пʼятницю, 21 травня 2021 р.

 







Захисникам – здоров’я!

і дай, Боже, миру нам!

8-го травня у Дубровиці з нагоди Дня пам’яті та примирення і до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пройшли урочистості біля обеліска слави. У заході взяли участь міський голова Богдан Микульський, військовий комісар Дубровицького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підполковник Олександр Ярмошевич, помічник народного депутата Віктора М’ялика Віктор Кузін, наші ветерани АТО, прикордонники, правоохоронці, працівники підрозділу ДСНС та громадськість міста.

 

До присутніх звернулися міський голова Богдан Микульський, Олександр Ярмошевич, Віктор Кузін. Вони з глибокою повагою згадали тих, хто виборов нашу свободу у поєдинку з нацистськими загарбниками, а також вдячно говорили про теперішніх захисників України. Усі війни мають багато спільних рис, бо роблять людей нещасними, несуть горе матерям, які втрачають синів. Як зазначив Богдан Михайлович, вісім тисяч молодих чоловіків було мобілізовано з Дубровиччини під час Другої світової. Це ті цифри, які вдалося віднайти. Полічити усіх учасників та жертв цієї страшної війни з нашого краю достеменно неможливо.

У виступах прозвучали побажання здоров’я та миру, який нині так необхідний Україні. В цей день традиційно Богдан Микульський, Віктор Кузін, Оксана Краглевич, Микола Годунко привітали учасників бойових дій Другої світової. Їх на території Дубровиччини, на жаль, залишилося тільки троє: 97-річний Іван Миколайович Новак, який пройшов Другу світову аж до Берліна, 95-річний Михайло Сергійович Булак (який визволяв Україну та Польщу) та 89-річний Іван Васильович Корінь із Заслуччя, який воював на території нашого краю.

Богдан Микульський вручив подарунки від міської ради, а Віктор Кузін передав ветеранам вітання і матеріальну допомогу від Віктора Ничипоровича (народний депутат щиро шанує захисників усіх поколінь і завжди підставляє їм плече підтримки). До вітань у Заслуччі долучилася сільський староста Наталія Жакун. Щире невимушене спілкування, теплі побажання додали тепла у душу нашим шанованим землякам. Великим святом є день Перемоги для родини Новаків з Дубровиці. Щорічно, сім’я учасника бойових дій Івана Миколайовича Новака зустрічає з цієї нагоди в домі дорогих гостей. Відчувається, що в цій оселі дають максимум тепла і родинної любові ветерану війни. Михайло Сергійович Булак живе у хаті сам, має дітей та онуків, але, як каже ветеран, він розуміє, що тепер у молодого покоління багато клопотів, діти провідують батька, люблять його, але живуть вони не у Лютинську. Дякувати Богові, ветеран ще сам вправляється по господарству, щиро він вдячний і соціальному працівнику, яка завжди підставляє плече допомоги. «Маю і господарство, – жартує Михайло Сергійович, – тримаю дві курки. Ось потепліло, то треба ще придбати. Хазяйную, одне слово. Жити можна, головне, щоб люди не відчували, що таке війна». Привітати ветерана разом з нами прийшла і діловод Лілія Ласкевич.

Іван Васильович Корінь також живе сам. Йому важко пересуватися, бо втратив ногу. Однак, добрі люди не забувають.

Учасників бойових дій цього дня відвідали та привітали також Олександр Ярмошевич та в.о. начальника відділення поліції №1 (м. Дубровиця) Сарненського РВП ГУНП у Рівненській області капітан Руслан Твердий.

Весна 1945 року – весна Перемоги. Звільнені міста та села України зітхнули з полегшенням, а осиротілі українські родини поглинуло горе. За свої роки Друга світова війна спустошила нашу рідну землю, забравши надто багато безневинних душ. І усі ці жахіття ми, скільки б років не пройшло потому, повинні пам’ятати.

Весна 2021 року – весна року очікування Нашої Перемоги! І хоча між цими веснами величезна прірва, однак прагнення в українців було, є і буде одне-єдине: вільно жити на своїй, Богом даній, землі! Жити в мирі! Ростити дітей та щасливо посміхатися під синьою блакиттю рідних небес, милуючись життєдайним золотим ланом! Дай, Боже, миру!

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар