четвер, 13 травня 2021 р.

 

Що змінилося для українців з 1 травня?

 

Субсидії, газ, електрика – більшість травневих змін стосуються тарифів на комунальні послуги.

Субсидії по-новому

В Україні близько 3 млн. домогосподарств отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. З травня отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку – призначати житлові субсидії з 1 травня будуть після надання нових заяв від громадян. Крім заяви, потрібно подати декларацію про доходи та витрати, договір найму (оренди) житла (за наявності), копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (за наявності).

Як пояснив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, заявки можна буде надіслати протягом наступних 5 місяців, – онлайн або поштою.

До того ж, від травня усі субсидії виплачуватимуться виключно «живими грошима» (до цього – 92 %). Але найбільші зміни стосуються тих, кому субсидію відтепер не отримати.

За роз’ясненням Мінсоцполітики, тепер житлова субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто із складу домогосподарства або членів сім’ї має такі активи або витрати:

впродовж року перед зверненням за субсидією купив земельну ділянку, квартиру (будинок), інше нерухоме майно, транспортний засіб, цінні папери та інші фінансові інструменти, віртуальні активи, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка на дату операції перевищувала 50 тис. грн.,

на дату призначення субсидії має на депозиті кошти, загальна сума яких перевищує 25 прожиткових мінімумів – зараз це 56 750 грн.,

впродовж року перед зверненням по субсидію купив валюти (готівкової чи безготівкової) або банківських металів на суму, що перевищує 50 тисяч гривень (хоча це важко перевірити, якщо кандидат на субсидію не згадує це у своїй декларації, а без посвідчення особи можна купити валюту на суму до 150 тис. грн.).

Субсидію також не призначать, якщо хтось із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного або якщо за цю людину не сплачено хоча б мінімальний ЄСВ. Не зможуть отримати субсидію і ті, хто понад 60 днів перебували за кордоном (без службових відряджень, лікування та навчання із відповідними документами).

 

Ціни на газ – за річним тарифом

З 1 травня побутові споживачі газу автоматично перейшли на річні тарифні плани тих постачальників, які їх обслуговують. Не торкнеться це лише тих споживачів, які вже мали річні контракти, – вони діятимуть до завершення свого терміну.

Упродовж року споживач може відмовитися від річного контракту і перейти на будь-який інший або змінити постачальника.

Вже відомі річні ціни на газ: від 7,88 до 13,5 грн. за куб. Деякі компанії за місячними контрактами пропонують нижчі тарифи, адже у річні контракти постачальники закладають ризики зростання цін. Нині учасники ринку сперечаються, як можуть зрости ціни на газ впродовж року. Але всі погоджуються, що такими низькими, як минулого літа, вони вже не будуть.

Наприклад, у Нацбанку вважають, що цього літа ціна на газ може бути вдвічі вищою, ніж минулого. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив сподівання, що річні контракти захистять українців від таких різких коливань цін, як цієї зими, і нагадує, що ціна у річних контрактах може лише зменшуватися, а не зростати.

 

Електрика за старими цінами. Поки що

 В останні дні квітня уряд подовжив механізм спецзобов’язань (ПСО) – фактично, регулювання цін – на ринку електроенергії для населення до 30 червня.

Це означає, що тариф на електрику поки залишиться без змін – 1 грн. 68 коп. за кВт/год. А якби механізм спецзобов’язань не продовжили, це призвело б до різкого зростання тарифів. Як кажуть у міністерстві енергетики, ціна могла б зрости у понад два рази, до 3,40 грн. за кВт/год.

Водночас державні компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» зможуть продавати електрику напряму, оминаючи нинішнього посередника ДП «Гарантований покупець».

 

Ціни на квитки Укрзалізниці

З 1 травня тарифи на залізничні перевезення знову піднімуться – на 2%. Це підвищення планове і входить в графік з березня 2021 року. Як зазначають в Укрзалізниці, це не підвищення цін, а легка індексація.

До вартості проїзду пасажирів у загальних, плацкартних, купейних вагонах і вагонах класу «люкс» буде щомісяця застосовуватися коефіцієнт індексації 1,02.

 

Підприємці звільняються від сплати податку

У травні фізичні особи-підприємці першої групи будуть звільнені від ЄСВ на період з 1 по 31 травня 2021 року. У цю групу входять підприємці, у яких немає найманих працівників, і вони займаються роздрібною торгівлею на ринках або надають послуги для населення, а річний дохід не повинен перевищувати 1 мільйон гривень.

 

У травні стартує ЗНО

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться наприкінці травня, і випускники складатимуть тести з чотирьох предметів: 21 травня – хімія; 24 травня – Іноземні мови (іспанська, німецька, французька); 25 травня – Англійська мова; 28 травня – математика

Підготувала Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар