четвер, 6 травня 2021 р.

 




























ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ:

СМАЧНО, РІЗНОМАНІТНО, ЗБАЛАНСОВАНО

Мінісеріал «Чорнобиль», спільного виробництва американського кабельного каналу HBO та британського «Sky Atlantic», що вийшов у 2019 році, зібрав не лише чималі касові збори, а й цілий ряд престижних нагород. Навіть через 35 років трагічні події української техногенної катастрофи знаходять відгуки у серцях мільйонів людей по всьому світу.

А для України наслідками тієї катастрофи, окрім іншого, є ще й соціальні зобов’язання перед мешканцями найбільш забруднених регіонів. Серед них і наша Дубровиччина. Звичайно, з кожним роком соціальні пільги для чорнобильців урізаються. Наприклад, в 2021-му зовсім не передбачено в бюджетах видатків на ліки за чорнобильські кошти. Всі 35 років досі ця пільга була недоторканною. Тепер зникла й вона…

Але бюджетне фінансування харчування школярів, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, таки залишили.

Постачальника таких послуг обирають згідно з процедурами Закону «Про публічні закупівлі» за допомогою електронної системи «Прозорро». Коли спостерігали інколи спроби управління соціального захисту населення вчасно і в стислі строки провести тендер на харчування дітей-чорнобильців, переживали не менше, ніж від розгортання сюжету популярного американсько-британського серіалу. Дуже частенько, виявлялося, що фірми, які бралися за кейтеринг (послуги з харчування) школярів, в останню чергу думали, про їхнє здоров’я та якісне надання послуг, а насамперед переймалися власним зиском. Тож нюанси траплялися різні. Переживали ми й протерміновані продукти із завищеними цінами, й геть збіднілий продуктовий раціон, й довготривалі судові тяжби. На щастя, цьогоріч такий тендер виграло ТОВ «Атомсервіс». Ця фірма на Дубровиччині добре відома, бо харчуванням школярів займається з 2005 року. Репутації за цей час не зіпсувала, тож в багатьох школах тільки зраділи, коли дізналися, що «Атомсервіс» повертається до шкільного харчування. Кривити душею не буду: хоч не маю дітей-школярів – я була в числі таких людей. Просто подобаються люди, які сумлінно роблять свою справу.

«Керівництво нашої фірми дуже відповідально підходить до харчування школярів. Коли минулого року наші опоненти почали зумисне занижувати ціну, аби виграти тендер, ми просто вийшли з боротьби. Адже надаємо переваги якості та збалансованості дитячого харчування, а не перемозі за будь-яку ціну», – каже представник  фірми Геннадій Конончук.

Днями ми відвідали декілька навчальних закладів, аби подивитися, як же фірма справляється зі взятими на себе зобов’язаннями.

«Не хочу, щоб це була однобока оцінка, тому організували анкетування серед наших вихованців, що їм смакує, а що не зовсім подобається в меню шкільної їдальні. Після узагальнення їхніх відповідей виходитимемо до фірми зі своїми рекомендаціями», – каже директор НВК «Ліцей-школа І-ІІ ст». Володимир Кушнір.

«Треба сьогодні дякувати, що гаряче шкільне харчування ще залишається серед  гарантованих нам державою пільг. Це знімає проблему тих перекусів, що мусили брати на себе батьки, коли харчуння з якихось причин не було. Адже діти тепер активні, динамічні, тому регулярне поновлення енергії їм вкрай необхідне. З іншого боку, знаю, що саме ця харчуюча організація подбає про різноманіття та поживність страв. Приємно, що «Атомсервіс» виступає надійним нашим партнером у вирішенні раптових поломок, допомагає з ремонтами, пов’язаними з харчоблоком та їдальнею. А саме харчування нас цілком задовольняє. Діти не жаліються, їхні батьки також», – каже директор Берестівського ЗЗСО Сергій Климчук, де ми побували у вівторок минулого тижня.

Геннадій Конончук зазначає: «До честі керівників освіти, серед багатьох інших службових питань організація харчування дітей у них теж на чільному місці. Вони налагодили постійний контроль за його якістю, що й нам, надавачам послуг, безумовно допомагає в роботі. Адже маємо оперативні відгуки, пропозиції від них про наш персонал та асортимент продукції. Радує, що нарікань на роботу кухарів немає, навпаки дівчат хвалять за кулінарні здібності та старання».

У Колках потрапили саме на «обідню» перерву. Меню справді виявилося досить насиченим: тушкована картопля з рибкою, морквяний салат з кукурузкою, оладки під шоколадною помадкою, узвар, яблуко. «Наш технолог виявляє оригінальність в підході до приготування страв – намагаємося, щоб їжа завжди була свіжа, щойно приготовлена, зовсім не використовуємо напівфабрикатів, калорійна, смачна, зблансована. Звісно, можуть бути якісь зауваження – на смаки всього учнівського загалу вгодити важко. Але повірте, вся ця їжа має хороші смакові якості та цілком задовільняє енергетичну потребу підліткового організму в різних вікових групах. Нарікань, що дитина не наїдається, до мене не надходило. Стараємося так формувати меню, щоб якусь частину з денного раціону, школярі могли використати на пізніших перервах: зараз спожити другі страви та напій, а булочку, яблуко, печиво – залишити на потім», – ділиться Геннадій Конончук.

Дуже позитивно оцінили дитяче харчування від «Атомсервіс» також в Заслуччі та міській школі №1. До речі, деякі дітки висловлювалися за те, щоб повернути в меню й перші страви. Пригадую, коли вони практикувалися – звучало зауваження, що діти їх не люблять. Серед побажань звучали й такі заборонені для шкільного харчування, але дуже улюблені дітворою страви, як піца, гамбубергери, сухарики, омлети… «Швидкої» їжі й складних вуглеводів у нашому меню точно не буде. Так само й нітратних ранніх овочів та фруктів. Ми дбаємо не тільки про калорійність, а й здоров’я школярів. Вся продукція, що йде на стіл школярам, проходить ретельний лабораторний контроль», – каже пан Конончук

Однозначно, культура харчування та смаки – це дуже і дуже суб’єктивна оцінка. Однак з того, що ми побачили в школах, можна зробити висновок – «Атомсервіс» на наших дітях не економить, за справу взялися справжні фахівці і батьки можуть бути спокійні: їхня дитина в школі голодною не залишиться.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар