четвер, 6 травня 2021 р.

 

У ДЕНЬ ЗЕМЛІ – ПРО ЗЕМЛЮ

 

22 квітня, коли всі ми святкуємо День Землі, це виглядало навіть символічно. Тому зовсім органічно вписався в нього порядок денний пленарного засідання  восьмої сесії міської ради. У ньому взяли участь 22 депутати, розглянуто близько сорока питань.

 

Частина їх – стосовно завершення процедури реорганізації сільських рад та прийому-передачі  майна комунальної власності. Левова частка порядку денного, як я вже сказала – земельні питання. Варто зазначити, що переважна більшість з сукупності винесених на сесію питань знайшла підтримку  в більшості і були одноголосно підтримані.

Однак було в перебігу сесії й декілька дискусійних моментів. Наприклад, на пропозицію депутата  Юрія Лосіка, після обговорення міська рада вирішила обмежити термін оренди землі – до 10 років, коли раніше практикувався  максимальний допустимий термін оренди – на 49 років.  На наступну сесію відклали депутати два, на їх думку спірні, земельні питання. По-перше, приміром,  було відтерміновано розгляд питання щодо розподілу 156 земельних ділянок, що виділялися колишньою Селецькою сільською радою наприкінці вересня минулого року.

Мотивація – вони розміщені в районі колишнього аеродрому, а це – об’єкт стратегічного значення. «Тож в такий неспокійний час, коли ворог підступає до меж  Дубровиччини, напевно, не час нищити такі об’єкти. Тим більше, не знайшов  у списку претендентів  наших учасників АТО/ООС, яким виділено куди гірші землі і зовсім далеко від Дубровиці», – зазначив депутат Микола Петрушко. Погодився з цим і міський голова Богдан Микульський, зазначивши, що окрім морального аспекту щодо того, чому ці землі не запропонували атошникам, питання дійсно потребує юридичного довивчення і додаткових консультацій, чи можуть бути роздані землі, де розміщені подібні воєнні об’єкти. Бігло встигла передивитися список претендентів – траплялися в очі цілі родини.

Ще одне обговорення викликало прохання знаної в районі шанованої людини Павла Павловича Голяки, який займається агровиробництвом. «Більшість територій з земель не витребуваної спадщини, які хочу брати в оренду – геть знищені бурштинокопачами. Мусиш неабияк попрацювати, аби спочатку дати їм лад. Тому прошу депутатів підійти до питання зважено і визначити на перші кілька років дещо зменшену ставку оподаткування», – звернувся до загалу Павло Павлович. Депутати пішли йому назустріч, зменшивши ставку оподаткування до шести відсотків замість десяти.

Інше відхилене депутатами питання стосувалося однієї й тієї ж земельної ділянки біля Лісового, на яку одночасно претендувало аж два інвестори: «Дубровиця Агро Інвест» та «Діброва Фармз». Перед депутатами виступили два керівники цих підприємств, кожен відкрив переваги співпраці саме з його фірмою. Однак до остаточного рішення так і не дійшли, питання не набрало необхідної кількості голосів. Однак депутат Андрій Кулик запропонував слушну ідею: вивчити реальний вклад кожного земельного інвестора в розвиток громади і довести до людей неупереджену інформацію щодо них. Депутат Володимир Кушнір також вніс пропозицію на наступне при розгляді подібних ситуацій – стимулювати таких інвесторів до втілення якихось соціальних проектів і дивитися, чий виявиться привабливішим.

«У нас у Лютинську, коли староста почав ставити до інвестора справедливі вимоги щодо орендної плати, той взагалі почав розповсюджувати про старосту неправдиву інформацію, нібито той хоче приватизувати сінокоси, навіть підговорив людей збирати підписи проти нього. Тож і з інвесторами треба бути дуже обачними, дивитися, хто дійсно принесе громаді користь», - висловив свою думку Олександр Кузін. І такі ось оказії трапляються. Дійсно не так давно «Фейсбук» ряснів неправдивою інформацією щодо Віктора Кузіна. Таким чином помстився недобросовісний інвестор.

Також на сесії прийняли кілька звернень до Президента, СБУ, ЦВК (щодо виборів на ОВО № 50 та № 87, заявивши свою незгоду з нехтуванням законів, демократичних традицій та цінностей під час виборчого процесу) та Верховної Ради України (стосовно невідкладного прийняття в другому читанні та в цілому законопроектів №2194 та 2195, які нарешті повернуть громадам право розпоряджатися землею  за межами населених пунктів). Адже тепер, наприклад, наша громада геть нічого не має з тих же бурштинових аукціонів, що систематично проводяться обласною адміністрацією.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар