюваності. Однак, одному Богу відомо, що буде днями. Як кажуть, береженого і Бог береже.

Люба Клімчук.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар