четвер, 6 травня 2021 р.

 





Гірчить Чорнобиль крізь роки

26 квітня 1986 року назавжди змінив хід української історії. Два вибухи на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС з різницею у кілька секунд стали трагічними для життя цілих поколінь та завдали нещадних наслідків довкіллю. На Рівненщині проживає понад 315 тисяч осіб, які мають статус, пов’язаний з Чорнобильською аварією. З них – 3,5 тисячі ліквідаторів. Наша область – друга за кількістю постраждалих після Київської, де людей такої категорії майже удвічі більше.

26 квітня біля пам’ятного знаку «Дзвін Чорнобиля» у Дубровиці пройшов мітинг-реквієм «Гірчить Чорнобиль крізь роки». До присутніх звернувся міський голова Богдан Микульський. За мужність, самовідданість, жертовність, високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи подяками Дубровицької міської ради відзначили ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: Ніну Милітолівну Вишневську, Віктора Миколайовича Голяку, Василя Михайловича Лясковця, Данила Даниловича Міркевича, Федора Тихоновича Стасюка, Миколу Павловича Твердуна.

Захід був організований працівниками закладів культури громади.

* Думки вголос…

 

Минуло 35 років з того часу, коли сталася страшна трагедія на Чорнобильській атомній електростанції. Ця подія стала межею, яка розділила наше життя на дві половини: до та після аварії. Трагедія призвела до загибелі багатьох працівників станції й серед них нашого земляка Новика Олександра з Городища та суттєво вкоротила віку багатьом височанам і насамперед тим, що були на ліквідації її наслідків.

Серед таких були: Юдко Григорій, Опанович Адам, Степанюк Василь та інші. Є ліквідатори, які ще живуть серед нас:  Макоїд Іван, Вабищевич Михайло, вони свідки тієї катастрофи. В той час смертоносна хмара накрила і наш Дубровицький район, наш Висоцьк. Вона густо посіяла серед земляків страшну онкологічну хворобу і досі збирає свій страшний врожай – життя людей і молодих, і старших віком. Ми вже змирилися з наслідками цієї катастрофи. Миримося та сумно всміхаємося і все ж користуємося тими крихтами пільг, що залишилися від чорнобильського законодавства, яке повинно було б хоч трішки допомогти нам жити. Сумна, важка ця дата і пам’ять дотепер лишається в наших серцях і душах.

Григорій ЯЦУТА, с. Висоцьк.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар